Gazon aanleggen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Altijd al een mooi gazon willen hebben? Een nieuwe woning en uw tuin met een nieuw gazon aanleggen of uw bestaande tuin opnieuw indelen en gras aanleggen? Een mooi aangelegd gazon geeft uw tuin niet alleen structuur, het is tevens een schitterend decor voor bloeiende planten, struiken en bomen. Hoe een gazon aanleggen en met welke kosten u rekening moet houden, leest u in dit artikel.

Op welke manier een nieuw gazon aanleggen?

U kunt op verschillende manieren een gazon opnieuw aanleggen. Dit kan door inzaaien met graszaden of door gebruik te maken van graszoden. Een derde optie is nog het leggen van kunstgras. Wilt u nieuw gras aanleggen via graszaden, dan dient u veel geduld te hebben. Het gras groeit langzaam na het inzaaien. Wilt u relatief snel een mooi resultaat? Dan kunt u het beste kiezen voor grasmatten. U heeft dan direct al een kant-en-klaar gazon in uw tuin. Binnen twee weken, na het gras aanleggen, beschikt u dan al over een dichte grasmat. U hoeft ook niet bang te zijn dat het gras niet gelijkmatig opkomt of vogels er met het graszaad vandoor gaan. Het inzaaien van gras is daarentegen wel goedkoper dan een gazon aanleggen met graszoden.

Gazon aanleggen prijs, waar rekening mee houden?

De kosten van een gazon aanleggen verschillen per situatie. De prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat u wilt gebruiken voor het aanleggen van gras. De goedkoopste manier van een gazon opnieuw aanleggen is wanneer u gaat inzaaien met graszaden en alles zelf doet. Het gebruik van graszoden is wat duurder. Een gazon laten aanleggen laat de prijs uiteraard meer stijgen. Dan dient u tevens manuren te betalen. Vaak wordt eerst het oude gras verwijderd en vervolgens het nieuwe gras aangelegd. Een nieuw gazon aanleggen kost dus wat meer als u hiervoor een vakman inschakelt, maar u kunt er wel op vertrouwen dat uw grasmat er piekfijn bij komt te liggen en u lang van het nieuwe gazon kunt genieten.

Gazon laten aanleggen? Offertes aanvragen

Stappenplan gazon aanleggen met graszaad

Een gazon aanleggen kunt u het beste in het voorjaar of najaar doen. Het is belangrijk dat de grondtemperatuur minimaal boven de tien graden is. Het zaad kan dan sneller ontkiemen. Welke stappen moet u doorlopen?

  1. Voorbereiding grond
  2. Graszaad zaaien
  3. Nazorg onderhoud

1. Voorbereiding grond

Voordat u begint met gras zaaien, dient u de grond goed om te spitten. Verwijder onkruid, stenen en oude wortels. Liggen er nog graszoden? Een nieuw gazon aanleggen op oud gazon is mogelijk, maar haalt u dan wel eerst de oude graszoden weg. Check de conditie van de grond en voeg eventueel een goede bodemverbeteraar (compost) toe. Vervolgens dient u de bodem te egaliseren. U kunt dit doen door met uw voeten aan te stampen of gebruik te maken van een tuinwals.

2. Graszaad zaaien

Gras aanleggen via het inzaaien van graszaad doet u bij voorkeur op een dag dat er weinig wind staat. Maak de grond licht vochtig, als deze erg droog is. Strooi vervolgens een keer in de breedte en een keer in de lengte van het gazon, zodat het zaad gelijkmatig wordt verdeeld. U harkt de bodem licht aan na het zaaien en drukt daarna de grond goed aan, zodat het graszaad goed contact met de grond maakt. U kunt eventueel ook gebruik maken van een strooiwagen om het gras te zaaien.

3. Nazorg onderhoud

Houd na het zaaien de grond goed nat, maar pas op dat u de graszaadjes niet van hun plek spuit. De eerste weken mag de grond niet uitdrogen. Geef daarom regelmatig water. Na twee tot drie weken zullen de eerste grassprietjes tevoorschijn komen. Gras maaien kan zodra het gras tien centimeter hoog is.

Stappenplan gazon aanleggen met graszoden

Een gazon aanleggen met graszoden kunt u het hele jaar door doen, behalve als het vriest. Het is ook niet aan te raden om deze klus tijdens snikhete dagen uit te gaan voeren. Welke stappen moet u doorlopen?

  1. Voorbereiding grond
  2. Graszoden leggen
  3. Nazorg onderhoud

1. Voorbereiding grond

Gaat u gras aanleggen met graszoden? U kunt dan dezelfde voorbereiding aanhouden als bij een gazon aanleggen met graszaad. Onkruid en oude graszoden verwijderen, de grond goed omspitten met een spade, conditie checken, eventueel aanvullen en de grond egaliseren.

2. Graszoden leggen

Ga nooit graszoden leggen in een te natte en drassige bodem, omdat wortelrot dan op kan treden. Een gemiddeld vochtige bodem is prima. Leg de matten allemaal met de vleug van het gras in dezelfde richting. Zorg dat de naden ten opzichte van elkaar verspringen en let erop dat de matten strak tegen elkaar aan vallen. Gebruik bijvoorbeeld een rubber hamer om de zoden tegen elkaar aan te kloppen. Wals het gras nadat de matten zijn gelegd.

3. Nazorg onderhoud

Besproei de graszoden direct na het aanleggen van het gazon en vergeet hierbij de zijkanten niet. De eerste twee weken dient u regelmatig water te geven. Dit is van groot belang, omdat de wortels verder de bodem in moeten gaan groeien. Na die twee weken hoeft u minder te sproeien. Zodra het gras ongeveer tien centimeter is, mag u het maaien.

En natuurlijk betekent een nieuw gazon aanleggen met graszaad of graszoden dat u daarna volop kunt genieten van een mooi, groen tapijt!

Gazon laten aanleggen? Offertes aanvragen

Gazon aanleggen

© ikostudio - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen