Leverkruid

Leverkruid is een vaste plant uit de Asteraceae familie en het geslacht Eupatorium en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Leverkruid ligt in augustus en september en de bloemen zijn paars of roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1 meter en 2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Leverkruid online bestellen

Leverkruid snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van het leverkruid doet u in maart. De stengels van de plant kunnen namelijk de hele winter blijven staan tot in het voorjaar. 

In de winter zijn de stengels nog erg sierlijk. Door de lengte van de stengels kunnen ze wel omwaaien bij een najaarsstorm. Om dit te voorkomen kun je de plant het best ondersteunen.

Hoe snoeit u leverkruid? Knip de stengels tot aan de grond af. Vanuit de grond ontwikkeld de plant weer nieuwe takken.

De bruine bladeren en stengels knipt u weg in het voorjaar. Takken en bloemstengels van leverkruid zijn in de winter namelijk ook nog erg sierlijk. 

Leverkruid verzorging & onderhoud

Het leverkruid groei graag in de grond dicht bij een sloot of vaart. Er wordt dus aangeraden om de plant het liefst een plekje te geven op een redelijk vochtige plek in de tuin. Bij voorkeur leemhoudende grond of vruchtbare zandgrond. 

Normale bordergrond is ook een optie, maar als de grond te droog is dan zal het blad slap gaan hangen. Mocht dit zo zijn gooi dan een emmer water bij de plant en het leverkruid is snel weer opgeknapt. 

De plant heeft voorkeur voor volle zon, halfschaduw is ook mogelijk. Het is aan te raden de pollen om de drie tot vier jaar te delen.

Leverkruid heeft een gemiddelde mestbehoefte. Bemest de plant met een organische meststof van een goede kwaliteit, dit is voldoende voor het gehele groeiseizoen. Bemesting zorgt zowel voor een betere groei en bloei, als een verhoogde weerstand van de plant, waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen.

Wij raden u aan om bij voorkeur op een tijdstip te bemesten wanneer er regen wordt voorspeld. Wanneer meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. Leverkruid kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.

Leverkruid planten: wanneer & hoe

Leverkruid planten zijn prachtig in de siertuinen. Ze hebben allemaal mooie vormen, structuren en kleuren.

Wanneer u meerdere leverkruid planten gaat planten, zorg er dan voor dat er een onderlinge afstand van 70 centimeter is. Vermeng de grond uit het plantgat met compost en humus. Gebruik dit om het plantgat mee op te vullen.

Leverkruid planten staan graag op een zonnige plek. Zorg voor een goed doorlatende, voedselrijke grond. Deze plant is perfect om te combineren met de 'basisplanten'. 

Leverkruid is van oorsprong een 'weideplant'. Hij is daarom erg geschikt voor wat zwaardere bodemtypen en zo nu en dan vochtige grond. Het zijn planten die niet woekeren en zich daardoor goed laten combineren met andere planten in uw tuin of border

Leverkruid stekken & vermeerderen

Na de bloei is het mogelijk om de plant terug te knippen, maar de bloem verdwijnt ook vanzelf. Let op! Het uitbreiden van deze plant gaat gemakkelijk door zaaien of wortelstokken. De planten zijn te vermeerderen door te planten in het voorjaar te scheuren.

Hoe scheur je de plant?

Bekijk waar de plant de krachtigste scheuten heeft. Deze zult u meestal vinden aan de buitenranden van de pol bevinden. Met een schop steekt u deze delen van de plant af. Het hart van de vaste plant kunt u direct op de composthoop gooien. 

De overgebleven stukken kunnen vaak met de hand uit elkaar gescheurd worden. Lukt dit niet, maak dan gebruik van een stevig mes. Maak planten van ongeveer gelijke hoogte en controleer steeds of de nieuwe plant beschikt over voldoende groeipunten.

Spit de border goed om en voeg nieuwe humusrijke aarde toe. Humusrijke aarde zorgt ervoor dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen. Zo zullen er sappige scheuten vormen waardoor de kans op bevriezing toe zal nemen.

Leverkruid ziekten

De leverkruidplant, ook wel Koninginnekruid genoemd, is een aantrekkelijke plant voor bijen en vlinders. Zoals eerder genoemd is de plant niet zo zeer vatbaar voor plagen en ziekten wanneer u deze voldoende bemest. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat de plant het door beestjes of schimmel niet zal overleven.

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Leverkruid kopen

Koop Leverkruid bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Leverkruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Leverkruid en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Eupatorium maculatum 'Laag' Vaste plant Augustus, September Paars, Roze Zon
Eupatorium maculatum 'Riesenschirm' Vaste plant Augustus, September Paars, Roze Zon