Catalpa snoeien

07/10/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De catalpa is met zijn heldergroene en hartvormige bladeren een prachtige sierboom die past in elke tuin. Heeft u een catalpa in uw tuin en wilt u deze snoeien? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over het snoeien van een catalpa.

Trompetboom

Catalpa soorten

De catalpa is afkomstig uit het noorden van de Verenigde Staten en Oost-Azië, en het geslacht omvat een tiental verschillende soorten catalpa’s. Maar in de praktijk wordt er gewoonlijk een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten, namelijk de gewone catalpa en de bolcatalpa.

Gewone catalpa / trompetboom

De gewone catalpa staat ook wel bekend als de trompetboom, en deze naam heeft de boom te danken aan de roomwitte bloemen in de vorm van een trompet, die later in de zomer in lange peulen veranderen. De trompetboom is een grote boom die vrijuit groeit en wel zo’n tien meter hoog kan worden en ook nog eens flink breed. Een trompetboom heeft dus veel ruimte nodig, waardoor deze eigenlijk alleen goed in grote tuinen past.

Bolcatalpa

De bolcatalpa is een compacte boom waarvan de bladeren in de vorm van een bol groeien, en die een hoogte van zo’n drie tot vier meter kan bereiken. De kroon van de bolcatalpa is op de onderstam geënt, waardoor een bolcatalpa in de hoogte niet veel meer zal groeien. Doordat een bolcatalpa niet zoveel ruimte nodig heeft ziet u deze vaak terug in voortuinen. Tenslotte is het zo dat een bolcatalpa nooit bloeit, en in tegenstelling tot een gewone catalpa dus geen bloemen krijgt.

Uw catalpa laten snoeien? Plaats uw klus

Bolcatalpa

Wanneer catalpa snoeien

Wanneer u een catalpa kunt snoeien is afhankelijk van het soort catalpa dat u heeft, de beste periodes voor het snoeien van een bolcatalpa of trompetboom verschillen namelijk van elkaar.

Bolcatalpa snoeien

Om de mooie vorm van de bolcatalpa te behouden moet u deze eens per jaar of om het jaar snoeien. De ideale periode voor het snoeien van de bolcatalpa is eind februari of begin maart, wanneer het niet vriest en er ook geen vorst meer wordt verwacht. Een catalpa is namelijk erg gevoelig voor vorstschade, doordat de takken vrij zacht zijn en gemakkelijk kunnen bevriezen.

U snoeit een bolcatalpa door alle takken terug te snoeien tot net boven de entplaats, dit is de plaats op de stam waar alle takken beginnen te groeien. Knip alle takken apart af met een scherpe snoeischaar, en houdt hierbij een afstand van ongeveer vijf centimeter tot de entplaats aan. Wanneer u namelijk de takken te dicht op de entplaats afknipt loopt u het risico dat de bolcatalpa niet meer uitloopt. Als u hiermee klaar bent zal de boom eruit zien als een knotwilg, maar de bolcatalpa zal in het voorjaar weer snel uitlopen tot een mooie boom met een goed gevulde kroon. Na deze snoeibeurt in het voorjaar hoeft u de bolcatalpa de rest van het jaar niet meer te snoeien.

Trompetboom snoeien

Een gewone catalpa of trompetboom hoeft u niet perse te snoeien, u kunt deze ook gewoon laten groeien. Maar er kunnen verschillende redenen zijn waarom u een trompetboom toch zou willen snoeien, bijvoorbeeld om deze in te korten als u niet genoeg ruimte heeft, of om oude, zieke en beschadigde takken weg te halen. In dit geval is het najaar de beste periode voor het snoeien van de trompetboom, aan het einde van oktober of begin november. Net als bij de bolcatalpa is het voor de gewone catalpa ook van belang dat het niet vriest in de periode dat u deze snoeit, omdat catalpa’s zoals eerder gezegd erg gevoelig zijn voor vorstschade.

Waar u bij het snoeien van een bolcatalpa genoeg heeft aan een snoeischaar, zult u voor een gewone catalpa waarschijnlijk ook groter gereedschap zoals een takkenschaar of takkenzaag nodig hebben voor de dikkere takken. Bovendien kan het door de grote omvang van de boom een lastige klus zijn, dus als u dit zelf niet ziet zitten kunt u overwegen om dit uit te besteden aan een boomverzorger.

Catalpa snoeien

© maykal - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus