Waternavel - Hydrocotyle

Waternavel (Hydrocotyle) is een plantengeslacht uit de Apiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Waternavel vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Waternavel online bestellen

Waternavel snoeien: wanneer & hoe

De Waternavel is een waterplant die behoort tot de waterleliefamilie en wordt vaak verkocht als aquariumplant. Deze plant heeft niet alleen een decoratieve functie, maar draagt ook bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit en leefomstandigheden van waterdieren. De bladeren van de Waternavel kunnen boven het wateroppervlak uitsteken en de plant kan in grootte variëren afhankelijk van de omstandigheden.

Om de grootte van de plant te beheersen, kunt u de stengels van de plant snoeien. Hierdoor kunt u de vorm en grootte van de plant naar wens aanpassen. Snoei de Waternavel in het voorjaar of de vroege zomer. Verwijder de oudere of zwakkere stengels en laat de jongere en sterke stengels staan om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om niet te veel te snoeien, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren.

Een Waternavel in een vijver, kan zich snel vermenigvuldigen en zelfs overwoekeren. Door regelmatig te snoeien, kunt u de plant onder controle houden en voorkomen dat die andere planten in de vijver verstikt. Verwijder de stengels die te dicht op elkaar groeien en houd ongeveer 30% van de plant over om gezonde groei te garanderen.

Waternavel verzorging & onderhoud

De Waternavel is een veelzijdige plant die zowel in buitenwater als in een aquarium kan groeien. Het is een moerasplant die behoort tot de waterlelie familie en wordt vaak verkocht als aquariumplant.

De Waternavel groeit het snelste in het water, vooral bij veel aanwezigheid van CO₂ in het water. De plant kan goed tegen de zon en schaduw. De Waternavel heeft een goede watercirculatie nodig, stilstaand water is slecht voor bijna iedere waterplant. Zorg dus voor voldoende stroming in het water.

De Waternavel is als kamerplant ook erg interessant. Zet de plant in een glazen pot gevuld met water zodat die goed groeit. Hiermee heeft u een unieke plant in huis. Let er wel op dat de Waternavel niet uitdroogt en geef de plant daarom twee keer per week voldoende water.

Een goede waterkwaliteit is erg belangrijk voor de groei van de Waternavel. Zorg daarom voor voldoende voedingsstoffen in het water. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van plantenvoeding. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig het water te verversen om de waterkwaliteit te behouden.

Waternavel planten: wanneer & hoe

De Waternavel is een prachtige waterplant die het beste groeit onder water. Het is dan ook raadzaam om de plant in een vijver of in een aquarium te plaatsen. De plant wordt ongeveer 5 centimeter hoog. Het is een meerjarige plant, wat betekent dat u er lang van kunt genieten als u de plant goed verzorgt.

Plaats de plant in het water en de plant neemt zelf voldoende water en voedingsstoffen op uit het water. Bij het planten is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de plant. De Waternavel geeft de voorkeur aan een donkere, vochtige grond in de buurt van wateren zoals vijvers.

Bij het planten van de Waternavel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien. Plaats de plant op een diepte van ongeveer 30 centimeter in de vijver. Zorg ervoor dat de plant stevig in de grond zit, zodat hij niet om kan vallen.

Waternavel stekken & vermeerderen

Het stekken en vermeerderen van planten is een handige en goedkope manier om uw planten collectie uit te breiden. De Waternavel is ook een plant die zich gemakkelijk laat vermeerderen. Er zijn verschillende manieren om de Waternavel te vermeerderen, bijvoorbeeld door middel van stekken en knollen.

Bij het stekken van de Waternavel knipt u een gezonde stengel af en plaatst u deze in een pot met vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en wacht tot er nieuwe wortels zijn ontstaan. Zodra de plant voldoende nieuwe wortels heeft, kunt u de plant terugplaatsen in de vijver. Het kan enige tijd duren voordat de nieuwe wortels zijn ontstaan, dus wees geduldig.

Een andere manier om de Waternavel te vermeerderen is door middel van knollen. Verwijder bij deze methode een deel van de wortel van de plant en plant deze opnieuw in de vijver of een pot met erg vochtige grond. Hierbij is het ook belangrijk om geduldig te zijn. Het laten groeien van nieuwe en sterke wortels kan soms wel weken duren.

Waternavel kopen

Koop Waternavel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Waternavel soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Waternavel vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen