Terras aanleggen

11/07/2020   |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Om echt te kunnen genieten van het buitenleven in eigen tuin, is een terras onmisbaar. Het is als het ware de woonkamer van uw tuin. Een plek waar u gasten kunt ontvangen, samen kunt eten en waar het hele gezin ‘s zomers kan genieten van het heerlijke weer. Een terras aanleggen is een flinke klus, maar een goed terras staat garant voor jaren plezier in de achtertuin.

Begin met meten

Wilt u een nieuw of extra terras in uw tuin aanleggen? Dan is het goed om te beginnen met een ruwe schets. Stel uzelf daarbij de juiste vragen zoals: Wat zijn mijn eisen aan het nieuwe terras? Op welk dagdeel heb ik zon op dit terras? Hoeveel stoelen wil ik erop kwijt kunnen?

Zodra u heeft bepaald waar het terras het beste kan komen, kunt u beginnen met het echte inmeten. Rekening houdend met de beschikbare ruimte kan een definitief plan worden gemaakt. Het is belangrijk om dit plan zorgvuldig uit te tekenen, zodat u aan de hand daarvan het aantal vierkante meters kunt bepalen. Deze tekening wordt immers uw leidraad voor het bestellen van materialen. Ook wordt zo vaak al vroeg duidelijk waar eventuele uitdagingen zitten qua indeling of het op maat maken van tegels.

De beste tegels voor uw terras

Het aanleggen van een terras is een weloverwogen keuze. Daarom is het ook belangrijk om vooraf goed na te denken over de materialen die u wilt gebruiken. Terrastegels zijn er in veel verschillende soorten en maten, van kleine terrasklinkers tot grote betontegels. En wat dacht u van een terras van vlonderplanken? Mogelijkheden genoeg!

Uiteraard heeft iedere terrastegel een eigen prijskaartje. Dit kan een rol spelen in uw keuze. Daarnaast kunt u kijken naar de kleur en de stijl en de mogelijkheid om patronen te leggen. Dit laatste gaat een stuk makkelijker met kleine tegels. Grote tegels hebben als voordeel dat ze gemakkelijker zijn schoon te maken en minder gevoelig zijn voor lichte hoogteverschillen die in de loop van de tijd kunnen ontstaan.

TIP: Tuintegels bestellen doet u op basis van het aantal vierkante meters terras dat u voor ogen heeft. Reken daarbij altijd 5% extra voor verlies bij het op maat maken. Het is zonde als u er tijdens het terras leggen achter komt dat u enkele tegels tekort komt. Tegels zijn vaak onderdeel van een partij en het kan achteraf lastig blijken om de tegels in exact dezelfde tint te vinden.

Zelf een terras aanleggen

Het leggen van een terras is een vak op zich. Dat is waarom veel mensen ervoor kiezen om het werk uit te besteden en het terras te laten aanleggen door een professional. Hier zullen wij verderop in dit artikel nog even op terugkomen. Wilt u toch graag zelf aan de slag? Dan volgt hieronder een stappenplan om een terras aan te leggen:

Terras aanleggen: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Na het maken van een plan en het kiezen van de juiste materialen, kan worden begonnen met het eerste fysieke werk: het gereed maken van de ondergrond.

Uitgraven

Graaf de grond waar het terras komt 15-20 centimeter diep uit. Denk daarbij ook aan het maken van een afschot. Dat is een lichte helling in de ondergrond die ervoor zorgt dat regenwater beter weg kan lopen richting de tuin. De tuinzijde van het terras ligt dus lager dan de huiszijde. De vuistregel hierbij is dat het afschot 1 centimeter per meter is.

Drainage

Omdat afwatering van het terras enorm belangrijk is, is alleen een afschot niet genoeg. Het is belangrijk om ook te zorgen voor goede drainage. Het water moet tussen de tegels door kunnen wegsijpelen en worden opgenomen door een poreuze laag onder het terras. Om die laag te maken, mixt u hiervoor 1 deel cement met 11 delen zuiver gewassen rivierzand. Bestrijk de ondergrond onder het terras daarom voor met een 10 centimeter dikke laag van dit mengsel en strijk het glad. De ondergrond moet dan goed worden aangedrukt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een trilplaat gebruiken.

Terras afbakenen

Nu de ondergrond gereed is, kunt u de afmetingen van uw terras uitzetten met piketpaaltjes. Zet de paaltjes precies rondom het terras in de grond en span touwtjes tussen de paaltjes. Dit zijn de hulplijnen voor het leggen van de tegels. U ziet nu ook precies waar uw terras gaat komen.

Tegels leggen

Wanneer de ondergrond gereed is gemaakt, kan het echte bestraten beginnen. Omdat dit een vrij specialistische klus is, kiezen veel mensen ervoor om het terras te laten leggen door een specialist. Toch zelf aan de slag? Begin dan met het plaatsen van de kantopsluiting. Die gaat ervoor zorgen dat de tegels niet verschuiven. Vervolgens is het slim om één rij tegels tussen de kanten te leggen. Ga hierna verder door tegels op de ondergrond te leggen vanaf de gevel, steeds verder de tuin in. Druk de tegels steeds goed aan door er met een rubberen hamer zachtjes op te kloppen. Omdat tegels nog kunnen uitzetten of krimpen, kunt u het beste een voegbreedte van tenminste 3 millimeter aanhouden.

TIP: Check tijdens het terras leggen regelmatig met een waterpas of de tegels op de goede hoogte zijn gelegd en of het afschot nog steeds klopt.

Zand tussen de voegen

Nadat de tegels zijn gelegd en u ervan overtuigd bent dat alles goed ligt, is het belangrijk om de stenen te fixeren door de voegen te vullen met zand. Het wordt aangeraden hiervoor nooit gewoon zand te gebruiken, omdat dat sporen van onkruid kan bevatten en tot verkleuring van bepaalde steensoorten kan leiden. Win daarom vooraf advies in over het soort zand dat het beste past bij de steensoort die u heeft gekozen. U kunt het terras helemaal bestrooien met zand en het daarna licht vegen. Veeg nog niet alles weg, maar laat het bij voorkeur enkele dagen liggen. Het zand krijgt zo de kans om in de voegen te zakken. Na een regenbui kan blijken dat nog wat extra zand nodig is. Wanneer het zand na enkele dagen goed tussen de voegen zit, kunt u de stenen schoonvegen. Uw terras is nu klaar voor gebruik!

Terras laten leggen: over kosten en besparen

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen komt er heel wat kijken bij het aanleggen van een terras. U kunt er ook voor kiezen een terras te laten aanleggen door een expert. Die doet dit vakkundig, waarschijnlijk een stuk sneller dan wanneer u het zelf doet én met het juiste gereedschap. De kosten om het terras aan te leggen zijn hoger, maar daar staat tegenover dat u zelf geen dure machines hoeft aan te schaffen. Het kopen of huren van bijvoorbeeld een trilplaat, graver of een tegelklem kan flink in de papieren lopen.

De prijzen voor het laten aanleggen van uw terras kunnen per hovenier of stratenmaker enorm verschillen. Het is daarom slim om verschillende offertes op te vragen, zodat u goede prijsinformatie heeft die is afgestemd op uw wensen.

Wilt u besparen op de kosten van terras aanleggen? Doe dan zelf het voorwerk. Verwijder planten, bomen of struiken en haal oude terrastegels alvast weg. Dat scheelt flink op de arbeidsuren en dat ziet u terug in de prijs.

Terras aanleggen

© LenaTru - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus