Geitenbaard - Aruncus

Geitenbaard (Aruncus) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 6 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Geitenbaard vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Geitenbaard online bestellen

Geitenbaard snoeien: wanneer & hoe

De Geitenbaard is een langbloeiende vaste plant. Deze plant bloeit van mei tot en met augustus. De Geitenbaard trekt veel vlinders en bijen aan, waardoor ze niet alleen mooi is om te zien, maar ook goed is voor het ecosysteem in uw tuin. De Aruncus kan een hoogte bereiken van 30 centimeter tot wel 1,5 meter en heeft daarom regelmatig snoeibeurten nodig.

U kunt de Geitenbaard het beste snoeien in het najaar of voorjaar. U kunt de afgestorven plantendelen verwijderen en de plant zo de ruimte geven om nieuwe stengels te laten groeien. In de winter gaat de plant in slaap en verdwijnen de bladeren. U kunt deze plant tot aan de grond afknippen, maar doe dit niet bij vorst om beschadiging te voorkomen. In het voorjaar zullen er weer gezonde nieuwe takken groeien die weer zullen uitbloeien.

Om de groei van de Geitenbaard te blijven stimuleren, is regelmatig snoeien belangrijk. Dit zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar helpt ook bij het voorkomen van plagen en ziektes. Let bij het snoeien altijd op de juiste groeirichting en snoei niet te diep. Zo voorkomt u beschadiging aan de wortels.

Geitenbaard verzorging & onderhoud

De juiste verzorging van de Geitenbaard is van groot belang voor een gezonde groei. Meng in het voorjaar compost door de grond om de grond te voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Dit zal de groei van de Aruncus stimuleren.

De Geitenbaard is een winterharde plant en zal zich in de meeste gevallen goed aanpassen aan temperaturen onder het vriespunt. Het blad van de plant verandert in de herfst naar een oranje kleur en zal in de winter volledig verdwijnen. De plant is gevoelig voor veranderende weersomstandigheden en korte periodes van droogte kan dodelijk zijn voor de plant.

Het is van belang om het waterpeil in de grond regelmatig te controleren en wanneer nodig, water te geven. Als het 5 centimeter onder de grond droog is, is het aanbevolen om extra water te geven. Het wordt aangeraden om de plant in een normale situatie wekelijks water te geven. Houd rekening met de weersomstandigheden en pas op basis daarvan de hoeveelheid water aan die de plant ontvangt.

Geitenbaard planten: wanneer & hoe

De Geitenbaard is een winterharde plant die in de zomer mooie witte bloemen laat zien. De bloeitijd is meestal in mei, juni en juli. Voor de beste resultaten is het verstandig om deze plant tijdens de lente of herfst te planten, zodat ze zich voor de zomerse hitte kunnen installeren. Daarnaast kent deze periode geen complexe weersomstandigheden.

Er zijn verschillende soorten Geitenbaard beschikbaar, dus het is belangrijk om vooraf te bepalen welke u wilt planten, bijvoorbeeld de 'Sommerenfang', 'Aethusifolius' of 'Dioicus'. Deze plant groeit het beste in grond die rijk is aan voedingsstoffen zoals klei, leem, zand, neutrale of alkalische grond.

Wanneer u de Geitenbaard plant, is het verstandig om 9 tot 11 stuks per vierkante meter te plaatsen met een minimale plantafstand van 11 centimeter. Zorg ervoor dat het plantengat minimaal twee keer zo groot is als de wortelbal. Plant op een minimale diepte van 5 centimeter onder de grond. De Aruncus groeit het beste in een licht vochtige grond en op een plek met enige schaduw. Als de grond niet rijk is aan voedingsstoffen, kunt u een meststof met langzame afgifte toevoegen om de groei te bevorderen.

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Geitenbaard stekken & vermeerderen

De Geitenbaard is eenvoudig te vermeerderen door middel van scheuren, stekken of zaaien. De ideale tijd hiervoor is in het einde van de winter of tussen eind februari en begin maart. Hierdoor kunnen de wortels zich tijdens de zomerperiode sterk ontwikkelen en kan de Geitenbaard weer volop bloeien.

Om de Geitenbaard te vermeerderen door middel van scheuren moet u met een scherpe schop delen van de Aruncus scheiden. Plaats deze vervolgens op een nieuwe locatie en geef ze voldoende water. Met tijd zullen de wortels zich op deze plek hechten en kunt u genieten van een nieuwe Geitenbaard. Houd er rekening mee dat de grond op de nieuwe plek een goede voedingsbodem moet hebben om de groei te stimuleren. Eventueel kunt u hier een meststof met langzame afgifte aan toevoegen.

Stekken is een snelle en eenvoudige manier om de Geitenbaard te vermeerderen. Hierbij worden stukken van de moederplant afgesneden en in een nieuwe pot of grond geplaatst. Dit kunt u het beste doen aan het einde van de winter of tussen eind februari en begin maart. Zorg ervoor dat de stekken voldoende water krijgen en bescherming krijgen tegen de zon totdat de nieuwe wortels zijn gevormd.

Vermeerdering door te zaaien is ook mogelijk, maar is meestal een tragere manier van groei. De zaden moeten in een pot of grond worden geplant en voldoende water krijgen. Het is belangrijk om de zaden warm en vochtig te houden en te beschermen tegen de zon, totdat ze zijn ontkiemd en volwassen planten zijn geworden.

Geitenbaard ziekten

De Geitenbaard is een gezonde en robuuste plant, maar soms kunnen ziekten optreden. Een veel voorkomende ziekte is bruine vlek, die zichtbaar is als bruine vlekken op het blad. Het is belangrijk om dit snel te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen. Het verwijderen van besmette bladeren is de eerste stap om de ziekte te bestrijden. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie en te voorkomen dat het blad nat blijft.

Ook kunnen bladkevers gaatjes in de bladeren veroorzaken. Het verwijderen van de bladkevers en hun eitjes is een manier om de ziekte te bestrijden. Dit kan door het blad in warm zeepwater te leggen of door handmatig de eitjes te verwijderen.

Als de bladeren van de Geitenbaard verkleuren, kan dit een teken zijn van een tekort aan vocht. Controleer daarom altijd de grond of deze vochtig genoeg is. Over het algemeen is de Aruncus niet vatbaar voor andere ziekten. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en deze te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon en andere stressfactoren.

Geitenbaard kopen

Koop Geitenbaard bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Geitenbaard soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Geitenbaard vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen