Wat is een hovenier

06/03/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen
Wat is een hovenier? Betekenis uitgelegd.

Voor veel mensen is de betekenis van het woord hovenier onduidelijk, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Een hovenier is iemand die zich voor zijn werk bezighoudt met het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld parken, plantsoenen, groenstroken, sportparken en ander openbaar groen.

Een hovenier kan in dienstverband werken voor een hoveniersbedrijf, maar ook voor andere organisaties zoals bijvoorbeeld een gemeente, tuincentrum, camping of vakantiepark. Maar er zijn ook veel hoveniers die er voor kiezen om als zelfstandige aan de slag te gaan en ingehuurd worden door particulieren, bedrijven, overheden en andere instellingen.

Hoveniers die in dienstverband werken specialiseren zich vaak in een bepaalde richting, zoals bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden, het leggen van bestrating of het aanleggen van een gazon of kunstgrasveld. Hoveniers die als zelfstandige werken zijn vaak veelzijdiger omdat ze veel verschillende soorten opdrachten uitvoeren voor hun klanten. Ook werken zelfstandige hoveniers vaak samen met andere hoveniers en vakmensen zoals een timmerman, metselaar of stratenmaker voor zaken waarin ze niet gespecialiseerd zijn, om zo toch een compleet dienstenpakket te kunnen aanbieden aan hun klanten.

Wat doet een hovenier

Het is niet zo eenvoudig om een antwoord te geven op deze vraag, omdat de werkzaamheden van hoveniers heel divers zijn. Ze voeren eigenlijk alles uit dat te maken heeft met het aanleggen en onderhouden van tuinen en groenvoorzieningen, maar de werkzaamheden zijn grofweg onder te verdelen in de categorieën ontwerp, aanleg en onderhoud.

Ontwerp

Een hovenier kan een tuinontwerp maken dat daarna gebruikt wordt als de blauwdruk voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Dit kan variëren van een eenvoudige schets tot een detailtekening op schaal met daarbij een beplantingsplan en verlichtingsplan. Een gedetailleerd tuinontwerp wordt vaak gemaakt door een tuinontwerper of tuinarchitect, terwijl een schetsontwerp door de meeste hoveniers zelf gemaakt kan worden.

In een tuinontwerp worden al uw wensen en ideeën verwerkt, en bovendien zal er ook rekening gehouden worden met wat er wel en niet mogelijk is in uw tuin en met het budget dat u te besteden heeft. Door een tuinontwerp te laten maken wordt er van tevoren al goed nagedacht over de indeling van de tuin en voorkomt u problemen tijdens het aanleggen van de tuin. En veel hoveniers rekenen geen kosten voor het maken van een tuinontwerp wanneer u de uitvoering ervan aan de hovenier zelf gunt.

Tuinonderhoud: Gras maaien

Aanleg

Bij een hovenier kunt u terecht voor zo goed als alle werkzaamheden in en rondom uw tuin, van het plaatsen van een schutting tot de complete aanleg of renovatie van uw tuin. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende tuinaanleg werkzaamheden die hoveniers uitvoeren:

 • Ontwerpen van tuinen en groenvoorzieningen en het geven van advies
 • Grondwerk zoals afgraven, ophogen en egaliseren, en het aan- en afvoeren van grond en zand
 • Leggen van bestrating en sierbestrating, zoals een terras, oprit of tuinpad
 • Aanleggen van een vijver en andere waterpartijen
 • Aanleggen van een gazon of het leggen van kunstgras
 • Plaatsen van tuinafscheiding, zoals een schutting, tuinhek, hekwerk, haag of heg
 • Overkappingen plaatsen, zoals een veranda, pergola of terrasoverkapping
 • Maken of plaatsen van houten bouwwerken zoals een tuinhuis, schuur of blokhut
 • Aanleggen van tuinverlichting
 • Installeren van een beregeningsinstallatie of sproeisysteem
 • Maken van beschoeiing of het plaatsen van een damwand of keerwand
 • Aanleggen van drainage voor het afvoeren van water in je tuin

Onderhoud

U kunt een hovenier ook inschakelen om het onderhoud van uw tuin te laten verzorgen, bijvoorbeeld wanneer u zelf geen groene vingers heeft, er eigenlijk geen tijd voor heeft of het tuinonderhoud om een andere reden niet zelf kunt doen. Voorbeelden van gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden zijn:

 • Snoeien van bomen, struiken, heggen en vaste planten
 • Het verwijderen en bestrijden van onkruid, bijvoorbeeld tussen de beplanting in uw tuin of tussen de tegels van uw terras
 • Gazon onderhoud, zoals grasmaaien, verticuteren, bijzaaien, sproeien en kalk strooien
 • Vijveronderhoud, zoals het schoonmaken van de vijver, het reinigen van filters of het aanbrengen en verwijderen van waterplanten
 • Het bemesten van uw tuin of gazon
 • Schoonmaken van uw tuin, zoals blad ruimen, het reinigen van uw terras, vegen en harken

De meeste hoveniers bieden verschillende mogelijkheden aan voor tuinonderhoud. Zo is het mogelijk om los onderhoud op afroep uit te laten voeren, bijvoorbeeld een voorjaars- of najaarsbeurt voor uw tuin. Maar daarnaast bieden veel hoveniers ook de mogelijkheid van een onderhoudscontract, hierin wordt dan vastgelegd welke werkzaamheden er wanneer worden uitgevoerd en tegen welke prijs. Hierdoor bent u er als klant van verzekerd dat uw tuin er het hele jaar door mooi en verzorgd bij ligt, en de hovenier kan zo een vaste klantenkring opbouwen en alle werkzaamheden goed plannen.

Tot slot

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen bij het achterhalen van de betekenis van het woord hovenier, en is het voor u nu duidelijker wat een hovenier is.

Op zoek naar een hovenier? Plaats uw klus

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus