Osteospermum - Plantengeslacht

Osteospermum is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Osteospermum vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Osteospermum online bestellen

Osteospermum snoeien: wanneer & hoe

De Osteospermum kan door de juiste manier snoeien, erg lang mooi blijven. Het beste is om de Osteospermum na de eerste bloei te laten terugsnoeien. De Osteospermum zal hierdoor in de nazomer nogmaals gaan bloeien, waardoor u een lange periode van deze plant kunt genieten. 

Rondom de herfst kunnen de stelen aan de bovenkant gaan verdorren. U kunt dan het beste de Osteospermum geheel terugsnoeien tot net boven de grond. Wanneer u dit doet, zal de plant in het voorjaar weer gaan bloeien en krijgt u weer mooie bloemen. 

Osteospermum verzorging & onderhoud

De Osteospermum heeft wel voldoende verzorging nodig. Zorg ervoor dat de plant in het voorjaar en in de zomermaanden voorzien is van genoeg water. Dit kunt u het beste 3 à 4 in de week doen. Dit geldt ook wanneer u de plant in de tuin heeft gepoot. In de winter heeft de plant veel minder water nodig. 

Als u de plant in een bloempot heeft staan, moet u goed uitkijken dat de plant niet uitdroogt. Houd het goed in de gaten en grijp snel in wanneer u verdroging ziet. Heeft de plant het te moeilijk? Koop dan plantenvoeding om de plant te ondersteunen. Laat u hier goed over adviseren.

De Osteospermum is vrij gemakkelijk in onderhoud. Vaak wordt de plant gepoot in bloempotten en plantenbakken. Deze zijn vaak te zien op het terras of op het balkon. In het voorjaar is deze plant een liefhebber bij bloemisten. 

Het voordeel is dat de plant winterhard is. De plant moet wel voldoende beschermd worden tegen de winter. De plant kan niet goed tegen het koude weer en zal extra verzorging nodig hebben.

Osteospermum planten: wanneer & hoe

De Osteospermum planten komen uit een warm klimaat. Ze houden van de zon in de zomer en willen het liefste een milde winter. Wanneer je deze plant wilt gaan planten mag de temperatuur niet lager worden dan 4 graden onder Celsius . 

De beste plek om de Osteospermum te plaatsen is buiten in de zon. Er bloeien veel bloemen uit de plant en de plant heeft veel licht nodig om optimaal te kunnen groeien. Ze bloeien in de maanden juli, augustus en september. 

In mediterrane streken kan de Osteospermum vrijwel het hele jaar door buiten staan zonder hier last van te hebben. Het is wel te adviseren om in het najaar de plant naar binnen te halen of ervoor te zorgen dat er geen vorst bij de plant kan komen. Dit zorgt voor de beste overwintering. 

Voordat u de plant in de winter naar binnenhaalt kan de Osteospermum gesnoeid worden. Knip de plant terug tot op het hart. Zet de plant vervolgens binnen neer en haal de plant na de vorstperiode weer naar buiten. In het voorjaar zal de plant weer gaan bloeien en gaan uitlopen.

Osteospermum stekken & vermeerderen

Deze plant kent vele voordelen, ook op het gebied van stekken. Haal een paar jonge scheuten, van ongeveer 10 centimeter groot, uit de plant weg en plaats deze in een andere bak of pot. De jonge scheuten hebben veel ruimte nodig dus zorg ervoor dat er voldoende afstand is voor de optimale groei. Impregneer de basis met wortel middelen en plant ze met substraat. 

Daarnaast kunt u ook gebruik maken van stekpoeder. De wortels van de Osteospermum worden hierdoor geholpen en beschermd. Deze bescherming is ook nodig tegen de kou. Plaats de jonge stekjes in een ruimte waar licht is en geef voldoende water.

Wanneer u gaat zaden is het advies om zaailingen bakken te gebruiken met universeel substraat. Zorg ervoor dat de zaden niet op elkaar liggen omdat de kans groot is dat ze allemaal gaan ontkiemen. Plaats ze vervolgens buiten waar licht doorheen kan, maar waar ook schaduw is. Bedek de plant vervolgens met een kleine laag substraat. 

Osteospermum ziekten

Ziektes komen weinig voor bij de Osteospermum. Enkel in zeer droge omstandigheden of hete omgevingen kunnen ze ziek worden door wolluis. Echter, komt dit niet vaak voor.

Osteospermum kopen

Koop Osteospermum bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Osteospermum soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Osteospermum vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen