Gras zaaien

20/06/2020   |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u een nieuwe tuin met een gazon aangelegd? Of is een deel van uw bestaande grasmat beschadigd? Door gras in te zaaien krijgt u weer een mooi groen en vol gazon. Gaat u zelf gras zaaien? In dit artikel leggen we uit waar u op dient te letten.

Gras bijzaaien

U kunt ervoor kiezen om gras te zaaien als kale plekken in uw gazon goed zichtbaar zijn. Het bijzaaien van gras is de meest eenvoudige manier om van de kale plekken af te komen. Voordat u dit doet, is het verstandig om eerst de zuurgraad van de bodem te controleren om te kijken of deze goed is of juist verbeterd moet worden. Gazonmest verbetert de bodemconditie. U kunt dus gras zaaien en bemesten tegelijk.

Wanneer gras zaaien?

U kunt in principe het hele jaar door uw gazon bijzaaien. Tijdens het inzaaien van gras mag het niet te warm zijn. Afhankelijk van de grassoort, ontkiemt graszaad het beste in een periode als de grond voldoende vochtig is en bij een bodemtemperatuur vanaf 10 tot 12 graden. De meest ideale zaaiperiodes zijn:

 • In het voorjaar (half april-juni)
 • In het najaar (half augustus-oktober)

Gras zaaien voorjaar

Het voorjaar is zoals gezegd een goed moment voor het inzaaien van gras. Vanaf april is het vaak vochtig en groeizaam weer. De kans op nachtvorst neemt af, zodat de kieming sneller plaatsvindt. Zaai niet te vroeg in het jaar, omdat het voor de zaden vaak lastig is om tijdens koude nachten te ontkiemen. In het voorjaar is er echter wel concurrentie, want niet alleen graszaad zal goed kiemen, ook onkruid zal zich in uw gazon gaan nestelen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het onkruid met wortels en al uit uw gazon is verdwenen.

Gras zaaien najaar

Het meest perfecte moment om gras te zaaien is het najaar. Zonlicht, temperatuur en vocht zijn gunstige groeiomstandigheden voor graszaad om te ontkiemen. Wanneer één van deze voorwaarden niet aanwezig is, zal het graszaad niet of minder snel uitlopen. In het najaar houdt de grond de warmte van de zomer nog een tijdje vast. Dit in combinatie met voldoende regenval zorgt voor een broeierige plek voor graszaden om te ontkiemen. U kunt dus gerust nog gras zaaien in oktober.

Weersvoorspellingen

Let in ieder geval altijd op de weersvoorspellingen als u uw gazon gaat zaaien. Worden er buiige weken voorspelt in het najaar met een temperatuur boven de tien graden, dan hoeft u niet lang te wachten voordat de eerste grassprietjes tevoorschijn komen. Gras zaaien met een droge en warme periode in het vooruitzicht (dit kan in het voorjaar ook al het geval zijn) is echt zonde van uw werk.

Welk graszaad voor gazon zaaien?

Er zijn verschillende soorten graszaadmengsels te koop. Welke u moet hebben, is afhankelijk van hoe intensief uw gazon wordt gebruikt. Het graszaad wordt meestal ingedeeld in:

 • Speelgazon => graszaad voor een grasmat die goed bestand is tegen veelvuldig gebruik, bijvoorbeeld door spelende kinderen.
 • Siergazon => speciaal voor gazonliefhebbers voor een mooi ogende grasmat.
 • Schaduwgazon => graszaad speciaal voor een gazon in de schaduw.
 • Sportgazon => graszaad speciaal voor sportvelden, maar ook voor uw tuin.

Hoe gras zaaien?

Gaat u zelf gras zaaien? Gaat u dan als volgt te werk:

 1. Zuurgraad testen
 2. Bodem omspitten en puinvrij maken
 3. Egaliseren van de bodem
 4. Gras zaaien
 5. Bewateren & maaien

1. Zuurgraad testen

Test eerst de zuurgraad, want met de juiste zuurgraad worden voedingselementen goed opgenomen uit de bodem. Kleigrond is van zichzelf al erg kalkrijk. Zandgrond daarentegen heeft juist extra kalk nodig, omdat deze grond vrij zuur is. Gebruik een meststofsoort om de juiste zuurgraad te krijgen.

2. Bodem omspitten en puinvrij maken

Om een mooi en egaal gazon te krijgen, is het belangrijk om de ondergrond vrij van puin en onkruid te maken. Verwijder daarom stenen, onkruid, wortels en andere plantenresten. Spit de bodem goed om. Gebruik voor het spitten een spade met een scherp blad. Bij een groot gazon kunt u ook een elektrische bodemfrees gebruiken. Dat gaat iets sneller.

3. Egaliseren van de bodem

U wilt natuurlijk een strak en mooi gazon krijgen. Dit krijgt u door de bodem te egaliseren. Dit kunt u het beste met een hark doen. Hark de bovenste laag grond wat los, stamp vervolgens weer goed aan en hark daarna lichtjes na totdat de grond goed vlak is.

4. Gras zaaien

Als de voorbereidende werkzaamheden zijn gedaan, kan gestart worden met het zaaien van het gras. Probeer dit zo gelijkmatig mogelijk te doen. Zaai altijd één keer in de lengterichting en één keer in de breedterichting eroverheen. Gebruik dezelfde hoeveelheid. Zaai langs de randen extra graszaad. U kunt het graszaad inharken en vervolgens licht aandrukken.

5. Bewateren & maaien

Een niet te vergeten onderdeel van gras zaaien is bewateren, want zonder vocht zal het gras slecht of zelfs helemaal niet ontkiemen. De grond moet dus vochtig blijven. Sproei daarom dagelijks, afhankelijk van de weersomstandigheden. Maai het gazon voor de eerste keer als het gras ongeveer acht centimeter hoog is. Maai niet korter dan vijf centimeter.

Gras zaaien: wanneer komt het op?

Vaak vragen mensen zich af hoe lang ze moeten wachten als ze gras hebben gezaaid. Graszaad leeft de eerste twee weken op zichzelf (de kiem). Daarna gaat het wortelen, groeien en wordt het zichtbaar in uw gazon.

Voor gras zaaien geldt: Een goed begin is het halve werk en geduld is een schone zaak!

Gras zaaien

© Kingan77 - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus