Klaverzuring - Oxalis

Klaverzuring (Oxalis) is een plantengeslacht uit de Oxalidaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 12 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Klaverzuring vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Klaverzuring online bestellen

Klaverzuring snoeien: wanneer & hoe

Tot de klaverzuringfamilie behoren enkele tientallen soorten met elk hun eigen uiterlijke kenmerken. In Nederland zijn er een aantal soorten het meest populair: de gehoornde klaverzuring, stijve klaverzuring en witte klaverzuring. 

Alle soorten oxalis worden gezien als vaste plant, maar sommige soorten kunnen ook als kamerplant worden gebruikt. Het is daarom van belang dat u zich verdiept in de soort klaverzuring die u in uw tuin of kamer wilt gebruiken. Ook verschilt het per soort of de plant winterhard of niet winterhard is. 

Over het algemeen geldt dat de klaverzuring enkel een snoeibeurt nodig heeft wanneer de plant zijn rustperiode in gaat. Deze periode is te herkennen doordat de bladeren van de klaverzuring gaan verdorren. De meest eenvoudige manier om de oxalis te snoeien is door deze verdorde bladeren simpelweg eraf te halen. Deze zullen weer aangroeien in het voorjaar. 

Klaverzuring verzorging & onderhoud

De klaverzuring lijkt erg op de klaver, maar bij klaverzuring zijn de middelste bladen van de plant groter. Daarnaast hebben de bloemen vijf kroonbladeren en zijn ze aan de basis van het blad vergroeid. Per soort verschilt de kleur van de bloem. Deze kan variëren van wit, roze of paars. 

De bloeitijd van de klaverzuring is afhankelijk van de soort die u heeft aangeschaft. Grofweg is de bloeiperiode van april tot en met juli. De klaverzuring is een laagblijvende plant en bereikt een hoogte van maximaal 10 centimeter. 

De klaverzuring heeft geen extra voeding nodig wanneer deze zich in de rustperiode bevindt. Buiten de rustperiode om kunt u voor extra bemesting kiezen, echter wel met mate. De waterbehoefte van de klaverzuring is gemiddeld. Geef extra water wanneer de bovenste centimeters van de grond droog zijn. 

Wanneer u de oxalis goed onderhoudt zijn de bladeren ook eetbaar. Deze hebben een geneeskrachtige werking en werden vroeger gebruikt om scheurbuik en vergiftiging te voorkomen. De bladeren zitten namelijk vol met vitamine C. Hiervan werd thee getrokken. Daarnaast zou u de bladeren van de klaverzuring ook kunnen gebruiken in een salade om hun mild zure frisse smaak. 

Het is echter wel belangrijk om op de doseringen te letten. In de klaverzuring zit namelijk oxaalzuur wat in hoge doseringen juist giftig kan zijn. Gebruik dus niet te veel bladeren wanneer u de kruidenthee wilt maken. 

Klaverzuring planten: wanneer & hoe

De klaverzuring bloeit vanaf de lente tot de zomermaanden. Hierdoor is het belangrijk dat de oxalis in de grond gezet wordt tijdens het vroege voorjaar. Let er wel op dat er dan geen periode met vorst meer aan komt. Dit kan de groei van de klaverzuring belemmeren of kan er zelfs voor zorgen dat de plant beschadigt raakt. 

Qua locatie is de plant perfect voor een rotsachtige tuin of als opvulling tussen stenen. Wel geeft de klaverzuring voorkeur aan een zonnige plek met relatief voedselrijke bodem. De grond dient altijd licht vochtig te zijn voor een optimale groei van de plant. 

Doordat er verschillende soorten klaverzuring zijn, is het belangrijk om uzelf goed in te lezen in de desbetreffende standplaats. Er zijn namelijk enkele soorten oxalis die de voorkeur geven aan een schaduwrijke standplaats.

Klaverzuring stekken & vermeerderen

Enkele soorten van de klaverzuring groeien voort uit bollen. Hierdoor kunt u gemakkelijk tijdens de rustperiode van de plant de klaverzuring uit de pot te halen en de bol te scheiden. Maak hierdoor eenvoudig nieuwe planten door de bollen voorzichtig uit elkaar te trekken. Doe dit met de hand. Wanneer de bollen gescheiden zijn kunt u de bollen weer planten. 

Sommige soorten van de klaverzuringfamilie worden gezien als onkruid in tuinen. De gehoornde klaverzuring is hier een voorbeeld van. Doordat de plant zich snel vermeerderd door het springend zaad. Deze soort klaverzuring wordt dan ook wel spring klaver genoemd.

Wanneer de oxalis zich ontwikkelt op ongewenste plekken in uw tuin, zult u merken dat het erg lastig is om het onkruid te verwijderen. De beste manier om te verwijderen hangt af van de ondergrond waarin uw klaverzuring staat. 

Klaverzuring ziekten

Ook deze vaste plant heeft kans op een aantal ziektes en plagen. In bepaalde omstandigheden kan de klaverzuring extra gevoelig zijn voor schimmelziekten. Voorbeeld hiervan is een te vochtige grond waardoor meeldauw zich kan ontwikkelen.

Kenmerkend hiervoor is de poederachtige witte waas die op de bladeren van de oxalis verschijnt. Belangrijk bij schimmelziekten op de plant is om alle aangetaste bladeren te verwijderen. Daarnaast dient u alle overige bladeren af te doen met een schone doek. 

Klaverzuring kopen

Koop Klaverzuring bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen