Escallonia - Plantengeslacht

Escallonia is een plantengeslacht uit de Escalloniaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Escallonia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Escallonia online bestellen

Escallonia snoeien: wanneer & hoe

De Escallonia kunt u het beste snoeien na de bloei. Dit is rond augustus of september. Knip de takken die niet meer goed zijn af tot circa 5 centimeter boven de grond. 

De ingesnoeide scheut zal jonge scheuten maken. Om een regelmatige (rijke) bloei te bekomen, wordt het regelmatig verjongen van de struik aangeraden. Oudere Escallonia worden minimaal 3 tot 5 jaar oud.

Heeft u een “Red Dream” in de tuin staan? Dan kunt u deze ook in het voorjaar nog licht snoeien. 

Mocht de struik naar uw mening te groot worden, dan kunt u het verkleinen door tot een derde van het oude hout te verwijderen.

De Escallonia groeit langzaam in een compacte groeiwijze. De struik wordt ongeveer 1 meter hoog en 80 centimeter breed.

Escallonia verzorging & onderhoud

Over het algemeen heeft deze struik geen onderhoud nodig. U kunt het snoeien om de struik gezond te houden, maar dit is niet verplicht. 

De Escallonia zit in het voorjaar vol knoppen. Mocht u in het voorjaar snoeien, dan vermindert u het aantal bloemen aan de struik enorm. Kies er dan ook voor om het snoeien in de juiste periode te doen, dus na de bloei van de struik.

Tijdens droge perioden wordt het aangeraden de Escallonia regelmatig te bevochtigen. Dit helpt de struik gezond te blijven en vele bloemen te behouden. Mocht de struik last hebben van schimmel, dan wordt het aangeraden de grond op een specifiek moment te bevochtigen.

Bescherm de plant tijdens de winter tegen strenge vorst. Dit kunt u doen door de bladeren van de struik af te dekken met bijvoorbeeld een doek. Als u de struik gaat mesten, doe dit dan in het voorjaar met organische mest.

Escallonia planten: wanneer & hoe

Er zijn verschillende Escallonia, u kunt er een kiezen naar uw eigen smaak. De verschillende typen hebben ook andere kenmerken en eisen. 

Het planten van de Escallonia moet op een zonnige plek gebeuren, dit geldt voor ieder type. Deze struik houdt van genoeg zon en een niet kalkhoudende grond die voldoende water doorlaat. 

Ook waardeert de struik een goed beschutte plek die bescherming biedt tegen wind en kou. Mocht u ruimte in de tuin hebben, plant dan meerdere Escallonia het liefst naast elkaar. Dit geeft een mooi effect tijdens de bloei.

Alle soorten Escallonia kunnen het gehele jaar geplant worden. Dit maakt het toegankelijk om zo’n type plant aan te schaffen.

Escallonia stekken & vermeerderen

Als u meerdere Escallonia’s wilt in de tuin, dan kunt u deze struik stekken. Naast dat het veel geld scheelt, is het ook nog eens een leuk karwei om te doen.

Stek de Escallonia in de winter door wat takken af te knippen van de nieuwe voorraad die in dat jaar zijn ontstaan. Zorg ervoor dat u twee bladknopen overhoudt en knip de takken op ongeveer 20 centimeter af. 

Plant de nieuwe stek op een zeer beschutte plaats, in de directe zon en het liefst uit de wind. In maart/april kunt u de stekjes op hun eindbestemming plaatsen.

Escallonia ziekten

Fijn genoeg is de Escallonia bestand tegen de meeste ziekten en plagen. Echter worden er vaak gevallen van schimmelziekten opgemerkt. Dit komt regelmatig voor in regio’s met koude en natte winters.

Symptomen van schimmelziekten zijn onder anderen vlekken, pluisjes, gaten of bruine randen op het blad. Dit kan een gevolg zijn van een slechte weerstand of ontstane schade door insecten. 

Er zijn verschillende tips tegen schimmels in de tuin:

Als je plant opnieuw ziek wordt, overweeg dan een nieuwe plant;

Zet de plant op een geschikte plaats en verbeter de grond indien nodig met compost;

Verwijder aangetaste takken en/of bladeren regelmatig. Gooi deze niet op de composthoop, want dan komen deze bladeren weer terug in de grond;

Schimmels ontwikkelen zich in een vochtige omgeving. Ondanks dat u de grond van de Escallonia vochtig moet houden, is het verstandig om bij een schimmel de grond wat droger te laten. 

De Escallonia heeft in principe weinig nodig. Houd vooral goed in de gaten of de struik te maken krijgt met een schimmelziekte, of snoei de takken wat terug als het naar uw mening te groot wordt.

Escallonia kopen

Koop Escallonia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Escallonia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Escallonia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen