Erysimum - Steenraket

Erysimum, in het Nederlands ook wel Steenraket genoemd, is een plantengeslacht uit de Brassicaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 9 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Erysimum vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Erysimum online bestellen

Erysimum snoeien: wanneer & hoe

Erysimum is een vaste plant die in Nederland ook wel de naam muurbloem heeft. Wees dan ook niet verward wanneer u op andere platformen een andere naam tegenkomt. Het zijn kortlevende vaste planten, maar blijken zich vaak als tweejarige vaste planten te ontwikkelen. Soms is het met een goede en juiste verzorging mogelijk het met een jaar te verlengen. 

Doordat de erysimum een plant is met een zeer lange bloeiperiode, namelijk eind maart tot en met oktober, is het snoeien lastig. Hoewel het inschatten van de juiste snoeiperiode dus wat lastiger is dan bij andere planten, hoeft dit geen probleem te zijn. 

Het is belangrijk om pas te snoeien na de volledige bloei van de erysimum. Snoei de plant terug tot het verhoutende deel van de plant, dit is ongeveer de helft van de plant. Zo blijft de steenraket het beste in model. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen stimuleert u een tweede bloei in het volgende seizoen. 

Wilt u een derde jaar bloei uit de plant halen dan is het van belang dat u in het voorjaar van het tweede jaar de erysimum fors terugsnoeit. Hierdoor verhout de plant minder snel en houdt het daardoor hoogstwaarschijnlijk nog wel een jaartje vol.

Erysimum verzorging & onderhoud

Over het algemeen heeft de erysimum geen speciale verzorging nodig ten opzichte van andere planten. Om ervoor te zorgen dat de plant het beste tot zijn recht komt is het belangrijk dat u tijdens de extreme vorstperiode de plant beschermt tegen de vorst. De steenraket is namelijk redelijk winterhard. Extra bescherming kan natuurlijk nooit kwaad. Gebruik hiervoor stro of gehakseld blad.

De lange bloeiperiode van de erysimum zorgt ervoor dat het een populaire plant is in rotstuinen en borders. De prachtige paarse bloemen geven uw tuin lang kleur. Daarnaast zijn de bladeren ook erg mooi grijsgroen, dit steekt mooi af tegen het paars van de bloem. 

De erysimum groeit het beste in een kalkrijke grond, maar houdt niet van een te rijke grond. Geef de steenraket dan eigenlijk ook liever geen extra bemesting. Als u merkt dat de plant wat minder groeit, geef dan één keer een kleine organische bemesting in het voorjaar. 

Erysimum planten: wanneer & hoe

Er zijn niet veel bijzondere omstandigheden nodig om de erysimum te planten. Idealiter plant u de nieuwe planten in het voorjaar. De kans op vorst moet dan wel verdwenen zijn, ander loopt u het risico dat de steenraket beschadigt raakt. Als u de plant later in de grond zet moet u er rekening mee houden dat u voldoende water geeft.

Zorg ervoor dat de grond waarin de erysimum komt een kalkrijke bodem is die voldoende doorlatend is. De erysimum heeft liever geen blijvende natte wortels. Daarnaast geeft de steenraket een voorkeur aan een zonnige en warme standplek. 

De zaden van de erysimum (muurbloem) kunnen als enige plant zich ontkiemen in voegen van muren. Vooral in oude huizen. Dit komt doordat de voegen hiervan vaak gemetseld zijn met kalkspecie. 

De erysimum is ook perfect te combineren met andere planten en is daardoor een goede toevoeging aan uw tuin.

Erysimum stekken & vermeerderen

Als u de steenraket wilt vermeerderen kunt u dit het beste doen door een stek te knippen rond de periode tussen mei tot en met juli. Zorg dat u een niet bloeiende top van ongeveer 7 centimeter van de plant knipt. De stek kan daarna in de stekgrond gezet worden. Geef regelmatig water en zet de stek niet in de volle zon. 

Houd er rekening mee dat de erysimum een kortlevende plant is en het vermeerderen van de plant vrij vroeg gedaan moet worden. Zo heeft de plant na het stekken ook nog kans te groeien en bloeien. 

Erysimum ziekten

De erysimum is net als andere kruisbloemigen ook gevoelig voor knolvoet. Dit wordt veroorzaakt door een slijmzwam die de wortels kan aantasten. Door deze slijmzwam komen er knolvormige verdikkingen aan het einde van de wortels. Dit komt soms voor als de grond te zuur is. Wanneer dit optreedt, kunt u het beste kalkgif toevoegen aan de grond. 

Erysimum kopen

Koop Erysimum bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Erysimum soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Erysimum vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen