Vijveronderhoud

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Het hele jaar door van de vijver genieten? Dat kan! Met regelmatig onderhoud zorgt u ervoor dat de vijver er in ieder seizoen goed bijstaat. Meer weten over welke klussen er bij het vijveronderhoud komen kijken? In dit artikel leest u er meer over.

Vijveronderhoud in alle seizoenen

Welk onderhoud de vijver nodig heeft verschilt per seizoen. Zo bent u in de zomer waarschijnlijk een stuk drukker met onderhoud dan in de winter. Met iedere maand een kleine inspanning houdt u de vijver mooi en voorkomt u dat deze verandert in een vieze groene poel. Bovendien kan het onderhoud ook heel leuk en ontspannend werk zijn, waardoor u extra van uw vijver geniet.

We zetten de belangrijkste vijveronderhoud klussen per seizoen voor je op een rijtje.

Vijveronderhoud lente

In het voorjaar begint het vijveronderhoud nadat de vorstperiode definitief voorbij is. Neem eens een kijkje bij de vijver en inspecteer de vijverplanten. Dode planten kunnen verwijderd worden. Planten die te groot zijn geworden, kunt u opdelen. Laat hierbij eventuele zuurstofplanten nog even met rust, deze moeten eerst nog uitlopen.

Natuurlijk wilt u ook graag weten hoe het water er na de winterperiode aan toe is. Een goed biologisch evenwicht is voor planten en vissen in de vijver enorm belangrijk! Controleer daarom de zuurgraad van het water, de hardheid van het water en de KH-waarde en corrigeer deze indien nodig.

Zuurgraad / PH Waarde
Deze waarde geeft aan hoe zuur of basisch het vijverwater is. Bij voorkeur ligt deze waarde tussen de 7 en 8,5.

Waterhardheid / GH Waarde
Deze waarde geeft aan hoeveel mineralen er in het water zijn opgelost. Deze waarde moet bij voorkeur hoger dan 10 zijn.

KH Waarde
De KH waarde toont hoeveel mineralen een verbinding zijn aangegaan met CO2. Voor een gezond vijvermilieu ligt deze waarde tussen de 7 en de 13.

Tijdens uw eerste inspectieronde na de winter kunt u direct vaststellen of er sprake is van vorstschade. We raden aan deze schade in het voorjaar te verhelpen, voordat het biologische leven in de vijver weer volledig op gang is. Dit geldt ook voor onderhoud aan de vijverpomp, het filter, de UV-lamp, etc. Het vroege voorjaar is hét moment om er voor te zorgen dat alles in de vijver naar behoren functioneert.

In het voorjaar zullen de vissen in de vijver weer wat actiever worden. Een beetje bijvoeren mag, maar niet te veel. Sommige vissen zijn in de winter wellicht erg verzwakt. Houd de vijvervissen in het voorjaar daarom goed in de gaten en probeer zieke vissen zo snel mogelijk te isoleren.

Hulp nodig met vijveronderhoud? Offertes aanvragen

Vijveronderhoud zomer

Een goede vijver is een compleet ecosysteem. Nadat u in het voorjaar alles heeft klaargemaakt voor een nieuw seizoen, zou de vijver in staat moeten zijn zichzelf in stand te houden. Vijveronderhoud staat in de zomer daarom op een lager pitje. Controleer zo nu en dan de vijverpomp en eventuele andere apparatuur. Soms groeit een zuurstofplant harder dan nodig is; deze kunt u in de zomer met een gerust hart terugsnoeien.

Vijveronderhoud herfst

Net zoals het voorjaar is ook de herfst een belangrijke periode voor groter vijveronderhoud. Daarbij maakt u de vijver klaar voor de koude wintermaanden. De grote schoonmaak is hierbij het belangrijkst. Het goed schoonmaken van de vijver in het najaar voorkomt dat het water in de winter verzuurt. Hierdoor wordt de kans op algengroei in het voorjaar ook een stuk kleiner. Verwijder in het najaar daarom bodemslib en afgestorven plantendelen. Ook los drijvende bladeren die de vijver ingewaaid zijn, moeten worden verwijderd. Dit kan in de herfst een eindeloze klus lijken. Door een net over de vijver te spannen, kunt u het inwaaien van bladeren tegengaan. Dat scheelt een hoop werk.

Controleer ook nu weer de waterwaarden (zuurgraad, hardheid en KH-waarde) en herstel deze indien nodig. Met een gH-waarde van minimaal 8 voorkomt u verzuring van de vijver in de winter.

Vijveronderhoud winter

In de winter komt het leven in de vijver nagenoeg tot stilstand. Vissen gaan in winterslaap en de plantengroei ligt zo goed als stil. Onderhoud is hierdoor vrijwel niet nodig. Grote uitzondering daarop is het ijsvrij houden van (een deel van) de vijver en het voorkomen van vorstschade. Dit is dan ook het belangrijkste vijveronderhoud van de winter.

Een beetje ijs op de vijver in de winter is niet erg, zolang er ook maar een groot gat in het ijs zit. Met een ijsvrijhouder of bruissteentjes kunt u voorkomen dat de gehele vijver dichtvriest. Daarnaast kunt u riet of een bos stro in het wak plaatsen. Mocht de vijver dan toch dichtvriezen, dan is er niet direct nood aan de man. Via het riet kan het teveel aan CO2 ontsnappen en daarmee wordt de verzuring van de vijver tegengegaan. Andere opties om de vijver ijsvrij te houden zijn het afdekken met (lichtdoorlatend) isolatiedoek of het plaatsen van vijververwarming.

Vijver schoonmaken

Bij het onderhouden van de vijver hoort ook het schoonmaken van de vijver. Dat lijkt een heerlijk klusje voor de zomer, maar dat is het allerminst. Wie de vijver op het verkeerde moment schoonmaakt, eindigt in het ergste geval met een lege vijver zonder vissen en met enkel dode planten. Dat is zonde! Verstoor het biologisch evenwicht niet te vaak en laat de vijver vooral zelf het werk doen. Twee keer per jaar schoonmaken, in de lente en in de herfst, is meer dan genoeg.

Bij het schoonmaken van de vijver in het voorjaar denken we aan de volgende drie belangrijke taken:

  • Vijverplanten snoeien
  • Bodemslib verwijderen
  • Filter reinigen

In het najaar zou u bij het vijver schoonmaken wat grondiger te werk kunnen gaan en het water in de vijver volledig kunnen vervangen. Geef hiervoor de vissen een plekje in een bak met vijverwater (geen kraanwater!) en pomp vervolgens de vijver leeg. Is de waterkwaliteit nog in orde? Dan kunt u het weggepompte water na het schoonmaken gebruiken om de vijver weer te vullen.

Voor een goede schoonmaak haalt u vervolgens ook alle planten uit de vijver. Net als de vissen bewaart u deze ook in emmers met vijverwater. Wanneer de vijver helemaal leeg is, kunt u modder en afval verwijderen en vervolgens de vijver schoonspuiten. Zorg er wel voor dat het vijverfolie niet beschadigt en gebruik geen schoonmaakmiddelen.

Alles weer netjes en schoon? Dan kunt u het vijverwater terug de vijver in laten lopen en planten en vissen terugplaatsen.

Algen verwijderen

In iedere vijver zijn kleine algendeeltjes aanwezig. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Echter, zodra de algengroei uit de hand loopt wordt het al snel van kwaad tot erger. Het water in de vijver wordt groen en de plantengroei stagneert. Snel ingrijpen is dan noodzakelijk.

In eerste instantie is het slim om in te zetten op het voorkomen van algengroei. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door meer vijverplanten te plaatsen en regelmatig de waterwaarden te controleren (en bij te stellen). Verwijder vuil van de bodem, maak het filter schoon en zorg dat u de vissen niet overmatig voert. Zo creëert u een waterklimaat dat goed is voor het leven in de vijver, maar ongunstig is voor de groei van algen.

Toch algen in de vijver? Probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Breng de waterwaarden weer op peil en gebruik eventueel bestrijdingsmiddelen om verdere algengroei tegen te gaan. Blijvende oplossingen tegen de groei van algen zijn een UV-C filter en een vijverfilter. Een UV-C filter doodt met zijn straling de zweefalgen, schimmels en ziektekiemen. Een vijverfilter zorgt voor goede watercirculatie, verwijdert vuil en bevordert het microleven in de vijver. Plantengroei wordt hierdoor gestimuleerd en dat gaat algengroei tegen.

Hulp nodig met vijveronderhoud? Offertes aanvragen

Vijveronderhoud

© ssuravikin - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen