Guldenroede - Solidago

Guldenroede (Solidago) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 11 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Guldenroede vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Guldenroede online bestellen

Guldenroede snoeien: wanneer & hoe

De guldenroede is een leuke, gezellige vaste plant om in de tuin te hebben. Het is een langbloeiende plant. De rijke guldenroede bloeitijd, met sierlijke, horizontaal hangende fris gele bloempluimen, is van juli tot in september. De goudgele bloemetjes van de solidago zijn erg aantrekkelijk voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten. De guldenroede is geen sterke woekeraar, eenvoudig in toom te houden en daardoor makkelijk toe te passen in de tuin.

Het snoeien van de guldenroede beperkt zich meestal enkel tot het verwijderen van scheuten die te ver zijn uitgedijd. De uitlopers kunnen te lang uitgroeien. Wanneer dit het geval is, kunt u deze weer tot de gewenste lengte terugsnoeien. In het voorjaar geeft u de solidago een opschoonbeurt. Gaat u de guldenroede snoeien, dan is het van belang dat u hiervoor een scherpe snoeischaar gebruikt. Ook dient deze goed schoon te zijn, zodat u de plant niet infecteert.

Guldenroede verzorging & onderhoud

Aan het onderhoud stelt de guldenroede niet veel eisen. De solidago behoeft bijna geen zorg. De plant houdt wel van een vochtige grond, maar niet van natte voeten. Let er dus op dat het te veel aan water in de bodem goed weg kan en dat de grond, vooral tijdens warme dagen, niet uitdroogt. Bij droogte kunt u royaal water geven. De plant houdt van een matig vruchtbare grond dus de guldenroede bemesten is niet vaak nodig. U kunt in het voorjaar wat meststof geven. Wilt u ongewenste uitbreiding van de plant voorkomen? Verwijder dan uitgebloeide stengels voor het zaad rijp wordt.

De guldenroede is goed winterhard, maar niet wintergroen. Ondanks dat de solidago zich prima weet te redden in de winterperiode, is het raadzaam bij overvloedige regen en sneeuw de guldenroede wat bescherming te bieden. Tegen strenge vorst is de plant goed bestand. Meer verzorging heeft de guldenroede niet nodig. De plant is dan ook ideaal voor tuinliefhebbers die willen genieten van een mooie zomerbloeier met weinig onderhoud.

Guldenroede planten: wanneer & hoe

Het voorjaar is de beste tijd om de guldenroede te planten. Het liefst heeft de guldenroede een standplaats in de volle zon, maar de plant neemt ook genoegen met een halfschaduw plek. De grond dient goed doorlatend te zijn, anders bestaat de kans op rotting, vooral in de winter. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat de bodem matig voedselrijk is. De guldenroede komt uitstekend tot zijn recht in gemengde borders maar kan ook prima solitair gebruikt worden.

Gaat u meerdere guldenroede planten in uw tuin plaatsen? Dan wordt een plantaantal van ongeveer vijf tot zeven stuks geadviseerd. Graaf een gat in de grond en plaats daar de solidago in. Aan de grond kunt u een klein beetje meststof toevoegen. Druk de aarde aan en geef na het planten van de guldenroede water.

Guldenroede stekken & vermeerderen

U kunt de guldenroede stekken, maar de plant kan ook door deling vermeerderd worden. Het delen, ook wel scheuren genaamd, kunt u in het voor- of najaar doen. U graaft dan de solidago in zijn geheel op, schudt voorzichtig de aarde van de wortels en haalt deze los van elkaar. Vervolgens deelt u de plant in gelijke delen. U plaatst ieder deel van de guldenroede terug in de grond en verzorgt deze als een nieuwe plant. Geef dus goed water na het planten.

Het stekken van de guldenroede doet u door een scheut van de plant af te knippen en deze in een potje met stekgrond te plaatsen. Ook hier geef u voldoende water. Nadat het stekje wortelt en groter groeit, kunt u deze uit het potje halen en in uw tuin planten. Geef een klein beetje mest. Kies voor de nieuwe guldenroede planten ook weer de juiste standplaats uit. Bij voorkeur volle zon en als dit niet mogelijk is een halfschaduw plekje.

Guldenroede ziekten

De guldenroede is goed bestand tegen ziekten en ongedierte. In de zomer, bij warm weer en een droge standplaats, kan meeldauw toeslaan. Deze schimmel bedekt bladeren en knoppen met een grijswitte schimmelpluis. U voorkomt dit door de solidago preventief regelmatig water te geven. Merkt u tijdens de verzorging van guldenroede dat er schimmelpluis op bladeren of andere delen verschijnt, verwijder dan direct alle aangetaste delen en gooi deze ook daadwerkelijk weg. Laat u de delen namelijk op de grond liggen, dan kan de schimmel weer verder zijn gang gaan met het aantasten van planten.  

Guldenroede kopen

Koop Guldenroede bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Guldenroede soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Guldenroede vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen