Scheefbloem - Iberis

Scheefbloem (Iberis) is een plantengeslacht uit de Brassicaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 6 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Scheefbloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Scheefbloem online bestellen

Scheefbloem snoeien: wanneer & hoe

De Scheefbloem is een lage groenblijvende plant. De plant kruipt over de grond en heeft in het voorjaar prachtige witte bloemen. De Scheefbloem heeft een aparte vorm van kroonbladeren, namelijk twee kleine en twee grote. De bloem lijkt daardoor scheef te groeien.

Scheefbloem, wordt ook wel Iberis sempervirens genoemd, dat verwijst naar het Iberisch schiereiland. De plant komt oorspronkelijk van dit schiereiland vandaan. Sempervirens betekent altijd groen en dat doelt erop dat de plant groenblijvend is het hele jaar. 

Voor een randbeplanting is de Scheefbloem erg geschikt. Plaats de Scheefbloem vooraan in een border of in een rotstuin. De hoogteverschillen kunnen zorgen voor hangende bloemen. Houd dit dus goed in de gaten, vooral in de winter. Het looft blijft gedeeltelijk aan de plant. 

De Scheefbloem groeit van mei tot eind juni. Door de plant na de bloei voor de helft terug te snoeien, krijgt de plant een mooie vorm. Daarna kan de Scheefbloem ook een tweede bloei in augustus krijgen. 

Dit heestertje kun je het beste direct na de laatste bloei een groot stuk terugsnoeien. Kies ervoor om maximaal één derde terug te snoeien. Op deze manier behoudt de Scheefbloem een mooie compacte vorm. De jaarlijkse verjongingssnoei zorgt weer voor veel groen. De Iberis ziet er dan meteen weer frisser uit. 

Scheefbloem verzorging & onderhoud

Aan het einde van de bloei van de Scheefbloem, kunnen de planten een bruine kleur krijgen. Knip de stengels dan af en knip de nieuwere scheuten wat terug. Het doet de Scheefbloem goed en het geeft een uitbundige bloei. 

In het voorjaar kunt u droge basisbemesting strooien. Verder heeft de Scheefbloem weinig onderhoud nodig. De Scheefbloem kan wel 20 tot 30 centimeter hoog worden. Een kalkrijke grond heeft de voorkeur voor een Iberis. 

De Scheefbloem is te herkennen aan de kleine blaadjes en bloempjes. De Scheefbloem heeft een zeer rijke bloei. Het is een sierlijke plant om te zien omdat het gebogen en mooie takjes heeft. 

Om de Scheefbloem goed te laten groeien kunt u het beste de grond goed ontwateren. Wilt u meerdere wintergroene Scheefbloemen in de tuin plaatsen? Zorg ervoor dat er een afstand is van 26 centimeter tussen de planten. 

De Scheefbloem is afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië. Het is een klein heestertje met een kruipende en lage groeiwijze. Zet in het voorjaar de plantensteunen om de hoge vaste planten, geef daarna ook meststoffen. Bladplanten die heel hoog worden kunt u het beste wat bijknippen in het voorjaar. Geef ook genoeg mest aan de Iberis en knip uitgebloeide vaste planten na de winter. 

Scheefbloem planten: wanneer & hoe

Een Scheefbloem staat het liefste in de zon of in halfschaduw. Het groeit het beste in een vrij droge bodem. De Iberis kunt u het beste planten in het voorjaar. Vanaf maart kunt u het beste de kweekschalen zaaien. De zaailingen verspenen na het kiemen. 

Het is voldoende voor de Scheefbloem wanneer de grond normaal en wat droog is. De grond moet niet voedselrijk zijn en kalk is dus welkom. Scheefbloemen kunt u gemakkelijk combineren met andere mooie planten in de tuin. 

De Scheefbloemen zijn perfecte bodembedekkers of kuipplanten. Bedenk vooraf goed waar u graag de plant wilt plaatsen. Houd dan rekening met de zon, schaduw en het type grond. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de Iberis een lange tijd meegaat. Scheefbloemen zijn zeer sterke planten en hebben geurige witte kransvormige bloemen. De bladeren zijn te herkennen aan de groene lancetvorm. 

De groeiwijze van de Scheefbloem is niet alleen spreidend, maar ook afhangend. De Scheefbloemen doen het dus ook goed in potten. Combineer het met andere planten op het balkon of in de tuin om een leuke sfeer buiten te creëren. 

Scheefbloem stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van de Scheefbloem kunt u doen door de plant te stekken. Het stekken van de Scheefbloem is erg gemakkelijk. De stengels die de grond raken, krijgen automatisch wortels. Snijd dus een van de uitlopers van de Iberis af en wortel het verder in de stekgrond. De beste periode is mei tot juli. 

Scheefbloem ziekten

Scheefbloemen zijn niet ziektegevoelig en het is een sterke plantsoort. Het voordeel is dat de Scheefbloem dus een lange tijd meegaat omdat deze niet snel vatbaar is voor ziekten. 

Scheefbloem kopen

Koop Scheefbloem bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Scheefbloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Scheefbloem vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen