Kogeldistel - Echinops

Kogeldistel (Echinops) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 6 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Kogeldistel vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kogeldistel online bestellen

Kogeldistel snoeien: wanneer & hoe

De kogeldistel is een vaste plant die een aantal verschillende soorten heeft. Alle soorten van de kogeldistel zijn niet winterhard en zullen dus afsterven in de winter. Daarom is het verstandig om de echinops bijna volledig tot de grond terug te snoeien. Doe dit in het begin van de winter.

Daarnaast is het eventueel mogelijk om na de bloei de bloemhoofden weg te snoeien. Zo kunt u de nieuwe bloei stimuleren. De kogeldistel is een erg mooie bloem ter decoratie als droog- of snijbloem. U kunt de stengels van de kogeldistel knippen en laten drogen om zo een droogbloem te maken.

Verder zijn er geen speciale maatregelen die u hoeft te nemen op het gebied van snoeien. De kogeldistel is namelijk een sterke en gemakkelijke plant. 

Kogeldistel verzorging & onderhoud

Qua verzorging heeft de kogeldistel geen bijzondere aandacht nodig. Het is, zoals gezegd, een erg sterke plant die in veel omstandigheden zich goed kan ontwikkelen. Om optimaal van de kogeldistel te kunnen genieten is het belangrijk dat de plant veel zon krijgt. 

De echinops heeft erg weinig water nodig om te kunnen overleven. Tijdens extra droge maanden is het aan te raden om de kogeldistel een keer per week wat water te geven. Doe dit niet te vaak; de plant kan namelijk erg goed overleven in een drogere grond. 

Naast dat de plant een prachtige toevoeging is in uw tuin qua kleuren en vormen, trekt deze ook veel insecten aan. De kogeldistel is met zijn prachtige paarsachtige en kogelronde bloemhoofden erg aantrekkelijk voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. 

Doordat de echinops niet winterhard is, neemt deze verschillende tinten kleur aan gedurende het jaar. Dit geeft een leuk effect in uw tuin. De kogelvormige bloemhoofden kleuren van grijsachtig blauw en lila tot soms zelfs wit. Wanneer de plant uitdroogt krijgt deze een bruinige kleur. 

Kogeldistel planten: wanneer & hoe

De kogeldistel is een gemakkelijk te combineren plant. Vooral in combinatie met andere hoge planten is het een fraai aanzicht in uw tuin. Juist doordat deze in de nazomer in bloei staat.

De beste standplaats voor de kogeldistel is een zonnige plek. Daarnaast heeft deze plant geen speciale behoefte aan een bepaald type grond. Droogte is namelijk geen probleem voor de echinops. Zorg natuurlijk wel voor een doorlatende grond. Constant natte voeten is niet ideaal voor deze plant. 

Let er bij het planten van de kogeldistel op dat deze niet te erg in de wind staan. Doordat de plant lange stengels heeft, kan een sterke wind voor beschadiging zorgen. Wanneer u de kogeldistel net in de grond zet kunt u het beste een beetje organische mest strooien.

Kogeldistel stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van de kogeldistel kan op verschillende manieren gedaan worden. Er is niet per se één manier die het beste werkt. Kies de manier waarbij u zich het prettigst voelt of de meeste ervaring mee heeft. 

Het is mogelijk om de echinops te zaaien, dit kan heel gemakkelijk. De kogeldistel zaait zichzelf namelijk van nature uit. Dit gebeurd na de bloei van de plant. Wilt u voorkomen dat de zaden op ongewenste plekken terecht komen? Snoei dan na de bloei zo snel mogelijk de stengels af. Zo voorkomt u dat de zaden zich kunnen verspreiden.

Naast het zaaien is het ook mogelijk om de echinops te delen wanneer deze te vol groeit. Haal de plant uit de grond en scheur dan de plant in delen. Dit kunt u in het voorjaar of in het najaar doen. Doe dit niet wanneer de kogeldistel in bloei staat. Dit kan de plant beschadigen. 

Kogeldistel ziekten

De meest voorkomende ziekte waar de kogeldistel aangetast door kan raken is meeldauw. Het blad is namelijk erg gevoelig voor ziektes. Meeldauw ontwikkelt zich wanneer het vochtig en warm is. Het is een schimmelaantasting die zich erg gemakkelijk verspreidt over uw planten door wind en vochtdruppels of dieren.

Meeldauw zit op de boven- en onderkant van de bladeren van de kogeldistel. Wanneer u opmerkt dat er wat misvormingen of er een witte vorm op de bladeren ontstaat, is dit hoogstwaarschijnlijk meeldauw. Het beste is om meteen de aangetaste delen van de echinops te verwijderen. Maak na het verwijderen al uw gereedschap goed schoon zodat u niet onnodig andere planten besmet. 

Kogeldistel kopen

Koop Kogeldistel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Kogeldistel soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Kogeldistel vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen