Vernonia - Plantengeslacht

Vernonia is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Vernonia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vernonia online bestellen

Vernonia snoeien: wanneer & hoe

Snoei de Vernonia om de plant gezond te houden en een mooie uitstraling te geven. Het snoeien van de Vernonia bestaat voornamelijk uit het afknippen van de uitgebloeide bloemstengels. Doe dit het beste in maart, wanneer de temperaturen niet te hoog en niet te laag zijn voor de plant. 

Stimuleer de plant door de uitgebloeide bloemstengels door het snoeien van de uitgebloeide bloemstengels. Produceer hiermee nieuwe bloemen en daardoor blijkt de Vernonia mooi. Snoei de plant na de bloei terug tot circa 10 tot 20 centimeter boven de grond en stimuleer hiermee de nieuwe groei van de plant. 

Snoei de plant niet te ver door beschadiging te voorkomen. Zorg dat u de groei van de Vernonia niet belemmert. De Vernonia wordt uiteindelijk 50 tot 60 centimeter hoog. Snoei de Vernonia het beste met een scherpe snoeischaar om beschadiging van de plant te voorkomen.

Vernonia verzorging & onderhoud

Geef de Vernonia genoeg water om de plant goed te verzorgen. De plant heeft wekelijks water nodig om gezond te blijven. Zet de Vernonia op een zonnige plek, zonder schaduw. Dit zorgt ervoor dat de bloei optimaal is. De plant kan ook overleven in halfschaduw. De Vernonia functioneert het beste bij een zure, pH-neutrale of alkalische grond. De bodemvochtigheid moet droog tot normaal zijn.

Bemest de Vernonia in het voorjaar, vanaf eind februari tot eind april. Daarna moet dit elke drie maanden herhaald worden. De Vernonia is een klimaatbestendige plant die van midden september tot midden november bloeit. De plant is winterhard en een najaarsbloeier. De plant trekt daarbij ook een verscheidenheid aan bijen aan.

Vernonia planten: wanneer & hoe

Wanneer u besluit om de Vernonia te planten, is het belangrijk om de juiste bodem te gebruiken. De plant gedijt het beste in een zure, pH-neutrale of alkalische grond en moet de bodem droog tot normaal vochtig zijn. Bij het planten moet extra grond worden toegevoegd.

De Vernonia kan gezaaid worden van april tot juni. De plant heeft in behoefte aan een warme plek om te ontkiemen. Heeft er na 4 weken nog geen kieming plaatsgevonden? Creëer voor de plant dan een koude periode. Plaats de plant dan bijvoorbeeld voor 2 tot 4 weken in de koelkast. Na deze periode wordt de plant opnieuw in de warmte geplaatst en kan de kieming beginnen. Herhaal het koude proces als er nog steeds geen kieming is.

Vernonia stekken & vermeerderen

Om de Vernonia te vermeerderen, kunt u deze planten delen. Selecteer planten die bloeien en volop in knop zitten. Dit geeft aan dat de plant gezond en vitaal is. Vervolgens schept u de plant met een schep uit de grond. Graaf hierbij ruim, zodat de kluit intact blijft en de wortels niet beschadigd raken.

Na het uitgraven schudt u de wortelkluit uit. Hierdoor worden de wortels en groeipunten goed zichtbaar. Vervolgens kunt u de kluit met de hand verdelen, maar dit is ook mogelijk met een schep of snoeischaar. Deel de kluit in twee of meer stukken. Bij het verdelen van de kluit verwijdert u de onkruidwortels en kiemen, dode wortels en het hart van de plant. Het hart van de plant is namelijk het oudste deel. Plant alleen de stukken met groeipunten of worteluitlopers die duidelijk te zien zijn terug. 

Geef de eerste drie weken regelmatig water als het droog weer is. Dit helpt de plant om te wortelen en te groeien. Na verloop van tijd zal de Vernonia zich verder ontwikkelen en mooie bloemen produceren.

Vernonia ziekten

De Vernonia plant is gevoelig voor verschillende ziekten en plagen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende problemen en hoe u deze kunt bestrijden en voorkomen.

Sapzuigende insecten zijn een veel voorkomende plaag bij de Vernonia plant. Deze insecten zorgen voor kleine witte of gele vlekken op de bladeren, vooral aan de onderkant van het blad. Controleer regelmatig op deze insecten, omdat ze lastig te zien zijn. U kunt de insecten bestrijden door spintmijt te gebruiken.

Bruine vlek is een ziekte die te herkennen is aan bruine vlekken op de plant. Deze infectie wordt vaak veroorzaakt door te weinig water. Als u deze ziekte niet bestrijdt, kan de plant afsterven. Om de ziekte te bestrijden, knipt u alle besmette bladeren en scheuten af en vernietigt u deze. Meng vervolgens een bestrijdingsmiddel met water en sproei dit over de Vernonia plant.

Zwarte vlek is een ziekte die zich laat zien met zwarte vlekken op de bladeren van de plant. Deze ziekte heeft dezelfde oplossing als de bruine vlek. Knip alle besmette bladeren en scheuten af en vernietig deze. Meng vervolgens een bestrijdingsmiddel met water en sproei dit over de Vernonia plant.

Vernonia kopen

Koop Vernonia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Vernonia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Vernonia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen