Tuin ophogen

10/02/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u last van verzakkingen en/of plassen water in de tuin? De tuin ophogen is dan zeker aan te raden. In dit artikel vertellen we wanneer en waarom het verstandig is om de grond op te hogen. Maar ook leest u met welke kosten u rekening dient te houden en geven we u tips voor het ophogen van de tuin.

Waarom de tuin ophogen?

Er zijn diverse redenen voor het ophogen van een tuin. De meest voorkomende zijn:

 • Verzakkingen
 • Afwatering
 • Hoogteverschillen
 • Bestrating

Verzakkingen

In veel tuinen zakt na verloop van tijd de bestrating of het gazon. Er ontstaan hobbels, omdat zand wegloopt. Om de ondergrond te egaliseren, is het ophogen van de tuin noodzakelijk.

Afwatering

Wanneer u in de tuin last heeft van water dat niet wegloopt, dan is de afwatering misschien niet goed. Veel tuinen hebben geen drainage in de grond. U dient er daarom zelf voor te zorgen dat het water weg kan lopen.

Hoogteverschillen

Soms is een hoogteverschil in de tuin wel gewenst. U wilt misschien een terras aanleggen of een verlaagde zitkuil creëren. Eerst het terras ophogen is dan zeker nodig. Door nauwkeurig te egaliseren en te verhogen, wordt het resultaat een strak geheel.

Bestrating

Gaat u uw tuin opnieuw bestraten of gras verwijderen en tegels leggen? Dan is het nodig om de tuin op te hogen. Vrijwel altijd is de ondergrond op plekken verzakt. Door het ophogen van de tuin en het egaliseren van de ondergrond, ligt de bestrating er na het leggen weer strak en recht in.

Tuin laten ophogen? Plaats uw klus

Tuin ophogen; wat zijn de kosten?

De kosten voor het ophogen van de tuin zijn van meerdere factoren afhankelijk.

 • Aantal vierkante meters
 • De afwatering
 • Materialen
 • Zelf doen of uitbesteden

Aantal vierkante meters

Een eerste factor is natuurlijk het aantal vierkante meters van de tuin. Hoe groter de tuin, hoe meer grond opgehoogd moet worden, hoe duurder dit wordt. Ook moet de tuin gladgetrokken worden, dus naast het ophogen van de tuin moet de grond tevens geëgaliseerd worden.

De afwatering

Een tweede factor is de afwatering in uw tuin. Hoe zit het hiermee? Loopt het water van het huis af of moet hier nog rekening mee worden gehouden? Of heeft u al een afwateringssysteem?

Materialen

Een derde factor is het prijsverschil tussen de verschillende materialen. Met welk doel wilt u de tuin ophogen? Wilt u de tuin bestraten of een gazon aanleggen? Het materiaal voor het ophogen van de tuin is afhankelijk van de bovenlaag. Voor het egaliseren van de ondergrond heeft u bijvoorbeeld opvulzand nodig en voor de versteviging gebroken puin. Zijn er stukken van de tuin die extra zwaar belast gaan worden? Dan dient gebruikgemaakt te worden van een speciaal soort ondergrond. Gaat u een tuinborder aanleggen, dan heeft u tuinaarde en houtsnippers nodig.

Zelf doen of uitbesteden

Een vierde factor die meespeelt in de kosten van een tuin ophogen, is of u zelf uw gras gaat ophogen of dat u het ophogen van de tuin uitbesteedt. Wanneer u het gazon of terras ophogen door een professional laat doen, weet u zeker dat het goed gebeurt. De kosten van de tuin ophogen stijgen hierdoor wel. Het zijn dus allemaal aspecten waar u rekening mee dient te houden als u van plan bent uw grond op te hogen.

Tuin ophogen tips

Voordat u aan de slag gaat met de tuin ophogen of juist de kosten voor het ophogen van de tuin wilt berekenen, maakt u een plan van aanpak.

 • Bedenk waarom u wilt ophogen (het doel), welk deel opgehoogd moet worden en waarmee u de grond wilt ophogen.
 • Gebruik goed zand en tuinaarde uit winkels en geen ‘gratis af te halen’ grond. Hoe goed dit ook is bedoeld, u weet niet hoe de structuur van deze grond is en kunt hiermee veel ellende in uw tuin halen, zoals ziektes en onkruid.
 • Slechte drainage van de grond zorgt ervoor dat een tuin of terras verzakt. Zorg ervoor dat de regenwaterafvoer niet meer op de terrastegels loopt waardoor zand wegspoelt. De regenpijp laat u bij voorkeur in uw gazon uitkomen. Let er bij de aanleg en het ophogen van de tuin ook op dat het water de tuin uitloopt en niet naar uw huis toe, met alle gevolgen van dien.
 • De tuin ophogen is een proces dat veel voorzichtigheid en denkwerk met zich meebrengt. Als u hier weinig kaas van heeft gegeten, is het misschien verstandiger om het ophogen van de tuin uit te laten voeren door een expert in grondwerk. U kunt er dan tevens op vertrouwen dat het goed gebeurt.

Tuin laten ophogen? Plaats uw klus

Tuin ophogen

© minco.soska - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus