Border tuin

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een border geeft uw tuin het hele jaar door een mooie groene oase van kleur. Borders in uw tuin zorgen niet alleen voor een mooi effect, ze zorgen er ook voor dat u van het vroege voorjaar tot in de late herfst geniet van de verschillende planten en bloemen die hierin staan.

Wilt u zelf een border maken? Dit laten doen? Of informatie over de verschillende borders? Lees dan vooral verder, want dit artikel staat in het teken van de border tuin.

Wat is een border?

Een border is niets meer dan een stuk grond dat beplant is met diverse planten. Vaak wordt gewerkt met planten in verschillende hoogtes. Hiermee wordt diepte en een speelse tuin gecreëerd. Het geheel wordt afgezet met een border afscheiding, bijvoorbeeld van hout. Maar u kunt ook een border van stenen maken. Daarnaast is de cortenstaal border steeds meer in opkomst. Dit komt omdat deze zeer duurzaam en sterk is, en een mooie warmbruine kleur geeft zodra het roestproces is voltooid.

Door verschillende borders in uw tuin aan te leggen, zult u zien dat er steeds weer iets nieuws te ontdekken is in uw tuin. De ene keer opent een bloem zijn knop en komt tot bloei, de andere keer komt een nieuw plantje boven de grond uit. Ook insecten zijn dol op bepaalde planten. Dat wordt dus volop genieten van allerlei moois met een border tuin.

Welke planten voor een tuin border?

Er is een variatie aan planten waarmee een houten border of een border van stenen aangelegd kan worden. Siergrassen, vaste planten, heesters, éénjarige planten of een bolgewas die de tuin border tot een kleurig geheel omtovert, zijn enkele voorbeelden voor het aanleggen van een border. Hoge borderplanten worden achteraan in de border geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan ridderspoor, vlinderstruiken of klimplanten. Vooraan in de border worden lage planten gezet. Voorjaarsbollen, langbloeiende eenjarige planten en zelfs bodembedekkers zijn hiervoor een uitstekende keuze.

Een puntje van aandacht voor de border in uw tuin is wel de winter. De meeste felgekleurde, bloeiende borderbloemen zijn vaak niet winterhard. Zet daarom ook altijd enkele wintergroene struiken of planten in de border. De skimmia of rododendron zijn enkele voorbeelden van wintervaste borderplanten.

TIP Vindt u het lastig om uit te zoeken welke planten goed bij elkaar passen in een border? Kijk dan eens naar kant-en-klaar borderpakket.

Border laten maken? Offertes aanvragen

Welke soort border maken?

Een border tuin creëert u van diverse materialen. Zo kunt u een border afscheiding maken van border blokken of een verhoogde border maken met stenen. Met behulp van kantopsluiting is een tuin met mooi afgewerkte afscheidingen binnen handbereik. In een mum van tijd grenst u met een borderrand uw bloemenperk af van de rest. De cortenstaal border is ontzettend stijlvol en gemakkelijk aan te leggen. Cortenstaal heeft een lange levensduur. U bent hiermee dus verzekerd van duurzaam materiaal in uw tuin. Maar ook met een houten border maakt u een natuurlijke en strakke afscheiding. Ideaal ook om een verhoogde border mee aan te leggen.

Border tuin ideeën en tips

 • Bedenk van tevoren wat u wilt met de border. Wilt u een verhoogde border tegen een schutting maken? Een border met een kleurige mix aan bloemen? Een strakke cortenstaal border of toch een border gemaakt van stenen?
 • Trek de kleuren uit uw tuinmeubels en tuinaccessoires, zoals kaarsen en kussens, door in de borders.
 • Heeft u geen grote tuin of zelfs helemaal geen tuin, maar wel een balkon? Ook dan kunt u op een creatieve manier een border aanleggen, bijvoorbeeld met potten.
 • Wat dacht u van een border met een thema? Bijvoorbeeld een tuin border met alleen planten waar vlinders en bijen dol op zijn. Of een plukborder gevuld met bloemen die ook als snijbloemen geschikt zijn.
 • Ga eens niet voor een rechthoekige border, maar kies in plaats daarvan voor een stenen border in een ronde of ovale vorm.
 • Houd tussen de vaste planten ruimte over voor bloembollen. Deze zorgen in het voorjaar voor extra kleur. Kies bij voorkeur planten met verschillende bloeiperioden, zodat de tuin border er het hele jaar door goed uitziet.
 • Let op het aantal zonuren. Hoeveel uur schijnt de zon op de plek waar u de border wilt plaatsen? Kies aan de hand daarvan voor planten die van de volle zon, halfschaduw of van schaduw houden.
 • Creëer een trap-effect. Dit betekent dat u rekening dient te houden met de hoogte van de planten. Beplant de voorkant van de border met lagere, kleine planten en plant hoge planten achter in de verhoogde border van hout of steen. Het houdt de uitstraling van de border overzichtelijk en netjes. En bovendien geniet u hierdoor extra lang van alle planten in uw border tuin.

Border laten maken? Offertes aanvragen

Border tuin

© beachboy - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen