Tuin afgraven

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Voor het renoveren van uw bestaande tuin of het aanleggen van een nieuwe tuin is het vaak verstandig om deze eerst uit te laten graven, want wanneer u de nieuwe tuin aanlegt over de bestaande grondlaag loopt u het risico dat u later tegen allerlei ongewenste problemen aanloopt. In dit artikel gaan we dieper in op het afgraven van een tuin, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Waarom uw tuin afgraven?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het afgraven van een tuin, in deze sectie bespreken we een aantal van de meest voorkomende.

Vruchtbare grond

Oude tuinen hebben vaak een bovenlaag van zwarte grond die weinig voedingsstoffen meer bevat. Voor het beste resultaat van nieuwe beplanting in uw tuin zoals bomen, een haag of heg, borders of een gazon doet u er goed aan om deze onvruchtbare bovenlaag af te laten graven en te vervangen door nieuwe vruchtbare grond die voldoende voedingsstoffen bevat.

Verwijderen van onkruid en boomwortels

Oude grond kan vol zitten met onkruid, en als er een boom in uw tuin heeft gestaan kunnen er ook nog boomwortels in de grond verstopt zitten. Wanneer u oude grond met onkruid niet verwijdert is de kans groot dat uw nieuwe tuin binnen de kortste keren weer vol staat met onkruid. En boomwortels zorgen voor problemen bij het aanleggen van leidingen, riolering of drainage in uw tuin.

Stevige ondergrond voor bestrating

Om het verzakken van bestrating zoals een oprit, terras of andere bestrating in uw tuin te voorkomen is het van belang dat deze op een stevige ondergrond wordt gelegd. Hiervoor zult u de grond af moeten graven en daarna het uitgegraven stuk grond weer opvullen met bijvoorbeeld gebroken puin en ophoogzand. Dit zorgt dan voor een sterke fundering voor de nieuwe bestrating.

Ter voorbereiding van andere werkzaamheden

Vaak is het leeghalen en afgraven van uw tuin ook nodig als voorbereiding voor andere werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van een vijver of zwembad of het ingraven van een trampoline, maar ook aan zaken zoals de fundering van een tuinhuis, schuur, veranda of aanbouw van uw woning of het planten van bomen, grote struiken of een haag.

Tuin laten afgraven? Offertes aanvragen

Hoe diep tuin afgraven?

Hoe diep u uw tuin moet afgraven is afhankelijk van de bestemming. Zo kunt u voor zaken zoals een gazon of borders met kleine planten en struiken vaak volstaan met een diepte van 15 centimeter. Voor een tuinpad of terras wordt over het algemeen een diepte van zo’n 15 tot 25 centimeter geadviseerd, terwijl u bij straatwerk dat zwaar belast gaat worden zoals een oprit of parkeerplaats uit moet gaan van ongeveer 25 tot 35 centimeter. En voor zaken als een vijver, zwembad of het planten van bomen is de benodigde diepte natuurlijk afhankelijk van de grootte van het element.

Tuin afgraven kosten

Voor de kosten van het afgraven van een tuin wordt meestal gewerkt met een prijs per vierkante meter. Voor het uitgraven van een diepte van 10 tot 15 centimeter ligt de prijs gemiddeld tussen de €10 en €20 per vierkante meter, en voor het afgraven van een diepte van 15 tot 30 centimeter ligt de prijs gemiddeld tussen de €20 en €30. Hierbij is de prijs vaak inclusief het afvoeren van de oude grond en het opvullen met ophoogzand of tuinaarde. En uiteraard zullen de kosten lager zijn wanneer de grond alleen hoeft te worden afgegraven en opvullen niet nodig is.

Houdt u er echter wel rekening mee dat de genoemde prijzen slechts een indicatie zijn, en dat de daadwerkelijke kosten afhankelijk zijn van uw specifieke situatie. Enkele andere zaken die van invloed zijn op de kosten van het afgraven van uw tuin naast het aantal vierkante meters en de diepte zijn de inzet van machines, de ingeschatte manuren, het uurtarief van de hovenier of grondwerker en eventuele andere werkzaamheden zoals ophogen, egaliseren en bestraten.

Bespaartips

We sluiten dit artikel af met wat tips om te besparen op het afgraven van uw tuin. Ten eerste is het zo dat veel bedrijven korting zullen geven wanneer ze een groter oppervlak kunnen afgraven. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of het mogelijk is om het afgraven van uw tuin te combineren met uw buren, om zo in aanmerking te komen voor een korting. Vooral in een nieuwbouwwijk is dit interessant, omdat de kans groot is dat de meeste nieuwe bewoners hun tuin moeten laten afgraven.

Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van een hovenier of grondwerker uit de buurt. Veel van deze bedrijven rekenen namelijk voorrijkosten, en door te kiezen voor een lokaal bedrijf kunt u dus flink besparen op deze voorrijkosten.

Tenslotte is het zo dat de tarieven tussen de verschillende bedrijven behoorlijk kunnen variëren, dus het loont ook zeker om offertes op te vragen bij een aantal verschillende bedrijven en deze te vergelijken. Kijk bij het vergelijken van offertes wel altijd even goed na welke zaken zijn inbegrepen en welke niet, en kies niet gelijk voor de goedkoopste offerte. Het zou natuurlijk zonde zijn als achteraf blijkt dat niet alle kosten in de offerte waren verwerkt, en dat u bij een ander bedrijf dus uiteindelijk goedkoper uit zou zijn geweest.

Tuin laten afgraven? Offertes aanvragen

Tuin afgraven

© SusaZoom - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen