Een tuin verbouwen: hoe bereidt u een tuinverbouwing voor?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Of u nu verlangt naar gezellige barbecue-avonden met vrienden en gezellige avonden wilt doorbrengen in een buitenkeuken of een oase van rust wilt creeeren met heerlijk geurende bloemen en planten; met een tuinverbouwing tovert u uw tuin om tot uw droomtuin.

Voordat u begint met verbouwen, is het verstandig om goede voorbereidingen te treffen. De voorbereidingen omvatten onder andere het opdoen van inspiratie, het vaststellen van een verbouwingsbudget, het maken van een plattegrond, het uitzoeken van geschikte materialen en planten en het maken van een begroting. Wij geven u tips en leggen uit hoe u een tuinverbouwing goed voorbereid.

Begin met inspiratie opdoen

Voordat u begint met het verbouwen van uw tuin, is het verstandig om veel inspiratie op te doen. Blader door onze inspiratiebibliotheek en verschillende tuinmagazines, bezoek een tuincentrum in de buurt, wandel door de straten in de buurt en bekijk online tuinontwerpen. Maak en verzamel foto’s van planten en materialen die u aanspreken en creëer daarmee een moodboard.

Budget vaststellen

Het vaststellen van een budget is een cruciale stap. Bepaal van te voren hoeveel geld u wilt uitgeven. Hebt u een budget vastgesteld, maar wilt u uw financiële buffer niet aanspreken? In sommige gevallen kunt u een persoonlijke lening afsluiten om de tuinverbouwing te financieren.

Geld lenen kost geld

Een plattegrond maken

Voordat u daadwerkelijk gaat verbouwen, is het belangrijk om een gedetailleerde plattegrond te maken. Meet de beschikbare ruimte op en schets daarin de gewenste tuin. Houd hierbij rekening met de locatie van planten, terrassen en paden. Een plattegrond helpt u met plannen en om een duidelijk beeld te schappen van hoe de tuin eruit zal gaan zien. Bent u zelf geen ster in het maken van een tuinontwerp? Dan kunt een professionele tuinontwerper inschakelen die u daarbij kan helpen.

Kiezen van de juiste planten en materialen

Bij het kiezen van planten is het belangrijk dat u rekening houdt met verschillende factoren, zoals de kleur, de bloeiperiode en onderhoudsbehoeften. Kies planten die goed gedijen in uw tuin en die passen bij de gewenste uitstraling ervan.

Maak een begroting

Bent u eruit en weet u hoe uw droomtuin eruit moet zien? Breng dan eerst in beeld wat uw daarvoor moet kopen en maak op basis daarvan een begroting. Kijk goed of alles wat u wilt aanschaffen binnen uw budget past en noteer direct waar u het wilt kopen en hoelang de levertijden zijn. Past het niet binnen uw budget? Maak dan keuzes. Niet alles hoeft in een keer verbouwd te worden. Het is erg verleidelijk om van uw budget af te wijken, maar juist door al van te voren een goed plan te maken, kun u zich er makkelijker aan houden.

Verbouwen maar!

Alle stappen doorlopen? Dan kan de verbouwing eindelijk beginnen. Veel succes met het verbouwen van uw tuin!

Tuin verbouwen

© Julia700702 - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen