Erodium - Plantengeslacht

Erodium is een plantengeslacht uit de Geraniaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 12 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Erodium vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Erodium online bestellen

Erodium snoeien: wanneer & hoe

De reigersbek hoeft u in principe niet te snoeien. Wel kunt u de oude plantdelen in het voorjaar verwijderen. De reigersbek behoudt in de winter zijn blad en heeft erna dan ook geen snoei nodig.

Als u wilt snoeien dan kan dit van eind september tot midden oktober. In de late herfst mogen de droge bladeren verwijderd worden.

Mocht u merken dat delen van de plant zijn afgestorven, dan kunt u de reigersbek uit de grond halen. Plant daarna de vitale delen weer opnieuw. Dit zorgt ervoor dat het model van de plant goed blijft.

Erodium verzorging & onderhoud

Deze plant komt oorspronkelijk uit de bergen, waardoor het geschikt is voor de rotstuin als zogenoemde ‘voegenvuller’ in de stapelmuur of tussen stenen. De reigersbek woekert nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Ook waardeert de reigersbek een goed gedraineerde tuingrond. De plant houdt van een kalkrijke grond, u kunt dus jaarlijks wat kalk geven. Dit kan op hetzelfde moment als u ook het gazon een kalkbeurt geeft.

U dient de plant in de winter te beschermen tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat de plant niet uitdroogt. 

Er zitten dus wat extra eisen qua verzorging aan verbonden, aangezien de reigersbek in de winter dus goed in de gaten gehouden moet worden.

Voorheen gebruikte men het bloeiend gedroogd kruid voor een bloedreinigende kuur. Het wordt niet gebruikt in de hedendaagse natuurlijke geneeskunde. De jonge bladeren van de reigersbek zijn gewoon eetbaar. 

Erodium planten: wanneer & hoe

De reigersbak heeft een lange bloeitijd. Kies voor een droge, zonnige plek op een zanderige of kalkrijke bodem. Voor het aanplanten dient u de grond eerst goed los te maken en daarna een plantgat te graven.

Daarna mengt u de aanplantaarde door de aarde in het gat en dompelt u de plant met pot in een emmer water. Vervolgens kunt u de pot verwijderen en de plant in het gat plaatsen. Vul tot slot het gat verder op met omliggende aarde. 

Plant de reigersbek in groepen vooraan de plantenborder, langs de rand van een pad of een muurtje. 

De gewonde reigersbek is een plant die echt tussen de stoeptegels te vinden is. U kunt het overal op straat tegenkomen, zelfs bij een net aangelegde stoep. Ook vindt u hem in plantsoenen, bemen en overige droge en zandige plekken.

Ondanks de meest voorkomende en goede plaatsen voor het planten van de reigersbek, kan deze plant ook prima vertoeven in een bloempot op het balkon. 

De ooievaarsbekfamilie komt in gematigde tot warme streken voor, met name in zuidelijk Afrika. Dit is de reden dat de reigersbek een goede plek in de zon erg kan waarderen.

Erodium stekken & vermeerderen

De meeste erodiums kunt u vermeerderen door zaad, maar deze zaadzetting is bij sommige soorten ongeregeld. 

Het kan ook zijn dat zaad soms gevormd wordt dat het niet kiemkrachtig is, in de rijpe zaaddoos zit dan een klein zacht zaad.

U kunt ook vermeerderen door stekken te nemen gelijk met, of net onder, de grond. Kies een zo groot mogelijk stuk van de dikke wortel. Het wordt aangeraden om deze stekken niet later dan augustus te nemen, zodat ze wortels kunnen vormen voor de winter.

Vermeerderen kan eenvoudig door de tuinplant te scheuren of door de gewortelde plantendelen te verwijderen en deze uit te planten.

Verwijder de meeste grote buitenste bladeren van de stekken en stek in een mengsel van turf en scherp zand zonder stekpoeder. 

De bloemen van de reigersbek hebben genoeg stuifmeel voor kleinere bijen. De vertakte bladeren die wijd uitgroeien zijn een fijn onderkomen voor insecten die even willen uitrusten of schuilen. De bladeren zijn fijn, droog en schaduwrijk. 

Erodium ziekten

De reigersbek is goed ziekteresistent en zal dan ook niet te maken krijgen met bepaalde ziektes.

Soms vreten larven aan de wortels. Hierdoor stagneert de groei van de planten en de bladeren verdorren hierdoor. De kevers laten ronde gaten in de bladeren achter.

Erodium kopen

Koop Erodium bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen