Hemelse bamboe - Nandina

Hemelse bamboe (Nandina) is een plantengeslacht uit de Berberidaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Hemelse bamboe vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hemelse bamboe online bestellen

Hemelse bamboe snoeien: wanneer & hoe

Snoei de Hemelse bamboe, ook wel bekend als Nandina, goed om de vorm van de plant mooi te houden. Tijdens het groeiseizoen is het aan te raden om takken die uit de onderkant van de Hemelse bamboe groeien af te snijden. Knip langere takken af tot een derde van hun lengte, zo voorkom je dat er te veel voedingsstoffen worden verbruikt. Dit bevordert ook de vruchtzetting en zorgt voor voldoende voeding voor de bloei.

Controleer de Hemelse bamboe op geïnfecteerde en dode takken in de winterperiode. Snoei deze takken om de plant gezond te houden. Het snoeien van de Hemelse bamboe plant moet met zorg gebeuren. Gebruik hiervoor een snoeischaar die goed scherp is en voorkom hiermee de beschadiging van de Nandina. Minimaliseer de kans op infecties door de Hemelse bamboe tijdens het snoeien schoon te houden. 

Snoei de Hemelse bamboe plant in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Dit zorgt ervoor dat de plant genoeg tijd heeft om te herstellen voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Behoud de vorm van de plant bij het snoeien. Dit kan bijvoorbeeld door de bovenkant van de Nandina lichtjes af te snoeien, zodat de Hemelse bamboe een mooie ronde vorm behoudt. Het is ook belangrijk om te snoeien tot net boven een knop, zodat de nieuwe groei vanuit die knop kan beginnen.

Hemelse bamboe verzorging & onderhoud

De Hemelse bamboe plant is een sierlijke plant die gedijt in een warme en vochtige omgeving. Zorg ervoor dat de omgeving goed geventileerd is en dat de plant genoeg licht krijgt. De temperatuur waarin de Nandina optimaal groeit, is tussen de 15 en 25 graden Celsius. Als de temperatuur daalt tot 8 graden Celsius of lager, stopt de plant met groeien en kunnen de bladeren vallen. Verhuis de plant daarom in de winter naar binnen. 

De Hemelse bamboe plant verdraagt wateroverlast of droogte goed. Een te lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de onderste bladeren geel worden en van de plant afvallen. Een luchtvochtigheid tussen de 60% en 70% is perfect voor de plant. De Nandina heeft veel zonlicht nodig, maar groeit ook in de halfschaduw goed. Onvoldoende licht zorgt ervoor dat de plantvorm los is en de stengels en bladeren slank blijven. Teveel licht leidt daarentegen tot het branden van de bladeren. De plant heeft overdag 7 tot 9 uur licht nodig.

De bodem waarin de Hemelse bamboe plant groeit moet vruchtbaar en licht zuur of alkalisch zijn Een goed doorlatende bodem die rijk is aan voedingsstoffen is optimaal voor de plant. Om de groei van de plant te stimuleren, wordt het aangeraden om in de lente en zomer maandelijks wateroplosbare meststof toe te voegen. In de winter is het voldoende om de plant één keer te bemesten met organische mest.

Hemelse bamboe planten: wanneer & hoe

De Hemelse bamboe plant kan het hele jaar door geplant worden, behalve in de zomer. Het beste moment om te planten is in het voorjaar. Bescherm bij het planten de wortels van de Hemelse bamboe goed. Wikkel de wortels in aarde om beschadiging tijdens de transplantatie te voorkomen. Voorkom overmatig waterverlies en bevorder nieuwe takken door oudere, grotere planten te verplanten. Geef na het planten de Hemelse bamboe voldoende water. 

Kies een bloempot die groot genoeg is voor de Hemelse bamboe zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. De pot moet ook goede afvoergaten hebben zodat het overtollige water kan weglopen. Gebruik bij voorkeur een potgrond die geschikt is voor zuurminnende planten. Bedek de wortels met aarde bij het plaatsen van de Nandina in een pot.

Graaf een plantgat dat twee keer zo breed en diep is als de wortels van de plant. Meng de aarde die uit het plantgat komt met compost en plaats de plant in het gat. Vul het gat op met het mengsel van aarde en compost en druk het licht aan.

Hemelse bamboe stekken & vermeerderen

Er zijn drie manieren om de Hemelse bamboe plant te vermeerderen: zaaien, divisie en stekken. Zaaien kan alleen nadat de zaden zijn gerijpt, omdat de zaden anders nog niet volledig ontwikkeld zijn. 

Divisie kan in de lente of herfst worden gedaan. Knip om de plant te verdelen de extra takken en bladeren weg en snijd vanaf de basis van de wortel in verschillende delen. Elk deel moet 2 tot 3 stelen hebben en kan individueel in de tuin of in een bloempot worden geplant.

De derde optie om de plant te vermeerderen is door te stekken, doe dit in het voorjaar of de herfst. Om te stekken, knipt u ongeveer 20 tot 30 centimeter van een 1 tot 2 jaar oude tak af en laat u enkele toppen en bladeren aan de tak zitten. Behandel vervolgens de basis van de tak met wortelpoeder en plaats deze in de tak in zandgrond met een diepte van 10 tot 15 centimeter. Zorg ervoor dat de plant genoeg water krijgt en de luchtvochtigheid ongeveer tussen de 80% en 90% blijft. Na 40 tot 50 dagen zal de wortel ontkiemen en groeit er een nieuwe Nandina.

Zorg voor een succesvolle vermeerdering van de Hemelse bamboe plant om gezonde takken te gebruiken en de juiste omstandigheden te bieden. Gebruik bij het stekken van de plant bijvoorbeeld een kasje of een plastic zak om de luchtvochtigheid op peil te houden. Bevorder het stekken door de takken en bladeren te besproeien met water. Houd de grond tijdens het vermeerderen vochtig, maar niet te nat, om schimmelvorming te voorkomen.

Hemelse bamboe ziekten

De Hemelse bamboe plant kan last hebben van verschillende plagen en ziekten, waaronder anthracnose, tak vuurziekte, Red Spot Disease, schaal insecten en inchworms. 

Anthracnose is een veelvoorkomende ziekte die de bladeren en scheuten van de Hemelse bamboe plant aantast. Herken het aan bruine vlekken die ontstaan op de rand van het blad. Anthracnose wordt verspreid door regen. Deze vlekken groeien uit tot onregelmatige en grijsbruine vlekken. Ontdekt u deze ziekte? Verwijder dan onmiddellijk de geïnfecteerde bladeren en besproei de Nandina met vochtig thiofanaatpoeder.

Tak vuurziekte kan schadelijk zijn voor de groei van de plant. Herken het door bruine of grijze vlekken op de tak en stengel van de plant, wat kan leiden tot het afsterven van de stengel. Als u deze ziekte ontdekt, is het belangrijk om geïnfecteerde takken onmiddellijk af te snijden, te vernietigen en vervolgens te behandelen met fungicide.

Red Spot Disease tast het blad van de Hemelse bamboe plant aan en veroorzaakt bruine vlekken die zich ontwikkelen tot wigvormige vlekken. Verwijder aangetaste bladeren en behandel de plant met carbendazim.

Schaalinsecten kunnen de Hemelse bamboe plant ernstig beschadigen, aangezien ze de bladeren, takken en het fruit aantasten. Het veroorzaakt vergeling van de bladeren, verdorren van takken, en kan een roetachtige schimmelziekte veroorzaken. De groei van de plant wordt hiermee beïnvloed. Besproei de Nandina ongeveer wekelijks met tuinbouwolie om de schaalinsecten te bestrijden. 

De inchworm is een larve die de bladeren van de plant eet, waardoor de takken uitdrogen en de groei van de plant wordt beïnvloed. Deze plaag komt vaak voor in de vroege zomer. Voorkom deze plaagschade door Cypermethrin te spuiten op de plant volgens de dosering in de handleiding van het product.

Hemelse bamboe kopen

Koop Hemelse bamboe bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Hemelse bamboe soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Hemelse bamboe vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen