Tuinontwerp maken

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Zelf uw tuin ontwerpen. Dat klinkt geweldig, maar is dat niet moeilijk?

In dit artikel zetten we uiteen hoe u ook zonder al te veel ervaring en kennis van software zelf een tuinontwerp kunt maken. We doorlopen de stappen op weg naar een succesvol tuinontwerp en gaan op zoek naar het meest geschikte tuinontwerp programma. Zoekt u naar inspiratie om ook zelf uw tuin te ontwerpen? Wij helpen u graag op weg!

In de stemming komen

Niet aan voorbij te gaan: de voorpret is een belangrijk onderdeel van het ontwerpen van uw eigen tuin! Het is leuk om de tuin vorm te zien krijgen op de tekentafel. Om samen te overleggen over details van uw eigen tuinontwerp alvorens een cent te hebben uitgegeven. Door u uit te leven met een tuinontwerp programma kunnen allerlei ideeën worden uitgeprobeerd en kan zelfs in 3D worden bekeken hoe alles er ongeveer uit gaat zien. Dat kan ook helpen om anderen enthousiast te krijgen over uw plannen en biedt een mooie drijfveer om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan!

Geen nare verrassingen

Omdat het ontwerp nog niet bestaat, is aanpassen nog volop mogelijk. Dat is wel zo prettig wanneer blijkt dat de terrasoverkapping die zo mooi was in de folder, in de praktijk nergens écht past. Het is fijn om iets te kunnen aanpassen voordat u de dure materialen hebt aangeschaft en al met de laarzen in de modder staat.

Laat u inspireren

Uw eigen tuin ontwerpen begint met inspiratie. Ga die inspiratie dus vooral opdoen door eens te kijken naar wat er al is. Zoek naar bestaande tuinontwerpen die u mooi vindt en loop eens door uw woonwijk om te kijken naar tuinen van buurtbewoners. Spreekt een tuinontwerp u aan? Stel uzelf dan concrete vragen: Past dit ontwerp bij mij? Bij mijn huis? Bij de beschikbare ruimte? Bij mijn budget?

Een andere manier om duidelijk te krijgen wat u mooi vindt is het maken van een moodboard. Hierop kunt u specifieke producten kwijt, maar vooral ook kleur en sfeer. Het geeft een goed beeld van waar u voor de tuin naar op zoek bent en kan een leidraad zijn bij de opzet van uw tuinontwerp.

Tuin ontwerpen: meten is weten

Meet de tuin goed op voordat u begint met het maken van een tuinontwerp. Zo weet u precies hoeveel ruimte u heeft en ontwerpt u niet per ongeluk een border of terras dat totaal niet past op de plek die u in gedachten had.

Kies een manier van werken

Vervolgens wordt het dan toch echt tijd om de meest geschikte ontwerpmethode te kiezen. Die keuze is heel persoonlijk. Hieronder diepen we enkele mogelijkheden uit.

Tuinontwerp laten maken

Hoewel het zelf ontwerpen van uw tuin heel leuk kan zijn, kan het u simpelweg ontbreken aan tijd of expertise. U kunt het ontwerp dan laten maken door een professional zoals een hovenier of tuinontwerper. De ontwerper zal goed luisteren naar wat u wil en op basis daarvan een plan opzetten. De voordelen: toch meegenieten van de ontwerpfase en de mogelijkheid om zelf sturing te geven aan het ontwerp.

Tuinontwerp laten maken? Offertes aanvragen

Tuin ontwerpen met de hand

Er is heel veel keuze op het gebied van software om een ontwerp neer te zetten. Toch zullen er altijd mensen zijn voor wie software eerder een belemmering is of op z’n minst voor vertraging zorgt. Zij schetsen liever met de hand, om zo hun ideeën zo snel en efficiënt mogelijk vast te leggen.

TIP: Gebruik ruitjespapier om uw tuin eenvoudig op schaal te kunnen tekenen en werk met duidelijke kleuren voor de diverse onderdelen in de tuin.

Tuinontwerp maken met gratis software

Veel gratis programma’s beloven het ontwerpen van uw eigen tuin eenvoudig te maken. Soms kan het daardoor lastig worden om te kiezen. De beste gratis tool is naar ons idee nog steeds SketchUp. De gratis versie is veelzijdig en makkelijk te leren. De bibliotheek met objecten wordt door de gebruikers continue aangevuld en biedt alles van bloembakken tot tuinmeubelen en standaard materialen. Andere bekende namen zijn Garden Planner Online, Virtual Garden en Gardena myGarden tuinplanner.

