Haag planten

Bent u van plan een nieuwe tuin aan te leggen of gaat u uw bestaande tuin herindelen? Een haag planten is dan een uitstekend idee. Er zijn vele soorten haagplanten verkrijgbaar die een mooi geheel vormen met uw tuin. In dit artikel leest u alles over de verschillende hagen, wat het voordeel is van een haag planten en wanneer u het beste een heg kunt planten.

Waarom een haag planten?

  • Privacy
  • Beschutting
  • Ontspanning
  • Weinig ruimte

Privacy

Wilt u een aangename ruimte creëren in uw tuin met voldoende privacy? Dan is een haag planten een goede keuze. Met een wintergroene haag bent u tijdens de donkere dagen verzekerd van privacy wanneer u zich binnen in een verlicht huis bevindt. En in de zomer kunt u heerlijk in de tuin zitten zonder bekeken te worden.

Beschutting

Een heg biedt beschutting. Door een haag te planten geniet u al snel in het voorjaar (uit de wind) van de eerste zonnestralen. Daarnaast kunt u ook in najaar nog lang nagenieten voordat de winter invalt. Een heg houdt bovendien ook de nodige verkeersgeluiden tegen.

Ontspanning

Haagplanten vormen een mooie, groene en natuurlijke muur. Het uitzicht op een groene leefomgeving geeft een ontspannen gevoel en zorgt voor innerlijke rust. Een haag trekt ook vaak vogels, vlinders en hommels aan. Dit draagt bij aan nog meer ontspanning.

Weinig ruimte

Een haag neemt over het algemeen weinig ruimte in beslag. Daarom is een haag ideaal voor in een kleine tuin. Door een heg te planten, kunt u optimaal gebruikmaken van de tuinoppervlakte die u tot uw beschikking heeft.

Haagplanten online bestellen

Een haag planten, wanneer?

U kunt in principe het hele jaar rond een haag planten, maar aangeraden wordt dit te doen als de planten in rust zijn. Het beste moment is tussen eind oktober en april. Zolang het niet vriest en er geen vorst meer in de grond zit, kunt u een heg planten. Een bewolkte dag met weinig wind leent zich perfect voor het planten van een haag.

Welke haag planten?

Gaat u een haag planten? Dan moet u een keuze gaan maken tussen de verschillende soorten haagplanten. Welke heg u gaat planten, hangt af van uw wensen. Wat vindt u mooi? Hoe hoog moet de haag worden? Houdt u van snoeien of toch liever een haag die niet zo hard groeit en onderhoudsvriendelijk is? Enkele voorbeelden zijn:

  • Groenblijvende hagen
  • Bladverliezende hagen
  • Snelgroeiende hagen
  • Strakke hagen
  • Natuurlijke hagen

Haag laten planten? Plaats uw klus

Een groenblijvende haag planten

Een groenblijvende haag, ofwel wintergroene haag is erg populair. Deze heg biedt het hele jaar door bescherming tegen inkijk en wind. Daarnaast heeft u niet veel werk aan het onderhoud van deze heg, omdat er weinig bladval in de herfst plaatsvindt. Vogels zijn tevens dol op een bladhoudende haag. Ze nestelen zich graag tussen de bladeren en takken. Voorbeelden van groenblijvende hagen zijn de laurierkers, hulst en klimop.

Een bladverliezende haag planten

Zoals de naam al aangeeft, verliest deze haag zijn blad in de herfst. In de winter biedt de heg weinig bescherming tegen inkijk en wind en de haag vereist meer onderhoud. Daarentegen is deze haag vaak goedkoper in de aanschaf en geeft in de herfst soms een prachtige herfstverkleuring.

Een snelgroeiende haag planten

Wilt u snel een dichte, voldoende hoge haag in uw tuin? Kies dan voor snelgroeiende planten, zoals de klassieke liguster. U dient er wel rekening mee te houden dat u een dergelijke haag meerdere keren per jaar moet snoeien, soms wel twee tot drie keer per jaar. Door te snoeien, stimuleert u de groei. Ook de conifeer is meestal een snelle groeier.

Een strakke haag planten

Heeft u een moderne tuin? Een strakke haag kan dan een mooi architectonisch geheel in uw tuin vormen. De taxus, buxus en liguster lenen zich uitstekend voor een strak geheel. Een strakke haag planten betekent wel regelmatig snoeien. U wilt natuurlijk dat de haag zijn moderne vorm behoudt.

Een natuurlijke heg planten

Heeft u geen zin om vaak te snoeien? Kies dan voor een natuurlijke haag. Bij een wilde heg laat u de planten natuurlijk groeien en bloeien. Dit vergt weinig onderhoud, maar wel meer ruimte. Houdt daarom voldoende afstand tot de erfgrens van de buren.

Gaat u een haag planten als afscheiding van de tuin, dan is het sowieso verstandig even met uw buren te overleggen. Wellicht willen ze meedoen, zodat de kosten en het onderhoud gedeeld kunnen worden. U kunt dan de haag planten op de erfgrens. Doen de buren niet mee, zorg dan dat u de haag vanaf de erfgrens plaatst. Dit voorkomt problemen in de toekomst!

Haagplanten kopen

Koop haagplanten bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Haag planten

© shippee - depositphotos.com

Plaats een klus