Onkruid verwijderen en bestrijden

01/07/2020   |   13/03/2023   |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Onkruid is er in vele soorten en maten. Toegegeven, er zitten zo nu en dan best mooie plantjes tussen. Toch zijn de meeste mensen het onkruid in de tuin liever kwijt dan rijk. Onkruid is immers lastig in te dammen en met een beetje pech overwoekert het al snel de hele ruimte rondom het huis. De hoogste tijd dus om nu aan de slag te gaan met onkruid verwijderen en onkruid bestrijden. Benieuwd hoe u dat aanpakt? In dit artikel geven we u een aantal handige tips.

Milieuvriendelijk onkruid verwijderen

Wie onkruid op de meest efficiënte en milieuvriendelijke manier wil verwijderen, doet dat gewoon met de hand. Wanneer onkruid regelmatig wordt verwijderd, krijgt het geen kans om ondergronds verder te wortelen en zo blijft het werk te overzien. Natuurlijk kunt u bij deze handmatige methode ook gebruik maken van tuingereedschap, zoals deze handige tools:

Schoffel

De schoffel is één van de belangrijkste hulpmiddelen bij het verwijderen van onkruid. Schoffel de grond bij droog weer. De scherpe kant van de schoffel snijdt het onkruid stuk en de losse plantenresten kunt u daarna met de hand verwijderen. Vooral bij zaadonkruid, dat minder diep geworteld is, is dit schoffelen zeer effectief.

Onkruidborstel

Voor onkruid dat tussen de tuintegels ontkiemt, kunt u een onkruidborstel gebruiken. Hiermee borstelt u het onkruid als het ware kapot. Doe dit het liefst bij jonge plantjes, zodat de kans groot is dat u ook de wortel verwijdert.

Onkruidsteker

Een onkruidsteker is heel geschikt voor het verwijderen van onkruid in het gazon of in de tuinaarde. U steekt hiermee vlak naast het onkruid diep de grond in, zodat u ook een groot deel van de wortel verwijdert. Hoe meer u van een plantje verwijdert, hoe minder groot de kans wordt dat het onkruid terugkomt.

Schep

Voor sommige hardnekkige meerjarige soorten onkruid zult u net wat dieper moeten graven. Roei deze plantjes uit door ze met wortel en al uit te scheppen. Zo voorkomt u dat ze keer op keer blijven opduiken. Gebruik hiervoor een tuinschepje, schop of spade.

Onkruidbrander

Met een onkruidbrander kunt u onkruid tussen de tegels korte tijd blootstellen aan een hoge temperatuur. Het onkruid zal hierdoor afsterven en is daarna eenvoudig te verwijderen. Eén nadeel: met een onkruidbrander komt u niet tot de wortel van de plantjes. Het onkruid zal dus later wel opnieuw opkomen.

Verticuteerhark

Een verticuteerhark is heel geschikt om oppervlakkig gewortelde onkruiden in het gazon los te maken. Bijkomend voordeel: het verticuteren van het gazon is een beproefde techniek die ervoor zorgt dat het gras meer lucht krijgt en het gazon kan herstellen. Dat komt uw gazon zeker ten goede!

Onkruid verwijderen voor het bloeit

Onkruid verwijdert u makkelijker als het nog jong is. Een goede reden om er op tijd bij te zijn!

Vooral zaadonkruid moet worden verwijderd voordat het gaat bloeien. Tijdens de bloei zal het zaad zal zich gaan verspreiden met als resultaat nog meer onkruid in de tuin, in het gazon en tussen de tegels.

Gooi resten van onkruid weg

Het is belangrijk dat u resten van onkruid direct weggooit, bij voorkeur in de GFT container. Zorg ervoor dat het verwijderde onkruid niet op uw composthoop terecht komt. Via die weg komen zaden en wortels van het onkruid namelijk later weer in uw tuin terecht, waar ze opnieuw kunnen opkomen. Dat is wel het laatste waar u op zit te wachten!

Hulp nodig met onkruid verwijderen? Offertes aanvragen

Onkruid bestrijden: gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Vaak beginnen we pas met onkruid verwijderen wanneer de wildgroei ons te erg stoort. Het verwijderen van het onkruid is dan een enorme klus. In zo’n geval grijpen we gemakkelijker naar (chemische) bestrijdingsmiddelen om het onkruid te lijf te gaan. Begrijpelijk, maar niet vanzelfsprekend de beste keus. Middelen als zout en chloor doden onkruid maar vervuilen ook de grond. Ook onkruid bestrijden met azijn is af te raden. Het zure azijn is schadelijk voor het milieu en treft planten, bomen en nuttige insecten.

Zoekt u toch een goede manier om hardnekkig onkruid te doden? Gebruik dan een biologisch middel of giet simpelweg kokend water over de ongewenste plantjes. Het onkruid zal dan binnen enkele dagen afsterven en de resten zijn daarna makkelijk te verwijderen.

Onkruid tussen de tegels bestrijden

Het is moeilijk om helemaal te voorkomen dat er onkruid tussen de tegels groeit, maar u kunt het uw onkruid wel extra moeilijk maken. Door regelmatig de bestrating in uw tuin schoon te vegen, verwijdert u onkruidzaden voordat ze wortel kunnen schieten. Door zand weg te vegen verwijdert u bovendien de belangrijkste voedingsbodem voor onkruid tussen de tegels. Meer weten over onkruid bestrijden tussen de tegels? Lees dan ook ‘Onkruid Tussen Tegels Verwijderen en Voorkomen’.

Onkruid in het gazon bestrijden

Hoewel er best mooi bloeiend onkruid bestaat, is een grasmat toch het mooist als deze helemaal egaal en groen is. Toch onkruid in uw gazon? Dan kunt u dat het beste met de hand en een onkruidsteker verwijderen. Dat is een tijdrovende klus. Bij veel onkruid kunt u daarom ook gebruik maken van een verticuteerhark, (biologisch) bestrijdingsmiddel of gazonmest met onkruidverdelger. U leest er alles over in ons artikel ‘Onkruid in Gazon Bestrijden en Voorkomen

Bodembedekkers gaan onkruid tegen

De beste methode om onkruid tegen te gaan is ervoor te zorgen dat u geen kale stukken grond in de tuin hebt. Hiervoor kunt u uitstekend gebruik maken van bodembedekkers. Dit zijn dichtgroeiende plantjes die vrij snel de gehele bodem bedekken waardoor er geen licht en voedingsstoffen voor onkruid overblijven. Ideaal dus voor een leeg stuk grond of voor de lege ruimtes tussen de andere beplanting in.

Onkruid bestrijden: extra tips

We noemden hierboven al even: in de strijd tegen onkruid is regelmatig tuinonderhoud van belang, zoals geregeld vegen. Ook een goede afwatering is belangrijk, zodat uw straat snel opdroogt na een bui. Onkruid en mos groeien goed op natte tegels en met goede afwatering kunt u dat voorkomen.

Andere effectieve middelen in het bestrijden van onkruid zijn houtsnippers en cacaodoppen. Hiermee kunt u kale oppervlakken bedekken, zodat onkruid minder zonlicht krijgt en dus niet goed zal groeien. Met worteldoek onder de tegels of de houtsnippers zorgt u er bovendien voor dat onkruid ook niet van dieper uit de grond omhoog kan komen.

Wilt u meer weten over de kosten voor het verwijderen van onkruid in uw tuin? Lees dan onze prijsgids Kosten onkruid verwijderen.

Hulp nodig met onkruid verwijderen? Offertes aanvragen

Onkruid verwijderen en bestrijden

© gum92 - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen