Onkruid tussen tegels verwijderen

25/04/2020   |   21/06/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Onkruid tussen de tegels van een terras, tuinpad, oprit of andere bestrating is een grote ergernis van veel mensen. In dit artikel leest u alles dat u moet weten om onkruid tussen tegels te verwijderen en te voorkomen.

Onkruid verwijderen tussen tegels

Er zijn verschillende manieren om onkruid tussen tegels te verwijderen, maar niet iedere manier is even effectief. Bovendien zijn sommige methodes zelfs schadelijk voor het milieu. Hieronder bespreken we een aantal veelgenoemde manieren voor het verwijderen van onkruid tussen tegels.

Met de hand verwijderen

De meeste effectieve manier voor het verwijderen van onkruid tussen tegels is nog altijd om dit met de hand te doen. Trek regelmatig opkomend onkruid met de hand weg, of maak gebruik van een speciale onkruidbezem of onkruidborstel.

Om te voorkomen dat onkruid snel weer opkomt is het belangrijk om het met wortel en al uit de grond te trekken, en dat gaat bij jonge planten veel eenvoudiger. Wanneer u te lang wacht zal het onkruid sterker worden en de diepere wortels breken dan vaak af wanneer u aan de plant trekt. De wortels blijven dan achter in de grond, waardoor het onkruid snel weer op zal komen.

Kokend water en hete stoom

Het gebruik van kokend water voor het verwijderen van onkruid is een effectieve en milieuvriendelijke aanpak. Kokend water werkt goed omdat het niet alleen de plant zelf dood, maar ook de wortels aanpakt, waarna u het onkruid gemakkelijk kunt verwijderen.

Het gebruik van kokend water is zeer effectief voor jong en klein onkruid, voor groter onkruid werkt het ook, maar dan zult u het waarschijnlijk wel enkele keren moeten herhalen.

Het gebruik van kokend water is echter een tijdrovende klus, en zeker voor grote oppervlakken is het dus geen hele goede optie. In dat geval is de inzet van een apparaat dat gebruik maakt van hete stoom het overwegen waard. De effecten zijn hetzelfde als bij het gebruik van kokend water, maar het is makkelijker om grotere oppervlakken te behandelen.

Het nadeel van deze methode is dat de apparaten voor het verwijderen van onkruid tussen tegels met hete stoom erg duur zijn. Wanneer u veel bestrating in uw tuin heeft is het misschien interessant om deze investering zelf te doen, maar u kunt ook iemand die in het bezit is van zo’n apparaat inhuren om dit voor u te doen, zoals bijvoorbeeld een hovenier of tuinman.

Onkruid tussen tegels wegbranden met gereedschap

Het is ook mogelijk om onkruid tussen tegels te verwijderen met gereedschap zoals een gasbrander of een elektrische onkruidbrander. Door het onkruid korte tijd bloot te stellen aan een hoge temperatuur zal het afsterven en kunt u het daarna eenvoudig verwijderen.

Het nadeel van het gebruik van een onkruidbrander is dat u de wortels niet bereikt, dus na verloop van tijd zal het onkruid alsnog weer opkomen. Tenslotte is het ook belangrijk dat de temperatuur hoog genoeg is om het onkruid te laten sterven, wat vaak niet het geval is bij de goedkopere onkruidbranders.

Huis-, tuin en keukenmiddelen zoals azijn en zout

Een veelgehoord advies voor het verwijderen van onkruid tussen tegels is het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals azijn, zout of chloor. Deze middelen zijn zeker effectief in het doden van onkruid, maar ze zijn ook zeer schadelijk voor het milieu.

Dit soort middelen zijn schadelijk voor het milieu omdat ze zich vermengen met het oppervlaktewater en zo ook worden opgenomen in het grondwater, waardoor ze zich over een veel grotere oppervlakken verspreiden dan alleen de locatie waar u het gebruikt.

De kans is dus groot dat u door het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals azijn, zout of chloor dus ook andere beplanting in uw tuin beschadigt en de bodem verontreinigt, daarom kunt u hier beter niet aan beginnen. Sterker nog, het gebruik van deze middelen voor het bestrijden van onkruid is zelfs verboden door de Rijksoverheid.

Onkruid tussen tegels voorkomen

Het is helaas nooit helemaal te voorkomen dat er onkruid tussen de tegels van bestrating in uw tuin opkomt, de wind en dieren zoals vogels zorgen namelijk voor de verspreiding van de onkruidzaden. Maar er zijn wel enkele dingen die u kunt doen om het opkomen van onkruid tussen tegels zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Veeg uw terras, tuinpad, oprit of andere bestrating regelmatig schoon. Hiermee verwijdert u de onkruidzaden nog voordat ze kunnen uitgroeien tot onkruid tussen de tegels. Bovendien verwijdert u zo ook zand en grond die als voedingsbodem kunnen dienen voor onkruid en mos.
  • Houd ook de rest van uw tuin vrij van onkruid, zoals borders, bloembakken en uw gazon. Hiermee voorkomt u dat het onkruid zich van daaruit verspreid naar de tegels en andere bestrating in uw tuin.
  • Maak bij het aanleggen van een terras of andere bestrating gebruik van anti-worteldoek, dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid door kan groeien. Maak daarnaast ook gebruik van voegzand, waardoor onkruid minder kans krijgt tussen de tegels. Zorg tenslotte ook voor een goede afwatering, zodat tegels en andere bestrating snel opdrogen, want onkruid en mos doen het juist erg goed tussen natte tegels.

Hulp nodig met onkruid verwijderen? Plaats uw klus

Onkruid tussen tegels verwijderen

© Hackman - depositphotos.com