Goedkoop een tuin aanleggen

Heeft u een klein budget maar wilt u toch graag een nieuwe tuin aanleggen of uw bestaande tuin opknappen? Maakt u zich dan geen zorgen, want ook voor relatief weinig geld is dat mogelijk. In dit artikel leest u een aantal tips en ideeën voor het goedkoop aanleggen van een tuin, zodat u voor weinig geld toch een mooie tuin heeft.

Zelf het tuinontwerp maken

Voordat u start met het aanleggen van een nieuwe tuin is het een goed idee om een tuinontwerp te maken. Dit zorgt ervoor dat u efficiënt te werk kunt gaan en tijdens de werkzaamheden ook niet tegen onverwachte kosten aanloopt. Maar in plaats van het maken van het tuinontwerp uit te besteden aan een tuinontwerper kunt u natuurlijk ook zelf een tuinontwerp maken, dit kan u al snel enkele honderden euro's besparen. U kunt zelf een tekening op schaal maken, of u gebruikt een van de gratis online tools voor het maken van een tuinontwerp. Laat u het toch liever door een professional doen, dan kunt u nog overwegen om een schets te laten maken in plaats van een volledig tuinontwerp.

Kies voor een simpele tuin

Voeg geen luxe elementen zoals een vijver, vlonder, pergola of overkapping toe aan uw tuinontwerp, maar kies voor een simpele tuin. Deze luxe elementen zijn namelijk duur in de aanschaf, maar ook na oplevering van de tuin zullen ze meer kosten met zich meebrengen voor onderhoud.

Tuin aanleggen in stappen

U kunt er ook voor kiezen om uw tuin in verschillende stappen aan te leggen. Zo kunt u eerst beginnen met de basis van de tuin, u investeert bijvoorbeeld eerst in goede grond, de aanleg van verlichting en het plaatsen van tuinafscheiding zoals een schutting, haag of heg. Voor de rest van de tuin kunt u dan kiezen voor goedkopere materialen zoals gras, grind, goedkope planten en simpele klinkers of betontegels voor een terras. En later kunt u dan op deze basis voortbouwen, door bijvoorbeeld de tegels van uw terras te vervangen door duurdere en mooiere bestrating, of door het toevoegen van luxe elementen zoals een vijver, pergola of overkapping.

Nieuwe tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Hergebruik materialen en tweedehands materialen

Als u al een bestaande tuin heeft kunt u er voor kiezen om materialen te hergebruiken. Goede voorbeelden hiervan zijn het hergebruiken van beplanting, een schutting of bestrating. Zo kunt u oude bestrating zoals tegels of klinkers omdraaien en schoonmaken, en deze zijn dan vaak nog prima te gebruiken.

Een andere goede optie voor het goedkoop aanleggen van een tuin is om gebruik te maken van tweedehands materialen. Vaak worden oude materialen en beplanting goedkoop of zelfs gratis aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats, Facebook of andere websites. In de meeste gevallen is men al lang blij dat u het op komt halen en dat ze het zelf niet weg hoeven te brengen naar de stort.

Voorbereidingen zelf uitvoeren en meehelpen

Ook wanneer u de aanleg of renovatie van uw tuin laat uitvoeren door een hovenier kunt u nog op de kosten besparen. Het grootste deel van de kosten bestaat uit het uurloon van de hovenier en eventuele werknemers, dus hoe meer werk u zelf doet hoe meer u hierop kunt besparen. Voorbereidende werkzaamheden zoals het verwijderen van beplanting, bestrating of schutting kunnen vaak prima zelf uitgevoerd worden. Daarnaast staan veel hoveniers er ook voor open dat u zelf meehelpt met andere werkzaamheden, en wanneer u dit tijdig aangeeft kan daar ook al rekening mee worden gehouden bij het opstellen van een offerte.

Materialen zelf kopen en ophalen

Voor het aanleggen van een tuin zijn vaak nieuwe materialen nodig zoals bijvoorbeeld zand, grond, grind, tegels en graszoden. Sommige hoveniers zullen voor de levering een meerprijs rekenen, terwijl anderen juist korting zullen geven omdat ze grotere hoeveelheden goedkoop kunnen inkopen. Het is dus altijd verstandig om even goed te kijken of u niet op de kosten voor nieuwe materialen kunt besparen door deze zelf te kopen. En als u de mogelijkheid heeft om de materialen zelf op te halen bij de leverancier dan kunt u misschien nog wat extra besparen op eventuele bezorgkosten.

Kies voor goedkope beplanting

Ook op de aanschaf van planten voor in uw tuin kunt u flink wat besparen door de juiste keuzes te maken. Zo zijn jonge planten bijvoorbeeld goedkoper dan volgroeide planten, en is het prijsverschil tussen een jonge en een grote boom aanzienlijk. Ook kunt u planten met naakte wortel kopen, vraag hiernaar bij uw tuincentrum of plantenzaak, want deze zijn over het algemeen ook goedkoper dan planten in een pot.

Tot slot

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken voor het goedkoop aanleggen van een tuin, maar met de tips en ideeën uit dit artikel kan iedereen alvast beginnen met besparen, ongeacht of u nu een groot of klein budget heeft.

Nieuwe tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Goedkoop een tuin aanleggen

© nicknick_ko - depositphotos.com

Plaats een klus