Beplantingsplan maken

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een beplantingsplan maken is het leukste onderdeel van het ontwerpen van uw nieuwe tuin. In dit plan staat precies welke plantensoorten u gaat neerzetten, hoeveel planten u nodig heeft en waar ze komen te staan. Een goed beplantingsplan zorgt voor een mooie samenhang tussen de diverse planten. Uw tuin wordt hiermee een prachtig geheel en staat er het hele jaar door prachtig bij.

Bent u benieuwd hoe het maken van een beplantingsplan in zijn werk gaat? In dit artikel geven we u handige tips waarmee u zelf aan de slag kunt.

Onderzoek de grond

Om planten te kunnen selecteren die het daadwerkelijk goed in uw tuin zullen doen, is het belangrijk om eerst goed grondonderzoek te doen. De kwaliteit van de grond bepaalt welke planten er goed zullen gedijen. Door hier vooraf naar te kijken gunt u uzelf ook de ruimte om de grond te verbeteren alvorens u de beplanting aanschaft.

Twijfelt u over de grondsoort in uw tuin? Vraag het dan eens na bij een lokale hovenier of bij een tuincentrum in de buurt. Voor een uitgebreider onderzoek kunt u er ook voor kiezen om een grondmonster te laten bekijken door een gespecialiseerd laboratorium. De testresultaten geven uitsluitsel over de grondsoort, vaak gecombineerd met een advies voor bemesting. Kijk voor meer informatie op de website van Eurolab.

Een te natte grond kunt u voorzien van drainage voor betere waterafvoer. Dat is prettiger voor de planten, maar ook voor uzelf. Niemand zit immers te wachten op een modderpoel na iedere regenbui.

Houd rekening met lichtbehoefte

Het is goed om te weten of beplanting in volle zon, in halfschaduw of volledig in de schaduw komt te staan. Door de soorten goed af te stemmen op hun behoefte aan licht, voorkomt u het wegkwijnen van planten. Zo kunt u zorgen voor een tuin die er op alle plekken goed bijstaat.

Bekijk vooraf dus goed wat u een plant te bieden heeft en kies planten die daar bij passen. Online en op het label bij een plant vindt u meer informatie over de ideale standplaats. De symbolen die daarbij gebruikt worden hebben de volgende betekenis:

  • Open zonnetje: volle zon (6+ uur zon per dag)
  • Half zwart zonnetje: Halfschaduw (4 - 6 uur zon per dag)
  • Zwart zonnetje: Schaduw (2 - 4 uur zon per dag)

Beplantingsplan laten maken? Offertes aanvragen

Gedegen plantenkennis komt goed van pas

Uit de informatie hierboven blijkt al dat enige plantenkennis goed van pas komt bij het uitzoeken van de verschillende soorten voor in uw beplantingsplan. Gelukkig is veel informatie over planten online te vinden. Daarbij is het van belang om te zoeken naar informatie over grondsoort en standplaats. Ook kunt u ook kijken naar de bloeiperiode van een plant, de bloemkleur, de hoogte van de plant en hoeveel planten u per m2 moet planten voor mooie begroeiing.

Creeër een sfeervolle border

Een enkele plant kiezen is iets heel anders dan het creëren van een mooie border. Dat is precies de reden waarom wij het maken van een beplantingsplan aanraden. U kunt de beplanting daarmee veel beter op elkaar afstemmen, nu en in de toekomst. Wilt u bijvoorbeeld na verloop van tijd iets in uw border veranderen? Pak dan het oorspronkelijke beplantingsplan er nog even bij om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Een aantal tips voor het vullen van een sfeervolle border:

  • Zet lage planten op de voorgrond en maak de beplanting naar achter toe steeds hoger.
  • Vergeet niet om ook wintergroene planten aan de border toe te voegen. Zo behoudt uw tuin het hele jaar door een sfeervolle uitstraling.
  • Een border is het mooist wanneer deze goed gevuld is. Plaats dus niet hier en daar een plant, maar zet meerdere vaste planten van één soort bij elkaar.
  • Zorg voor afwisseling. Dat geldt voor de hoogte van de borderplanten, maar ook voor bloeitijd, bladvorm, bladkleur en bloemkleur. Door bepaalde plantensoorten of kleuren te herhalen, creëert u een mooie eenheid in de tuin.

Balans in de tuin

Denk bij het maken van een beplantingsplan niet alleen aan lage bloemen en planten, maar ook aan grotere struiken, bomen en groene tuinafscheidingen. Deze mogen in uw tuin zeker niet ontbreken! Vaste planten zorgen elk jaar opnieuw voor kleur in de tuin. Eenjarige bloeiers hebben vaak mooie gekleurde bloemen die de perkjes in uw tuin extra vrolijk kleuren. Door vaste planten, eenjarige bloeiers en winterharde planten goed over de tuin te spreiden, creëert u een tuin die het hele jaar in balans is.

Zet het beplantingsplan op papier

Er zijn verschillende manieren waarop u een beplantingsplan op papier vorm kunt geven. Voor sommige mensen volstaat een simpele opsommingen van de planten die zij per border willen kopen.

Vaak is een beplantingsplan ook onderdeel van een tuinontwerp met daarbij een tekening van de tuin. Hierop kunt u dan per plant van uw lijstje de locatie markeren. Eventueel kunt u aan uw beplantingsplan per plant ook informatie toevoegen over de bloeiperiode, de planthoogte, de bloemkleur en het aantal planten dat u per vierkante meter moet plaatsen. Aan de hand van het beplantingsplan kunnen vervolgens de juiste planten worden gekocht en geplant.

Het beplantingsplan zorgt er voor dat u vooraf goed kunt berekenen wat de aanschaf van de planten gaat kosten. Bovendien kunt u, omdat u een duidelijk plan heeft, gericht aankopen doen.

Beplantingsplan laten maken? Offertes aanvragen

Alt

© toa55 - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen