Yucca - Palmlelie

Yucca, in het Nederlands ook wel Palmlelie genoemd, is een plantengeslacht uit de Liliaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 6 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Yucca vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Yucca online bestellen

Yucca snoeien: wanneer & hoe

De Yucca is een grote en exotische plant. Deze plant heeft relatief weinig zorg nodig en kan goed overwinteren. Het snoeien van de plant is niet nodig. Wilt u de Yucca in een specifieke vorm of grootte houden? Verwijder dan de hele bladeren. Snijd hiervoor de steel af, ongeveer 4 centimeter hoger dan de wortel. Pak de steel, verwijder de bladeren en knip het af met een snoeischaar. Haalt u een deel van het blad af, dan is dit schadelijk voor het hele plant.

Daarnaast is het aan te raden om zieke en verdorde bladeren ook af te snoeien. Vaak na de bloeiperiode vallen er delen van de bloem af. Het is dan beter om gelijk de gehele bloem te verwijderen. Zo kan de Palmlelie alle energie gebruiken voor de rest van de plant.

Let wel op dat wanneer u een blad wegsnoeit of als deze zelf van de plant valt, u het uit de buurt houdt van uw huisdieren. De Yucca is namelijk giftig voor huisdieren.

Yucca verzorging & onderhoud

Tijdens het groeiseizoen in het voorjaar kunt u de Yucca extra bemesten om extra voedingsstoffen toe te voegen. Dit hoeft slechts eens per 2 of 3 maanden te gebeuren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Yucca niet van een vochtige grond houdt. Geef daarom niet te veel water en zorg ervoor dat de grond goed kan drogen. De Palmlelie heeft tijdens normale weersomstandigheden, maar eens in de drie weken water nodig. Daarnaast gedijt de Yucca het beste in volle zon.

Het is raadzaam om de Yucca niet te vaak te verpotten. Als u dit wel doet, kies dan voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot. Hierdoor hebben de wortels de ruimte die ze nodig hebben om te groeien en te gedijen.

Wanneer de Yucca in de zomer naar buiten wordt gebracht, moet u erop letten dat deze niet te lang in direct zonlicht staat. Vooral niet tijdens warme dagen, omdat dit de Palmlelie kan verbranden. Het is daarom raadzaam om de plant te beschermen tegen direct zonlicht in de middaguren. Wees bovendien voorzichtig bij het verplaatsen van de Yucca en zorg ervoor dat deze buiten het bereik van kinderen en huisdieren staat.

Yucca planten: wanneer & hoe

Er zijn veel verschillende soorten Yucca's. Let er daarom bij het planten op of u de goede soort Yucca heeft. Voorbeelden van soorten zijn de ‘Yucca Filamentosa’, ‘Yucca Glauca’ of ‘Yucca Flaccida’. De bloeitijd van de Yucca ligt in juli en augustus en daarom is het aan te raden om de plant in het voorjaar te planten.

Bij het planten hoeft u niet specifiek op het type grond te letten. Grond zoals zand, leem, kalkrijke grond, klei, het zuurgehalte, neutrale of alkalische grond, het is allemaal goed. De grond moet wel goed gedraineerd zijn zodat het water goed afloopt. Wanneer er vochtophoping in de grond ontstaat, is dit slecht voor vrijwel iedere plant en zo dus ook voor de Yucca. Wanneer u de Palmlelie in een bloempot gaat planten, let hier dan goed op.

De Palmlelie kan ook in huis worden gehouden als kamerplant. Zorg er hierbij wel voor dat u een grote pot heeft omdat de plant veel wortels aanmaakt. Zorg er binnen ook voor dat de plant voldoende licht heeft. Worden de bladeren geel? Dit is een teken dat de Yucca te weinig licht krijgt en u de Yucca moet verplaatsen.

Yucca stekken & vermeerderen

De Yucca is een populaire kamerplant die gemakkelijk vermeerderd kan worden door stekken. Het stekken van de Yucca is vrij eenvoudig en kan door iedereen gedaan worden.

Om te beginnen, snijdt u een stengel van de Palmlelie af met behulp van een scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat de stengel minstens één blad heeft en dat deze ongeveer 10 tot 15 centimeter lang is. Plaats de stengel vervolgens in een glas water, waarbij de onderste knoppen van de stengel onder water staan. Ververs het water in het glas regelmatig, zodat er geen bacteriën ontstaan die de wortelgroei verstoren.

Na enkele weken zullen er wortels zichtbaar zijn aan de onderkant van de stengel. Wanneer de wortels ongeveer 2 centimeter lang zijn, kunt u de stek in een pot met grond zetten. Gebruik hiervoor een pot met goede afwatering en vul deze met potgrond. Maak een gaatje in de potgrond en plaats de stek hierin, waarbij u de grond licht aandrukt.

Het kan enkele weken duren voordat er wortels zichtbaar zijn en niet iedere stek zal aanslaan. Het kan helpen om de stekken op een warmere plek te zetten om het groeiproces te versnellen. Houd er rekening mee dat het stekken van de Yucca niet altijd succesvol is. Het is daarom aan te raden om geduld te hebben en te blijven proberen.

Yucca ziekten

De Yucca kan soms last hebben van bladproblemen, zoals het uitdrogen van de uiteinden van de bladeren. Dit kan ontstaan door een gebrek aan ruimte voor de wortels of een tekort aan licht. Voorkom dit door de Yucca op een geschikte plek te plaatsen met voldoende ruimte en licht.

Soms kunnen er ook bruine vlekken op de bladeren van de Palmlelie verschijnen. Dit kan een indicatie zijn van een schimmelziekte. Verwijder deze vlekken direct om verspreiding te voorkomen. Indien deze vlekken terugkomen, kan het gebruik van een geschikt bestrijdingsmiddel helpen om de ziekte te bestrijden.

Yucca kopen

Koop Yucca bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Yucca soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Yucca vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen