Ligularia - Plantengeslacht

Ligularia is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 10 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Ligularia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Ligularia online bestellen

Ligularia snoeien: wanneer & hoe

De Ligularia is een meerjarige kruidachtige plant die tot wel 2 meter hoog kan groeien. Het is belangrijk om deze plant regelmatig te snoeien om de gewenste vorm en grootte te behouden. Ook bevorderd dit de groei van de Ligularia. 

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Ligularia. In het voorjaar, wanneer de nieuwe scheuten beginnen te groeien, is het verstandig om de plant op te schonen en overtollig blad weg te snoeien. Hierdoor krijgen de nieuwe scheuten meer licht en lucht binnen. Wanneer u de plant wilt verkleinen, kunt u deze snoeien naar de gewenste grootte. Let op dat u niet te veel snoeit, dit kan namelijk leiden tot stress voor de plant. 

Om de gezonde groei van de Ligularia te bevorderen, is het belangrijk om een basisbemesting te geven na het snoeien. Hierdoor krijgt de plant de nodige voedingsstoffen binnen om haar bloei te ondersteunen na het snoeien.

Ligularia verzorging & onderhoud

De Ligularia is een kleurrijke plant die meest optimaal groeit in halfschaduw of volle schaduw. De bloeitijd van deze plant valt tussen juni en augustus. De bloemen zijn geel of oranje van kleur. De Ligularia heeft een constante vochtbehoefte, dus het is belangrijk om de grond vochtig te houden. Als de bladeren verwelken in de volle zon, dan is het tijd om extra water te geven. Na de bloeitijd kunnen de bloemen verdwijnen, maar dit is een natuurlijk proces en onvermijdelijk. 

Omdat de Ligularia een meerjarige plant is, zal deze elk jaar opnieuw bloeien. In de winter kan de plant in een soort van 'slapende' fase zitten waarin de plant niet groeit en de bladeren verwelken. Het is belangrijk om de plant af te dekken tegen vorst om beschadiging te voorkomen. Dit kunt u doen door de plant af te dekken met bladeren of andere isolatiemateriaal. Dit zal de plant tegen de kou beschermen en voorkomt dat eventuele delen beschadigd raken. In warme periodes zal de plant weer beginnen te groeien. 

Het is waardevol om algemene of vloeibare meststoffen in het voorjaar toe te voegen als extra voeding voor de plant. Hierdoor blijft de grond vruchtbaar en heeft de plant voldoende voedingsstoffen om verder te groeien. Bij het onderhoud van de Ligularia is regelmaat en geduld belangrijk, zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen.

Ligularia planten: wanneer & hoe

De Ligularia is het beste te planten tijdens de lente, zomer of herfst. De plant is in deze seizoenen beter in staat om te groeien dan tijdens de winterse omstandigheden. Wanneer u de plant gaat planten, is het belangrijk om een plek te kiezen waar de Ligularia voldoende zonlicht krijgt. Hoewel deze plant ook in de halfschaduw of de volledige schaduw kan groeien, zal deze op een zonnige plek sneller groeien en beter tot zijn recht komen. Het is aan te raden om de plant beschut te planten, zodat deze niet door de wind omwaait. 

Kies bij het planten voor een plek waar de grond vochtig is. De Ligularia heeft namelijk constant vocht nodig. Ook is het belangrijk om voor voedzame en niet te zure grond te kiezen, zoals een alkalische, neutrale, leemachtige of krijtachtige bodem. 

Ligularia stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van de Ligularia plant is een eenvoudig proces dat u kunt uitvoeren door stekken te nemen. Hiervoor kunt u een gezonde tak afsnijden en deze vervolgens ontbladeren. Plant vervolgens de nieuwe stek in de geschikte grond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de tak voldoende water en zonlicht krijgt, zodat de wortels zich snel kunnen ontwikkelen. Na een korte periode zullen deze wortels groot genoeg zijn om de plant te verplaatsen naar een grotere locatie.

Het vermeerderen van de Ligularia door middel van stekken kan het beste kan worden gedaan in de lente of zomer, wanneer de plant in een goede groeifase verkeert. Wanneer de verzorging optimaal is, zal de Ligularia in de gehele zomer bloeien met mooie gele bloemen. 

Ligularia ziekten

De Ligularia plant is onderhevig aan verschillende ziektes en plagen, waaronder bladkevers en bruine vlekken op de bladeren.

Bladkevers zijn een veel voorkomende plaag die de bladeren van de plant aantasten. Dit leidt tot kleine gaatjes in de bladeren, waardoor ze beschadigd raken en niet meer kunnen herstellen. Gelukkig kunt u de bladkevers eenvoudig bestrijden door ze te verwijderen en te doden. Dit kunt u doen door ze in warm water met zeep te plaatsen. Ook kunt u natuurlijke beestjes gebruiken die de bladkevers als prooi zien, denk aan lieveheersbeestjes of wespen. 

Bruine vlekken op het blad van de Ligularia is een veelvoorkomende ziekte. Wanneer u dit opmerkt, is het belangrijk om het beschadigde blad zo snel mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen. Bruine vlekken op de bladeren van de Ligularia plant kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals overmatige blootstelling aan zon, onvoldoende water of infecties met schimmel.

Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren en te controleren op ziekte- of plaagverschijnselen. Wanneer u ziekte- of plaagverschijnselen opmerkt, is het aan te raden om snel actie te ondernemen om de gezondheid van de plant te waarborgen. 

Ligularia kopen

Koop Ligularia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ligularia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Ligularia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen