Hibiscus

Hibiscus is een heester uit de Malvaceae familie en het geslacht Hibiscus en er staat 1 soort Hibiscus in onze plantengids.

De bloeitijd van een Hibiscus ligt in augustus en september en de bloemen zijn paars van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 3 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hibiscus online bestellen

Hibiscus snoeien: wanneer & hoe

De hibiscus kan tot in oktober schitterende bloemen geven. In warme zomers zijn de takken overladen met grote bloemen. Het is een indrukwekkende verschijning in uw tuin. Om deze rijke bloei te behouden, is het aan te raden in het voorjaar de hibiscus te snoeien. De bloemen groeien op eenjarig hout. Na het snoeien van de struik zal deze dus hetzelfde jaar alweer prachtig bloeien. Snoei altijd met een schone en scherpe snoeischaar.

Het snoeien van de hibiscus is niet ingewikkeld. Knip om te beginnen zwakke en dode takken weg. Snoei daarnaast takken die naar binnen groeien helemaal weg om te voorkomen dat deze takken langs andere takken gaan schuren en hierdoor beschadigd raken. Knip altijd maar één tak weg bij kruisende takken. Neem de zwakste of minst mooie tak. Wanneer de hibiscus te groot wordt, kunt u meer rigoureus te werk gaan en de struik tot de gewenste hoogte terugsnoeien. Zoals gezegd bloeit de plant op eenjarig hout, waardoor u niet hoeft te vrezen voor een zomer zonder hibiscusbloemen.

Hibiscus verzorging & onderhoud

U heeft geen groene vingers nodig om te genieten van de bloemenpracht die de hibiscus geeft. De struik vraagt nauwelijks verzorging. Het is wel een dorstige plant die veel water nodig heeft. Besproei daarom regelmatig deze heester, zeker tijdens warme en droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond vochtig is. U ziet snel genoeg wanneer uw hibiscus uitdroogt, want dan gaat de struik hangen en verliest snel zijn bloemen. Zorg bij een hibiscus in pot dat het water weg kan lopen, zodat de bloemen niet afsterven.

Tegen de typische Nederlandse winters is de hibiscus prima bestand. Het is een winterharde, bladverliezende struik, die vrijwel geen bescherming nodig heeft. Slechts enkele soorten hebben een lichte bescherming nodig, zodat de wortels niet bevriezen of beschadigen. De bloeitijd van de hibiscus kan tot in oktober duren. Tussendoor is het wel aan te raden uitgebloeide bloemen met steel en al te verwijderen.

De hibiscus is dol op humus en groeit op vrijwel iedere ondergrond. In het voorjaar kunt u wat organische voeding toedienen en kan kaliumrijke mest worden gebruikt. In de zomer kan de struik last krijgen van gele plekken op de bladeren. Dan heeft de plant een kaliumgebrek. U kunt de heester dan met wat kaliumhoudende kunstmest bemesten.

Hibiscus planten: wanneer & hoe

De beste tijd om een hibiscus te planten is in het voorjaar. De hibiscus standplaats is bij voorkeur een plek met veel licht. Hoewel de plant een zonliefhebber is, kunt u plekken waar de zon de hele dag schijnt beter vermijden. De bloemen en het blad kunnen in de felle middagzon snel vergelen, slap gaan hangen of zelfs gedeeltelijk verdorren. Een paar uurtjes zon in de ochtend is voldoende. Sterker nog, hoe meer (ochtend) zon de plant krijgt, hoe beter de knopontwikkeling later in het jaar.

De hibiscus groeit het beste in een luchtige en voedselrijke bodem die goed doorlatend is, maar niet te nat. In het eerste jaar na het planten van de hibiscus snoeit u alle takken in het voorjaar tot de helft terug. De struik ontwikkelt zich dan in een mooie vorm. Dode en beschadigde takken kunt u verwijderen. Jonge hibiscus struikjes hebben wel wat beschutting nodig tegen de kou van de winter. Hiervoor kunt u een mulchlaag van compost of bladaarde spreiden onder de struik. Zo beschermt u de wortels. Bij hevige kou kunt u de struik afdekken met noppenfolie.

Gaat u de hibiscus verplanten? Snoei dan de struik eerst flink terug. Zorg dat de nieuwe plek luchtig, humusrijk en waterdoorlatend is. De hibiscus zal na het verplaatsen snel weer nieuwe takken vormen.

Hibiscus stekken & vermeerderen

U kunt op diverse manieren de hibiscus vermeerderen:

  • De hibiscus stekken. Uit de knoppen op de wortels ontwikkelen zich nieuwe scheuten. Snijd in het najaar een stuk van de wortel schuin af. Spoel de grond eraf en steek de stek in de grond, met één oog boven de grond. Gebruik eventueel wat stekpoeder. Na enkele weken ontwikkelen zich de eerste wortels en knoppen. U kunt nu de nieuwe, kleine hibiscus planten.
  • De hibiscus zijn gang laten gaan. Meestal zaait de struik zichzelf uit. Rond de wortel zult u dan een heleboel kleine hibiscusjes ontdekken. Enkelen daarvan kunt u opkweken en de rest verwijderen. 

Hibiscus ziekten

De hibiscus is niet gevoelig voor ziektes. Alleen wanneer de struik op een plaats staat met veel tocht, kunnen bladluizen de kop opsteken. U kunt deze bladluis bestrijden met een milieuvriendelijk middel.

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Hibiscus kopen

Koop Hibiscus bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Hibiscus soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Hibiscus en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Hibiscus syriacus 'Purple Ruffles' Heester Augustus, September Paars Zon