Tuinontwerp maken met betaalde software

Met zoveel keuze op het gebied van ontwerpprogramma's komt de keuze vooral neer op wat voor u persoonlijk het beste werkt. Eén tool willen we specifiek uitlichten:

Via www.tekenjetuin.nl vinden we de online tuinontwerp tool garDsign. De mensen achter deze online tool zijn specialisten en hebben hun jarenlange gezamenlijke kennis in het programma laten verwerken. Dat is te merken, want de app is volledig en biedt een goed fundament om écht aan de slag te gaan met tuinontwerp. Er is de mogelijkheid om te werken als particulier, hovenier of leverancier. De objecten in de database zijn echte producten waarvan de gemiddelde prijs direct wordt weergegeven. Zo kan de tool aan de hand van uw ontwerp een bestellijst met producten samenstellen.

Na aanmaak van een account kunt u in de database op zoek naar uw tuinkavel. Als u geluk heeft, kunnen de gegevens van uw terrein uit het kadaster worden gehaald en als onderlegger worden gebruikt voor het ontwerp.

De tool garDsign is 30 dagen gratis te testen en kan daarna worden aangeschaft. Op dat moment kunt u in een lijst kiezen welke functies u nodig heeft, wat van invloed is op de uiteindelijke prijs.

Andere bekende namen op het gebied van tuinontwerp zijn ITG Groen Software en Garden Puzzle. Het 3D ontwerpprogramma Vectorworks heeft een module voor het ontwerpen van landschappen en tuinen. Hierin zijn prachtige resultaten en renders te maken, maar de software is duur en heeft een vrij steile leercurve.

Start met de basis van je tuinontwerp

Begin bij het ontwerpen van uw tuin altijd met basisvormen. Een tuinplan vraagt om een zekere structuur. Dat kan gedaan worden door gebruik te maken van een steeds terugkerende vorm. Gebruik bijvoorbeeld cirkels, vierkanten, driehoeken of een diagonale lijn als uitgangspunt. Experimenteer daarbij ook met vormen die elkaar overlappen of gebruik combinaties van verschillende basisvormen om uw tuin de juiste sfeer en uitstraling te geven.

Het terras is in de meeste gevallen het uitgangspunt van een tuinontwerp. Teken hierna ook andere basisonderdelen in op de plattegrond, zoals: gazon, paden, schuur, buitenkeuken, overkapping, moestuin, borders, vijver, bomen en een speeltoestel. Minder inspirerend, maar wel noodzakelijk: Houd ook rekening met een plek voor de klikobakken, een buitenkraan en leidingen voor elektra.

Gedetailleerd tuinontwerp

Nu uw eigen tuinontwerp is voorzien van afmetingen en een basisindeling, kunt u de tuin tot in detail ontwerpen. Plaatst u op papier een border in de tuin? Dan kunt u ook nu al kiezen welke planten daarin komen. Houd rekening met de richting van de zon en kies begroeiing die ervoor zorgt dat uw tuin het hele jaar door groen is. Liefhebber van een bepaalde kleur? Laat die dan terugkomen in de bloemen in uw tuin, maar ook in de kussens van uw tuinmeubels en in andere accessoires.

Zelf een tuin ontwerpen? De kosten op een rijtje:

De kosten voor het maken van een tuinontwerp lopen nogal uiteen. Wanneer u de tuin laat ontwerpen door een expert dan zijn de kosten uiteraard hoger. Daar staat tegenover dat u een professioneel ontwerp krijgt, waarbij aan alles is gedacht. U kunt aan de hand van het ontwerp vervolgens ook gemakkelijk afspraken maken voor de daadwerkelijke tuinaanleg.

Zelf uw tuin ontwerpen met pen en papier kost uiteraard niets. Gebruikt u liever software? Dan moet u daar in sommige gevallen voor betalen. Het voordeel is wel dat deze kosten vooraf inzichtelijk zijn en over het algemeen niet al te hoog zijn.

Het maken van een goed tuinontwerp scheelt in de aanlegfase veel onverwachte kosten. Op basis van een gedetailleerd ontwerp heeft u de mogelijkheid om het kostenplaatje van uw nieuwe tuin vooraf al helder te hebben. Dat maakt de investering in software of in een professional zeker de moeite waard. In de tuinontwerp fase kan ook blijken dat er geschrapt moet worden. Passen niet alle wensen binnen het budget? Laat in het ontwerp dan ruimte om die dingen in een tweede fase alsnog te realiseren.

Tuinontwerp laten maken? Offertes aanvragen

Tuinontwerp maken

© oa55 - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen