Broodboom - Aucuba

Broodboom (Aucuba) is een plantengeslacht uit de Cornaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 3 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Broodboom vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Broodboom online bestellen

Broodboom snoeien: wanneer & hoe

Snoeien van de broodboom is niet per se nodig, maar het kan wel als dit wenselijk is. Alle soorten broodbomen kunnen het beste voor een lichte snoeibeurt in maart gesnoeid worden. Wanneer het in maart nog vriest, moet u wachten met snoeien. 

Wanneer u een mooie vorm van de broodboom wilt behouden, moet u elk jaar de struik licht terugsnoeien. Groeien er bladeren aan de bonte soorten? Verwijder deze bladeren dan. Wanneer u de broodboom plant als struik, hoeft u de boom bijna niet te snoeien.

Het kan ook voorkomen dat de broodboom te groot is geworden. Op dat moment heeft de aucuba een grotere snoeibeurt nodig en kunt u de boom drastisch terugsnoeien. De beste periode voor een grote snoeibeurt is bijna hetzelfde als voor de andere snoeibeurten, de periode tussen maart en april. Ook hier geldt, wanneer het vriest wacht dan met snoeien. 

Voor een grote snoeibeurt kunt u de broodboom terugsnoeien tot ongeveer 50 centimeter boven de grond. Start de snoeibeurt met de hoogste takken, zo kunt u de vorm goed in de gaten houden. Vervolgens kunt u de zijtakken gaan snoeien. 

Gebruik een tuin- of snoeischaar wanneer u de broodboom gaat snoeien. U kunt hiermee de takken gemakkelijk een voor een afknippen. Dit kost wel meer tijd, maar u zult zien dat deze tijd het zeker waard is. Wanneer u groter en heftiger snoeigereedschap gebruikt, loopt u het risico dat u door de mooie bladeren knipt. Hierdoor ontstaan zwarte of bruine randen wat zeker afdoet aan het uiterlijk. 

Het snoeiwerk moet uiterlijk in de periode van september klaar zijn. De snoeiwonden hebben dan genoeg tijd om de herstellen voordat de eerste vorst begint.

Broodboom verzorging & onderhoud

De broodboom is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. De bloeiperiode van de broodboom vindt plaats in de periode april tot en met mei. 

Met elke grondsoort neemt de broodboom genoegen, maar de aucuba geeft wel een voorkeur aan een matige vochtige grond. Zelfs in een kleibodem kan de broodboom overleven zoals u de grond goed draineert. 

De broodboom kan wel 3 meter hoog en 3 meter breed worden. De broodboom is wintergroen waardoor u in de winter ook nog kunt genieten van de mooie bladeren. Ook is de broodboom geschikt tegen kou en is het winterhard

Broodboom planten: wanneer & hoe

De broodboom is een sterke heester. De broodboom staat graag in een beschaduwde plek met een voedselrijke grond, maar doet het ook wanneer hij in halfschaduw staat. Wanneer u de broodboom in de schaduw plaatst, zult u zien dat het blad mooier wordt. Ook ontstaat er bij de vrouwelijke variant bessen in de schaduw, mits er een mannelijke plant in de buurt staat.

De broodboom kan in potten geteeld worden. Hierdoor kan de aucuba het hele jaar geplant worden. Let er wel op dat u de potten in halfschaduw of in schaduw plaatst. In de potten moet een voedselrijke grond bevinden en deze moet niet al te vochtig zijn. 

Wanneer u de broodboom heeft geplant, kan de heester goed gecombineerd worden met andere groenblijvende heesters. Deze struiken moeten ook goed in de schaduw kunnen staan, zoals de Skimmia japonica of de Prunus laurocerasus. Ook kunnen er varens aangeplant worden bij de broodboom. Varens houden het erg goed uit op droge en donkere plaatsen.

Broodboom stekken & vermeerderen

U kunt de broodboom zeker vermeerderen door te stekken. U kunt dit het beste doen door de broodboom te vermeerderen met een zomerstek. Het zaaien van de aucuba is ook mogelijk, maar dit komt bijna niet voor. De beste periode om de broodboom te vermeerderen is tussen juli en september. 

Om de broodboom te stekken volgt u de volgende stappen:

  1. Gebruik kopstekken van 15 centimeter lang. 
  2. Verwijder de onderste bladeren en alle aanwezige bessen, mochten die er zitten. 
  3. De bovenste 2 tot 3 bladeren moet u laten staan.
  4. Snijd schuin de stek af. Vervolgens steekt u de stek in een pot met potgrond. Zorg ervoor dat de stek minimaal voor twee derde in de pot zit. 
  5. Plaats de pot met stek op een plek met schaduw of halfschaduw. 
  6. Wacht 6 tot 8 weken. U zult zien dat na die periode de stekken geworteld zijn.

Broodboom ziekten

De broodboom heeft weinig last van ziektes en plagen. Enkel wanneer er een strenge vorstperiode aanbreekt kunnen de bladeren verkleuren in de kleur zwart. Dit is verder geen probleem omdat de aucuba deze betreffende bladeren zelf laat vallen. Vervolgens zal de broodboom deze bladeren weer vervangen voor nieuwe bladeren. 

Broodboom kopen

Koop Broodboom bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Broodboom soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Broodboom vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen