Steenraket - Erysimum

Steenraket (Erysimum) is een plantengeslacht uit de Brassicaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 9 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Steenraket vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Steenraket online bestellen

Steenraket snoeien: wanneer & hoe

Steenraket is een vaste plant die in Nederland ook wel de naam muurbloem heeft. Wees dan ook niet verward wanneer u op andere platformen een andere naam tegenkomt. Het zijn kortlevende vaste planten, maar blijken zich vaak als tweejarige vaste planten te ontwikkelen. Soms is het met een goede en juiste verzorging mogelijk het met een jaar te verlengen. 

Doordat de steenraket een plant is met een zeer lange bloeiperiode, namelijk eind maart tot en met oktober, is het snoeien lastig. Hoewel het inschatten van de juiste snoeiperiode dus wat lastiger is dan bij andere planten, hoeft dit geen probleem te zijn. 

Het is belangrijk om pas te snoeien na de volledige bloei van de steenraket. Snoei de plant terug tot het verhoutende deel van de plant, dit is ongeveer de helft van de plant. Zo blijft de plant het beste in model. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen stimuleert u een tweede bloei in het volgende seizoen. 

Wilt u een derde jaar bloei uit de plant halen dan is het van belang dat u in het voorjaar van het tweede jaar de steenraket fors terugsnoeit. Hierdoor verhout de plant minder snel en houdt het daardoor hoogstwaarschijnlijk nog wel een jaartje vol.

Steenraket verzorging & onderhoud

Over het algemeen heeft de steenraket geen speciale verzorging nodig ten opzichte van andere planten. Om ervoor te zorgen dat de plant het beste tot zijn recht komt is het belangrijk dat u tijdens de extreme vorstperiode de plant beschermt tegen de vorst. De steenraket is namelijk redelijk winterhard. Extra bescherming kan natuurlijk nooit kwaad. Gebruik hiervoor stro of gehakseld blad.

De lange bloeiperiode van de steenraket zorgt ervoor dat het een populaire plant is in rotstuinen en borders. De prachtige paarse bloemen geven uw tuin lang kleur. Daarnaast zijn de bladeren ook erg mooi grijsgroen, dit steekt mooi af tegen het paars van de bloem. 

De steenraket groeit het beste in een kalkrijke grond, maar houdt niet van een te rijke grond. Geef de plant dan eigenlijk ook liever geen extra bemesting. Als u merkt dat de plant wat minder groeit, geef dan één keer een kleine organische bemesting in het voorjaar. 

Steenraket planten: wanneer & hoe

Er zijn niet veel bijzondere omstandigheden nodig om de steenraket te planten. Idealiter plant u de nieuwe planten in het voorjaar. De kans op vorst moet dan wel verdwenen zijn, ander loopt u het risico dat de plant beschadigt raakt. Als u de plant later in de grond zet moet u er rekening mee houden dat u voldoende water geeft.

Zorg ervoor dat de grond waarin de steenraket komt een kalkrijke bodem is die voldoende doorlatend is. De steenraket heeft liever geen blijvende natte wortels. Daarnaast geeft de steenraket een voorkeur aan een zonnige en warme standplek. 

De zaden van de steenraket (muurbloem) kunnen als enige plant zich ontkiemen in voegen van muren. Vooral in oude huizen. Dit komt doordat de voegen hiervan vaak gemetseld zijn met kalkspecie. 

De steenraket is ook perfect te combineren met andere planten en is daardoor een goede toevoeging aan uw tuin.

Steenraket stekken & vermeerderen

Als u de plant wilt vermeerderen kunt u dit het beste doen door een stek te knippen rond de periode tussen mei tot en met juli. Zorg dat u een niet bloeiende top van ongeveer 7 centimeter van de plant knipt. De stek kan daarna in de stekgrond gezet worden. Geef regelmatig water en zet de stek niet in de volle zon. 

Houd er rekening mee dat de steenraket een kortlevende plant is en het vermeerderen van de plant vrij vroeg gedaan moet worden. Zo heeft de plant na het stekken ook nog kans te groeien en bloeien. 

Steenraket ziekten

De plant is net als andere kruisbloemigen ook gevoelig voor knolvoet. Dit wordt veroorzaakt door een slijmzwam die de wortels kan aantasten. Door deze slijmzwam komen er knolvormige verdikkingen aan het einde van de wortels. Dit komt soms voor als de grond te zuur is. Wanneer dit optreedt, kunt u het beste kalkgif toevoegen aan de grond. 

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Steenraket kopen

Koop Steenraket bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Steenraket soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Steenraket vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offerte aanvragen