Bruidsbloem - Deutzia

Bruidsbloem (Deutzia) is een plantengeslacht uit de Philadelphaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 11 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Bruidsbloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Bruidsbloem online bestellen

Bruidsbloem snoeien: wanneer & hoe

De bruidsbloem leent zich ideaal voor een verjongingssnoei, waarbij u de uitgebloeide en oudere takken vervangt. Dit komt omdat nieuwe twijgen vanaf de voet van de plant worden gevormd. 

Door een verjongingssnoei kunt u langer genieten van uw bruidsbloem. Deze gaat hierdoor namelijk langer mee. Daarnaast zorgt het ervoor dat uw deutzia ieder jaar weer een prachtig rijke bloei geeft. 

Het snoeien van de bruidsbloem doet u het liefste direct na de bloei. Snoeien hoeft pas vanaf het derde jaar van uw deutzia. Heeft u een volwassen bruidsbloem? Knip dan 1 keer per 1 a 2 jaar een derde deel van de oudste takken af. 

Knip de takken tot 15 centimeter boven de grond. Nieuwe scheuten zullen dan vanzelf geproduceerd worden. Wilt u uw bruidsbloem een vormsnoei geven? Begin hier dan ook direct na de bloei mee. U mag de takken in dat geval voor de helft inkorten. 

Bruidsbloem verzorging & onderhoud

De bruidsbloem bloeit in de maanden mei en juni. Tijdens deze bloeiperiode is het belangrijk dat u de deutzia genoeg water geeft. De waterbehoefte is dan groot. Houd de grond van uw plant altijd licht vochtig. 

De bruidsbloem heeft ook bemesting nodig. Bij een voedingsarme bodem doet u dit een keer per maand. Is de grond rijk aan voedingsstoffen? Dan is het voldoende om dit een keer in het jaar te doen, het liefste in het voorjaar. 

Gebruik organische meststof voor uw plant. Besproei de bladeren van de bruidsbloem buiten de bloei om deze vochtig te houden. Dit is goed voor de gezondheid en kleur van de bladeren van de deutzia. 

Bruidsbloem planten: wanneer & hoe

De bruidsbloem kunt u het beste tussen april en mei planten. Deze prachtige plant komt het beste tot haar recht als sierstruik of haag. Ook tussen andere struiken kan de deutzia een prachtige toevoeging zijn voor uw tuin. 

Plant uw bruidsbloem het liefst op een plek met veel licht en warmte. Kies voor de standplaats een plek uit in de zon of halfschaduw. Zonlicht heeft namelijk een positief effect op het vormen van de bloemen. Plaatst u de deutzia op een schaduwplaats, dan zal dat een negatief effect hebben op de bloei. 

Plant uw bruidsbloem op een bodem die rijk is aan voedingsstoffen en die idealiter iets vochtig is. Zet de bruidsbloem, voordat u deze plant, een paar uur met wortel en al in het water. De grond maakt u onkruidvrij. Houd hierbij rekening met een strook van minimaal 80 centimeter. 

Markeer het gebied voor uw bruidsbloem (struik of haag) af met piketpaaltjes en span hier touw tussen. Zo weet u zeker dat u de plant of haag netjes recht plaatst. Graaf een gleuf van ongeveer 20 centimeter. Voor de diepte houdt u de worteldiepte aan. Tel hier 5 tot 10 centimeter bij op. 

U kunt eventueel plantaarde toevoegen aan de uitgegraven aarde voor de voedingsstoffen. Pas op met mest, voeg deze nooit toe aan de uitgegraven gleuf en bemest de grond ook zeker niet direct na het planten van uw bruidsbloem. 

Bij een te natte bodem voegt u wat zand toe aan de grond. Dit geldt ook voor een kleibodem of andere ondoorlatende grondsoorten. Als uw bruidsbloem lang genoeg in het water heeft gestaan, kunt u ze gelijkmatig gaan verdelen. 

Plaats de plant rechtop en vul het gat met de aarde. Omdat de plant rechtop gehouden moet worden, is dit een perfect klusje om samen met iemand te doen. Stamp de grond zachtjes aan nadat deze geplant is. 

Doe dit niet te hard, anders kunt u de wortels beschadigen. Maak vervolgens een klein dijkje rondom de stam van elke plant. Deze mag 10 centimeter hoog zijn. Hier kunt u water aan gaan gieten. 

Bruidsbloem stekken & vermeerderen

Wilt u uw bruidsbloem stekken? Dat snappen we helemaal. De prachtige bloemen van deze plant fleuren elk stuk van een tuin op. Het stekken van de bruidsbloem kunt u het beste in de winter doen. Dan heeft de deutzia namelijk al haar blad verloren. 

Pak hiervoor de scheuten die dit jaar zijn gevormd en verwijder de top. Vervolgens verdeel de takken in stukken van 10 tot 20 centimeter. Plant de stekjes in zandachtige grond. In het voorjaar zijn ze klaar om opgepot te worden. Het ompotten doet u per stuk. 

Bruidsbloem ziekten

De bruidsbloem is een erg onderhoudsvriendelijke plant. Dit komt onder andere omdat de deutzia niet gevoelig is voor ziektes. Een van de enige dingen waar deze plant wel last van kan hebben, is spint. Bij spint is uw plant geïnfecteerd met hele kleine mijten. 

Deze onttrekken de voedingsstoffen. Gelukkig is spint makkelijk te behandelen. Er zijn veel verschillende middelen voor die u gewoon bij uw lokale tuincentrum haalt. Daarnaast zijn er ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen die u kunt gebruiken zoals lieveheersbeestjes of een teentje knoflook naast uw plant.

Bruidsbloem kopen

Koop Bruidsbloem bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen