Adonis - Plantengeslacht

Adonis is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 4 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Adonis vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Adonis online bestellen

Adonis snoeien: wanneer & hoe

De adonis is een mooie en gemakkelijke vaste plant. Omdat de bloeitijd van de adonis vrij vroeg in het jaar is, rond februari-maart, worden in januari de eerste knoppen al zichtbaar. Wanneer de knoppen zich openen, ontstaat er een plant van grote klasse. Deze meerjarige plant bloeit met mooie gele bloemen. De adonis snoeien is niet nodig. U hoeft alleen wat verwelkte bloemstengels weg te halen, maar verder hoeft er in de plant in principe niet geknipt te worden. Gebruik bij het weghalen wel een schoon en scherp mesje en pas op dat u de plant niet beschadigt. De adonis is een giftige plant. Trek daarom altijd handschoenen aan wanneer u de adonis verzorgen gaat.

Adonis verzorging & onderhoud

Het onderhoud van de adonis is minimaal. Geef de plant af en toe water, zeker bij droge periodes. Bij nat weer hoeft u de adonis geen water te geven. Zorg er wel voor dat het te veel aan water goed weg kan. Omdat de plant al in het vroege voorjaar tot bloei komt, wordt aangeraden in de herfst de adonis te bemesten. Een klein beetje meststof geven is dan al voldoende.

De adonis is redelijk goed winterhard. De plant is niet wintergroen, het gebladerte trekt zich na de bloei terug en is dus in de winterperiode niet meer zichtbaar. De nieuwe scheuten vormen zich ondergronds en komen in het nieuwe jaar al vroeg weer naar boven. Bij aanhoudende strenge vorst wordt aanbevolen om de plant wat extra bescherming te geven. U kunt tijdens de verzorging van de adonis de voet dan bedekken met wat bladeren, stro, takken of een mulchlaag. Een adonis in een bloempot of plantenbak kunt u omwikkelen met noppenfolie of op een warmere plek laten overwinteren.

Adonis planten: wanneer & hoe

De vroegbloeiende adonis is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden. Kies als standplaats voor de adonis een zonnige plek in uw tuin uit. Af en toe wat schaduw van een boom of heester is geen probleem, zolang de plant maar minimaal vijf zonuren per dag krijgt. Gaat u adonis planten, zorg er dan voor dat de grond niet te arm en niet te droog is. De plant houdt van een voedselrijke, matig vochtige bodem. Daarnaast laat de plant zich prima combineren met andere planten en woekert nauwelijks.

Voordat u de adonis gaat planten, maakt u de grond goed los. U plaatst de plant in een gegraven gat en vult het gat op met de aarde. Geef direct een beetje meststof. Dit stimuleert de groei van de plant. Na het planten in de grond, is het belangrijk om adonis dagelijks water te geven. Als de plant zich eenmaal goed ontwikkelt, is een- tot tweemaal per week water geven voldoende. Tijdens regenperiodes kunt u dit laten.

Adonis stekken & vermeerderen

De adonis stekken en vermeerderen kan door de wortelstokken te verdelen. Dit kunt u het beste doen in het voorjaar, na de bloei. Het beste resultaat krijgt u als u de plant deelt na vijf tot zeven jaar. Een wortelstok heeft altijd knopen en is met of zonder bladeren. Wanneer er nog geen bladeren te zien zijn, zult u wel de bladlittekens zien. Op elke knoop van de wortelstok kan zich een nieuwe plant vormen.

Voor het vermeerderen van adonis graaft u voorzichtig de plant met de aarden klomp uit de grond. Pas op dat u het wortelsysteem niet beschadigt. Verwijder rotte wortels en verdeel vervolgens de wortelstok in verschillende delen. Zorg ervoor dat elk deel wortels en knopen heeft. Gebruik hiervoor een scherp mesje en draag handschoenen. Elk deel kunt u in de grond planten. Kies als standplaats voor de nieuwe adonis planten ook weer een plekje in de zon en een humusrijke bodem uit. Na het planten geeft u water en kunnen de nieuwe plantjes zich verder ontwikkelen.

Adonis ziekten

De adonis is goed beschermd tegen ziekten en ongedierte. Omdat de plant giftig is, wordt deze zelden aangetast door ongedierte, zoals schadelijke insecten. En omdat het gebladerte van de adonis zich na de bloei terugtrekt, krijgen ziekten ook weinig kans.

Adonis kopen

Koop Adonis bij Plantenwinkel.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Adonis soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Adonis vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen