Crocosmia - Montbretia

Crocosmia, in het Nederlands ook wel Montbretia genoemd, is een plantengeslacht uit de Iridaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Crocosmia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Crocosmia online bestellen

Crocosmia snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van de Crocosmia is niet per se nodig, wegknippen is voldoende. Heb jij wel een voorkeur voor snoeien? Dan is dat natuurlijk wel mogelijk. Hierdoor kan je de vorm van de plant wel erg mooi maken. Bij de bloemen kan dit gedaan worden na de bloei. Het knippen wordt dan gedaan van september tot november. Is het loof verdord? Het beste is dan om deze te laten staan, ter bescherming tegen de vorst. De vorstperiode breekt aan wanneer er op 10 centimeter hoogte de temperatuur onder het vriespunt daalt. Wel kan ervoor gekozen worden om in maart het toch tot de grond weg te knippen. De spruiten van de Montbretia lopen in het voorjaar weer uit op de basis van de knolvoet.

Crocosmia verzorging & onderhoud

De Crocosmia plant heeft zeker verzorging nodig. Bij de verzorging van de Crocosmia is het van belang dat de plant beschermd wordt tegen de vorst. Daarnaast kan de bemesting met een organische mest gedaan worden in het voorjaar. De bodem moet humusrijk zijn en een goed gedraineerde tu zijn.

Ook moet de plant vochtig gehouden worden. De Crocosmia plant is winterhard, maar kan toch wel beschermd worden tegen de winter. Dit kan gedaan worden door de Montbretia bij matige tot strenge vorst af te dekken met een goede laag dennentakken of bladeren.  

De uitgebloeide bloemen kunnen het best met steel erbij weggeknipt worden, dit stimuleert het bloeien.

Crocosmia planten: wanneer & hoe

De Crocosmia kan het beste geplant worden in maart of april. Het liefst op een plek waar zon tot halfschaduw is. Staat de Montbretia in een volle zon? Dat kan! Dan moet de plant voldoende water krijgen. De Crocosmia groeit het beste in een grond die humusrijk is en goed doorlatend is.

De grond kan verrijkt worden met compost, deze wordt dan los en doorlatend. De Montbretia wordt door kwekers geteeld op pot, als snijbloem en ook voor de bes. Plant de Crocosmia bij voorkeur in een groep, dit zorgt ervoor dat de plant het beste tot zijn recht komt. De plant staat het liefst bij een zuidmuur.

Crocosmia stekken & vermeerderen

Is de Crocosmia plant inmiddels aardig groot gebloeid? Er kan er dan voor gekozen worden om hem te delen. De nieuwe knolletjes vormen zich op de oude knolletjes. De pol moet opgegraven worden en in het voorjaar kan die gedeeld worden. Het opgraven kan het beste gedaan worden met een riek. De grootste knolletjes kunnen herplant worden 8 tot 10 centimeter diep in de grond. Geef de Montbretia water om te wortelen. 

Crocosmia ziekten

De Crocosmia plant is zeewind en luchtverontreiniger tolerant en heeft verder een lage kans op ziektes of ongediertes. Zeewind tolerant betekent simpelweg dat de Montbretia zeewind kan verdragen. Het is een sterke wind en sommige planten kunnen daar niet tegen, dan gaan de bladeren kapot. Bij de Crocosmia plant is dit niet het geval, deze plant kan daar wel tegen. Luchtverontreiniging stoffen kunnen slechte invloeden hebben op planten, voor de Crocosmia plant is dit niet het geval.

De plant is ziekteresistent. Wel is de plant insecten en bijen lokkend, maar dat is natuurlijk alleen maar goed! Insecten komen af op de geur van planten, de Crocosmia plant heeft de juiste geur daarvoor. Insecten zorgen voor de bestuiving van de planten en zo wordt de voortplanting van de flora gedeeltelijk verzorgd. Bijen komen af op bloemen met veel nectar en stuifmeel.

Bijen zijn heel belangrijk voor planten, het brengt de stuifmeel van de mannetjes bloem naar de vrouwtjes bloem. Dit geeft de plant vruchten. Aangezien de bij het steeds moeilijker krijgt, is het goed dat de Crocosmia plant de bij kan helpen!

Crocosmia kopen

Koop Crocosmia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Crocosmia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Crocosmia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen