Montbretia - Crocosmia

Montbretia (Crocosmia) is een plantengeslacht uit de Iridaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Montbretia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Montbretia online bestellen

Montbretia snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien is niet per se nodig, wegknippen is voldoende. Heb jij wel een voorkeur voor snoeien? Dan is dat natuurlijk wel mogelijk. Hierdoor kan je de vorm van de plant wel erg mooi maken. Bij de bloemen kan dit gedaan worden na de bloei. Het knippen wordt dan gedaan van september tot november. Is het loof verdord? Het beste is dan om deze te laten staan, ter bescherming tegen de vorst. De vorstperiode breekt aan wanneer er op 10 centimeter hoogte de temperatuur onder het vriespunt daalt. Wel kan ervoor gekozen worden om in maart het toch tot de grond weg te knippen. De spruiten lopen in het voorjaar weer uit op de basis van de knolvoet.

Montbretia verzorging & onderhoud

De Montbretia plant heeft zeker verzorging nodig. Bij de verzorging van de Montbretia is het van belang dat de plant beschermd wordt tegen de vorst. Daarnaast kan de bemesting met een organische mest gedaan worden in het voorjaar. De bodem moet humusrijk zijn en een goed gedraineerde tu zijn.

Ook moet de plant vochtig gehouden worden. De Montbretia plant is winterhard, maar kan toch wel beschermd worden tegen de winter. Dit kan gedaan worden door de plant bij matige tot strenge vorst af te dekken met een goede laag dennentakken of bladeren.  

De uitgebloeide bloemen kunnen het best met steel erbij weggeknipt worden, dit stimuleert het bloeien.

Montbretia planten: wanneer & hoe

De plant Montbretia kan het beste geplant worden in maart of april. Het liefst op een plek waar zon tot halfschaduw is. Staat de plant in een volle zon? Dat kan! Dan moet de plant voldoende water krijgen. De plant groeit het beste in een grond die humusrijk is en goed doorlatend is.

De grond kan verrijkt worden met compost, deze wordt dan los en doorlatend. De plant wordt door kwekers geteeld op pot, als snijbloem en ook voor de bes. Plant de Montbretia bij voorkeur in een groep, dit zorgt ervoor dat de plant het beste tot zijn recht komt. De plant staat het liefst bij een zuidmuur.

Montbretia stekken & vermeerderen

Is de Montbretia plant inmiddels aardig groot gebloeid? Er kan er dan voor gekozen worden om hem te delen. De nieuwe knolletjes vormen zich op de oude knolletjes. De pol moet opgegraven worden en in het voorjaar kan die gedeeld worden. Het opgraven kan het beste gedaan worden met een riek. De grootste knolletjes kunnen herplant worden 8 tot 10 centimeter diep in de grond. Geef de plant water om te wortelen. 

Montbretia ziekten

De Montbretia plant is zeewind en luchtverontreiniger tolerant en heeft verder een lage kans op ziektes of ongediertes. Zeewind tolerant betekent simpelweg dat de plant zeewind kan verdragen. Het is een sterke wind en sommige planten kunnen daar niet tegen, dan gaan de bladeren kapot. Bij de Montbretia plant is dit niet het geval, deze plant kan daar wel tegen. Luchtverontreiniging stoffen kunnen slechte invloeden hebben op planten, voor de Montbretia plant is dit niet het geval.

De plant is ziekteresistent. Wel is de plant insecten en bijen lokkend, maar dat is natuurlijk alleen maar goed! Insecten komen af op de geur van planten, de Montbretia plant heeft de juiste geur daarvoor. Insecten zorgen voor de bestuiving van de planten en zo wordt de voortplanting van de flora gedeeltelijk verzorgd. Bijen komen af op bloemen met veel nectar en stuifmeel.

Bijen zijn heel belangrijk voor planten, het brengt de stuifmeel van de mannetjes bloem naar de vrouwtjes bloem. Dit geeft de plant vruchten. Aangezien de bij het steeds moeilijker krijgt, is het goed dat de Montbretia plant de bij kan helpen!

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Montbretia kopen

Koop Montbretia bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Montbretia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Montbretia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offerte aanvragen