Parelstruik - Exochorda

Parelstruik (Exochorda) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Parelstruik vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Parelstruik online bestellen

Parelstruik snoeien: wanneer & hoe

De Parelstruik reageert goed op snoeiwerk. Door regelmatig te snoeien, zorgt u ervoor dat de struik gezond blijft en een mooie vorm behoudt. Snoei de Parelstruik na de bloei lichtjes om uitgebloeide takken te verwijderen en de struik weer een mooie vorm te geven. Het terugsnoeien van de oudste takken is ook belangrijk om de vorming van jonge stengels te bevorderen en voorkom hiermee dat de Exochorda aan de basis kaal wordt. 

De Parelstruik is geschikt voor verjongingssnoei omdat er aan de voet van de plant (en hogerop de twijgen) nieuwe twijgen gevormd worden. Dit laat de struik langer meegaan en voorkomt dat de struik warrig en houterig wordt. In de winter, als de planten kaal zijn, is de structuur van de Exochorda beter te zien zodat u eventueel teveel of slecht staande takken kan verwijderen. Houd er wel rekening mee dat u ook takken met bloemknoppen verwijdert.

De snoei bestaat uit het wegnemen van de oudste takken, uitdunnen dus, zodat er voldoende lucht en licht de struik kunnen binnendringen. Het terugnemen van de oude takken beperkt zich tot het terugnemen op een nieuwe, jong vervormde, zijscheuten. Snoei de oude takken terug op tot de laagste staande jonge en sterke scheut, of als die ontbreekt tot de voet, even boven het grondniveau.

Parelstruik verzorging & onderhoud

De Parelstruik is een relatief onderhoudsarme struik, maar er zijn een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat de plant goed gedijt. De Exochorda groeit het beste in een vruchtbare, koele en goed doorlatende grond met een zure tot neutrale neiging. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, vooral tijdens droge periodes. Verwijder na de bloei van de Parelstruik de oudste scheuten om de struik langzaam te verjongen en bevorder hiermee de bloei. Verwijder eventuele wortelopslag in het groeiseizoen.

Als u ervoor kiest om de Exochorda te verplanten, dan is het aan te raden om dit te doen in het vroege voorjaar of in het najaar. Zorg ervoor dat u bij het verplanten de plant op dezelfde diepte plant als waarmee hij in de pot stond. De Parelstruik gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin, maar vermijd direct zonlicht tijdens de heetste uren van de dag. Zorg ook voor voldoende afwatering om wortelrot te voorkomen.

Parelstruik planten: wanneer & hoe

De Parelstruik is een mooie aanvulling in een wind beschutte tuinen en openbaar groen. De Exochorda is niet geschikt is voor moeilijke standplaatsen. Hij gedijt het beste in een vochthoudende tot vochtige, humusrijke bodem met een zuur tot neutrale zuurgraad. De Parelstruik verlangt een plek in de zon of lichte schaduw en verdraagt redelijk goed zomerse hitte, mits de standplaats voldoende vochtig is. Plaats de struik niet te dicht bij andere planten, om zo voldoende ruimte te creëren voor een gezonde groei.

Als u de Parelstruik gaat verplanten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de wortels om beschadiging te voorkomen. Het beste moment om de Exochorda te verplanten is in het vroege voorjaar of in het najaar, als de temperatuur niet te warm is.

Parelstruik stekken & vermeerderen

Vermeerder de Parelstruik door het nemen van zomerstekken en ga ze afleggen. Een van de manieren om de Exochorda te vermeerderen is door middel van zomerstekken. Dit kan gedaan worden met stevige scheuten die nog niet bloeien. Verwijder de onderste bladeren van de stekken voordat u ze ongeveer 2,5 centimeter diep in een mengsel van zand en perliet steekt. Zorg ervoor dat het mengsel vochtig blijft totdat de stekken zich vormen tot wortels. 

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de Parelstruik stekken voldoende wortels hebben ontwikkeld. Wanneer de stekken voldoende zijn geworteld, kunt u ze verplaatsen naar aparte bloempotten of in de grond terugplanten. Geef de jonge plantjes voldoende water en bescherm ze tegen extreme temperaturen en wind.

Een andere manier om de Parelstruik te vermeerderen is door middel van afleggen. Dit kan gedaan worden door een tak van de plant te buigen en vast te zetten in de grond met behulp van bijvoorbeeld een stukje ijzerdraad of een houten stokje. Hierdoor ontstaan er op de tak nieuwe wortels. Maak na enkele maanden de tak los van de moederplant en verplant deze apart. Geef voldoende water zodat de wortels zich goed ontwikkelen. 

Parelstruik ziekten

De Parelstruik is een plant die bekend staat om zijn sterke karakter en weerstand tegen ziektes. Echter, net als alle andere planten, kan ook de Parelstruik getroffen worden door verschillende ziektes.

Een van de ziekten bij de Parelstruik is de bruine vlek. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die zich ontwikkelt op de bladeren van de plant. Dit resulteert in het verschijnen van kleine, ronde bruine vlekken op de bladeren. In ernstige gevallen kan deze schimmel leiden tot het afsterven van de plant. Voorkom deze ziekte door de Parelstruik goed te verzorgen en inspecteer de bladeren regelmatig op tekenen van ziekte.

Een andere ziekte die de Parelstruik kan treffen is sterfte na de bloei. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die zich ontwikkelt in de bloemknoppen van de Exochorda. Deze ziekte resulteert in het afsterven van de bloemknoppen. Voorkom deze ziekte door de Parelstruik goed te verzorgen en de bloemknoppen regelmatig te inspecteren op tekenen van ziekte.

Een minder voorkomende, maar ernstige ziekte bij de Parelstruik is bleekziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus en leidt tot het afsterven van de Exochorda. De symptomen van deze ziekte zijn onder andere het verschijnen van gele of witte strepen op de bladeren en een afname van de groei van de Parelstruik. Er is geen effectieve behandeling voor bleekziekte, dus verwijder zieke planten zo snel mogelijk om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Parelstruik kopen

Koop Parelstruik bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Parelstruik soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Parelstruik vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen