Kunstgras leggen

26/12/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wilt u een mooie, groene tuin hebben, die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is? Kies dan voor kunstgras. Dankzij de verschillende grasspriet lengtes en de natuurechte combinatie van groentinten, is kunstgras tegenwoordig niet meer te onderscheiden van echt gras. In dit artikel leest u alles over kunstgras in de tuin, zelf kunstgras leggen of kunstgras laten leggen.

Welke voordelen biedt kunstgras in de tuin?

Kunstgras geeft uw tuin het hele jaar door een mooie, groene uitstraling. Het is slijtvast en bespaart u een hoop tijd in het onderhoud van uw tuin. We zetten de belangrijkste voordelen van kunstgras leggen voor u op rij:

 • Nooit meer grasmaaien, verticuteren, bemesten. Dit alles behoort voorgoed tot de verleden tijd.
 • Besparen op water, want u hoeft niet meer te sproeien.
 • Nooit meer grauw of gelig gras. Kunstgras droogt namelijk niet uit en zal niet verkleuren door de zon.
 • Kinderen en dieren kunnen heerlijk op het gras spelen.
 • Kunstgras voor in de tuin houdt geen warmte vast, waardoor uw gazon lekker koel aanvoelt, ook tijdens erg warme dagen.
 • Lange levensduur en milieuvriendelijkheid.
 • Mensen die last hebben van hooikoorts ondervinden met kunstgras tegels of kunstgras op het balkon geen klachten.

Zoals u kunt lezen, is kunstgras laten leggen uw investering meer dan waard. Het is een uitkomst voor een mooie tuin en het bespaart u veel tijd.

Zelf kunstgras leggen of kunstgras laten leggen?

Het leggen van kunstgras in de tuin is niet heel erg ingewikkeld. In uw tuin kunstgras leggen, vereist echter wel enige vaardigheid. Denk aan het verwijderen van oud gras en het vlak afwerken en verdichten van de ondergrond om het kunstgras egaal aan te kunnen brengen. U kunt kiezen voor kunstgras tegels, maar meestal wordt kunstgras in matten geleverd. Vaak dient u dan ook nog het een en ander aan snijwerk te verrichten. De aanwezigheid van de juiste materialen, zoals een kruiwagen, hark, wals of trilstamper, doek, schep en mes is dan ook van groot belang.

Daarnaast kost het u wel wat tijd om het gras aan te leggen, ook afhankelijk van de grootte van uw tuin. Wilt u er zeker van zijn dat uw nieuwe grasmat er stabiel en strak in komt te liggen, dan kunt u ook een professional inschakelen. De prijzen van kunstgras leggen variëren. Vraag daarom altijd offertes aan bij meerdere professionele bedrijven. Kies de partij die aansluit bij uw wensen, zodat u kunt rekenen op een mooi eindresultaat.

Kunstgras laten leggen? Plaats uw klus

Wat is de kunstgras prijs?

U kunt duur of goedkoop kunstgras aanleggen, want net als de kwaliteit, variëren ook de kunstgras prijzen enorm. Kunstgras kopen moet u echter wel zien als een lange termijninvestering. De kunstgras prijs wordt vooral bepaald door het soort materiaal waaruit de grasmat is opgebouwd. Daarnaast spelen ook de kwaliteit van de grassprieten, de dichtheid van de mat en de hoeveelheid kunstgras een rol.

Welke soorten kunstgras zijn er?

Of een bepaald soort kunstgras geschikt is, wordt vooral bepaald door het doel waarvoor het wordt gebruikt. Doelen kunnen zijn:

 • Kunstgras voor in de tuin
 • Kunstgras voor kleine kinderen en huisdieren
 • Kunstgras voor balkon
 • Kunstgras onder zwembad

Kunstgras voor in de tuin

De belangrijkste eigenschappen van kunstgras leggen in de tuin is het uiterlijk en de gebruiksvriendelijkheid. Tuin kunstgras kenmerkt zich door een hoge dichtheid van de vezels per vierkante meter. Qua kleurtinten is er veel mogelijk. Groen is in allerlei tinten samen te stellen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om voor groen met een combinatie van bruine vezels te kiezen. Zo kiest u precies de look die aansluit bij de rest van uw tuin.

Kunstgras voor kleine kinderen en huisdieren

Kleine kinderen en huisdieren hebben de natuurlijke neiging om overal aan te snuffelen, likken en op te kauwen. Daarom is het belangrijk om kunstgras aan te laten leggen waarvan de vezels veilig en getest zijn. Bij het kopen van kunstgras kunt u het beste kijken naar de Europese normen waar het gras aan voldoet. Wilt u het echt zeker weten, vraag dan naar een officieel certificaat. Daarnaast is het belangrijk dat kunstgras, waar huisdieren en kleine kinderen spelen, geen urine vasthoudt en gemakkelijk te reinigen is.

Kunstgras voor balkon

Bij het kopen van kunstgras voor op uw balkon dient u rekening te houden met de lengte van de grassprieten. Zijn deze te lang, dan bestaat de kans dat de balkondeur niet meer goed opengaat. Langere kunstgrassoorten worden doorgaans met een bepaalde zandsoort ingestrooid, zodat de sprieten goed rechtop blijven staan. Op een balkon is dit echter niet gewenst, omdat bij hevige regenval het zand uit kan spoelen om zich vervolgens op te hopen in de waterafvoer met alle gevolgen van dien. Kies daarom voor kunstgras met korte sprieten.

Kunstgras onder zwembad

Heeft u een zwembad in de tuin? Leg hier dan kunstgras onder. Het houdt het water schoner, want losse grassprieten komen niet in het zwemwater. Ook het vuil en zand blijft in het kunstgras zitten en wordt niet meegenomen in het water. Het gras verkleurt niet door chloorwater en u heeft geen geel gazon na het verwijderen van het zwembad. Het kunstgras onder het zwembad is gemakkelijk schoon te maken en uit te kloppen. Kunstgras leggen onder het zwembad zorgt voor een altijd strak en groen gazon!

Kunstgras laten leggen? Plaats uw klus

Kunstgras leggen

© Varavin88 - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus