Pioenroos - Paeonia

Pioenroos (Paeonia) is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 21 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Pioenroos vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Pioenroos online bestellen

Pioenroos snoeien: wanneer & hoe

Snoei Pioenrozen het beste in de herfst, tussen de maanden september en oktober. Het is niet noodzakelijk om Pioenrozen te snoeien omdat ze meestal hun vorm behouden. Verwijder minder mooie of verkleurde stengels en knip de bloemen bij. Laat minimaal twee sterke stengels staan, zodat de Paeonia het volgende jaar opnieuw kan bloeien. Verwijder bij te grote of te hoge planten de oudste takken en laat de gezonde stengels staan.

Gebruik een scherpe en schone snoeischaar bij het snoeien van de Pioenroos. Snoei de stengels tot ongeveer 2 tot 3 centimeter boven de grond. Bemest de plant na het snoeien met organische mest of compost. Laat de plant hiermee goed herstellen en geef het daardoor volgend seizoen weer mooie bloemen. Let er wel op dat u niet te diep snoeit, hierdoor kunnen de knoppen van de Paeonia beschadigen en dat belemmert de bloei.

Pioenroos verzorging & onderhoud

De Pioenroos heeft minimaal vijf uur per dag zonlicht nodig om optimaal te kunnen bloeien. Daarnaast is het van belang dat de grond voedzaam is en u de bloem regelmatig water geeft. Zorg ervoor dat het water gemakkelijk weg kan lopen, zodat de wortels van de Pioenroos niet gaan rotten.

Een Pioenroos groeit zowel in de volle grond als in een pot. In beide gevallen hebben de stengels van de bloem vaak steun nodig, aangezien ze vrij zwaar zijn. Als u ervoor kiest om enkele stengels af te snijden en in een vaas te zetten, zorg er dan wel voor dat de Pioenroos altijd minstens twee stengels behoudt. Deze zijn namelijk nodig om opnieuw te kunnen bloeien in het volgende jaar.

Pioenroos planten: wanneer & hoe

De Pioenroos heeft goed gedraineerde grond nodig om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Zorg ervoor dat de drainage zo goed mogelijk is en dat die zware, vruchtbare bodems heeft. Plant de Pioenroos op een zonnige locatie en geef de plant regelmatig water.

Maak het plantgat minstens 45 centimeter diep en breed en voeg een laag van 10 centimeter organisch materiaal zoals compost, pijnboomschors of gecomposteerde mest toe. Voeg hier vervolgens een halve kop goede plantenvoeding, beendermeel of superfosfaat aan toe.

De wortelstok moet vervolgens niet dieper dan 5 centimeter worden geplant. Spreid de wortels gelijkmatig uit en zorg ervoor dat de ogen uiteindelijk niet dieper dan 5 centimeter in de grond steken. Wanneer de wortelstok of de plant goed op zijn plaats staat, vul dan de ruimte rondom de wortel en bewater het hele gat tenslotte nogmaals.

Pioenroos stekken & vermeerderen

Pioenrozen hebben bijna altijd een knolvormige wortelstok. Tijdens het vermeerderingsproces wordt deze wortelstok gescheurd of gesneden, waardoor er stekken ontstaan. Deze stekken kunt u na het proces in een speciaal bad leggen en vervolgens drogen. Plant hierna de stekken opnieuw, zodat er in de toekomst nieuwe Pioenrozen kunnen bloeien.

Het beste moment om de stekken te zaaien is in de vroege herfst. Dit komt doordat de bodem dan het meest voedzaam en vochthoudend is, wat de Pioenrozen nodig hebben. Geef de Pioenrozen een plek waar ze genoeg zonlicht krijgen, maar ook in de schaduw kunnen staan.

Pioenroos ziekten

Pioenrozen zijn meestal sterke planten, maar sommige soorten zijn gevoeliger en niet alle omstandigheden zijn gunstig. Er zijn enkele ziektes waarvoor de Pioenroos vatbaar is.

Botrytis, ook wel grauwe schimmel genoemd, is een veelvoorkomende ziekte die te herkennen is aan bruine stengels en grauwbruine bladstelen. Bloemknoppen kunnen rotten en bedekt raken met schimmelpluis. Voorkom Botrytis door aangetaste plantendelen van de Pioenroos te verwijderen en gebruik fungiciden om het te bestrijden.

Het Tabaksratelvirus veroorzaakt cirkelvormige groengele vlekken op de bladeren. Schimmelziekten komen vaak voor in de lente en tasten jonge stengels en bladeren aan. Verwijder en verbrand in de herfst alle aangetaste delen van de Paeonia.

Er zijn verschillende soorten ongedierte die pioenrozen kunnen aantasten, zoals het Aardbei-aaltje, de wortelboorder en de vegetarische duizendpoot. Bestrijd deze door de Paeonia met aarde en al uit de grond te halen en in een emmer water te dompelen. De meeste ongedierte zal dan naar boven komen. Voorkom plagen door de grond rond de pioenroos goed te beluchten en regelmatig te wieden.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen