Phlox - Vlambloem

Phlox, in het Nederlands ook wel Vlambloem genoemd, is een plantengeslacht uit de Polemoniaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 75 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Phlox vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Phlox online bestellen

Phlox snoeien: wanneer & hoe

De phlox bestaat uit vele verschillende soorten, hiervan behoren de meeste tot de vaste plantencategorie. Een aantal phlox soorten zijn eenjarige of tweejarige planten. Bij het snoeien van de phlox is het belangrijk om rekening te houden met de soort phlox die u heeft. Er zijn kruip phloxen en hoge phloxen (meestal vaste planten). 

De vaste plantensoorten van de phlox hoeven niet gesnoeid te worden. Deze soorten zullen na de herfst vanzelf afsterven boven de grond. Doordat de vlambloem zich terugtrekt in de wortel is er wel een grote kans dat de phlox in het voorjaar weer tot bloei komt. 

Als u een tweede bloeiperiode extra wilt stimuleren dient u na de herfst de uitgebloeide bloemen te verwijderen en de takken in te korten. Voeg daarna een zwakke bodem bemesting toe. 

De kruipsoorten van de phlox kunt u wel snoeien om een dichte begroeiing te behouden en om de kruipende scheuten aan de zijkanten in toom te houden. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemstengels van de vlambloem voor een gedeelte terug. Zo behoud u de dichte begroeiing. 

Phlox verzorging & onderhoud

Doordat er enorm veel verschillende soorten van de phlox zijn is een eenduidige verzorgingshandleiding lastig af te geven. De uiterlijke kenmerken (bloemen, bladeren, grootte etc.) van de phlox soorten zijn ook erg verschillend. Daardoor is het ook leuk om soorten phlox te combineren in uw tuin. 

Gedurende de bloeiperiode is het aan te raden om regelmatig te checken of er uitgedroogde bloemen tussen de phlox zitten. Het beste kunt u die dan direct verwijderen om een verdere bloei van de vlambloem te stimuleren. De bloemen geven vooral tijdens warme dagen ‘s avonds een heerlijke geur af. 

Verder is er geen speciale verzorging nodig om optimaal te kunnen genieten van de phlox. Het is een gemakkelijke plant. Wanneer u de vlambloem op de juiste plaats zet, hoeft u er alleen voor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt. 

Zeker in droge periodes is het van belang dat u de plant vochtig houdt. Het is hierbij wel belangrijk dat u zo min mogelijk de bladeren nat maakt. De vlambloem is namelijk gevoelig voor meeldauw. Hierover kunt u meer lezen aan het einde van deze pagina. 

Extra bemesting van de phlox kunt u eventueel in het voorjaar strooien. Zorg hierbij voor een organische meststof.

Phlox planten: wanneer & hoe

Van nature groeit de phlox in het wild in de buurt van rivieren, dus plekken met een vochtige bodem. Hierdoor is het ook vaak een humusrijke omgeving. Bij het planten van de phlox dient u dus rekening te houden met deze gewenste omstandigheden. 

Ook geeft de phlox een voorkeur aan een zonnige standplaats. Staat de vlambloem te veel in de schaduw dan kunnen er gemakkelijk aantastingen optreden. Dit is erg slecht voor de gezondheid van uw phlox.

Slechts enkele soorten geven de voorkeur aan een halfschaduw standplaats. Kijk dus voordat u de vlambloem in uw tuin gaat plaatsen goed naar de soort phlox en de gewenste standplaats. 

Het is ook van belang dat u de phloxen niet te dicht op elkaar of andere planten plant. Er moet voldoende wind tussen de planten kunnen waaien zodat na een regenbui de plant goed kan drogen. Dit is belangrijk om aantastingen zoals meeldauw te voorkomen. 

Phlox stekken & vermeerderen

Een phlox is geschikt om te stekken door een stengel zonder bloemknoppen af te knippen op ongeveer 8 centimeter. Haal de bladeren aan de onderkant eraf en daarna kunt u deze stengel in de grond of in het water zetten.

Ook is het mogelijk om de vlambloem te verjongen en bloei te stimuleren door de plant te scheuren en opnieuw te planten. Doe dit als u merkt dat de plant zijn groeikracht na een aantal jaar verloren is. De beste periode hiervoor is vanaf de herfst. 

Phlox ziekten

De phlox is erg gevoelig voor meeldauw. Dit komt voornamelijk voor wanneer de plant niet in de juiste groeiomstandigheden is gezet. Meeldauw treedt namelijk op wanneer de bladeren van de vlambloem te vochtig zijn en niet goed kunnen drogen. Meeldauw is erg besmettelijk en makkelijk overdraagbaar naar andere planten in uw tuin. 

De phlox houdt niet van een droge grond, dus zorg ervoor dat deze altijd vochtig is. Bij het bewateren van uw phlox kunt u het beste alleen de grond nat maken en dus niet de bladeren om meeldauw te voorkomen. 

Het komt ook soms voor dat er ongedierte, zoals schuimbeestjes, de vlambloem aantasten. De enige manier om dit te bestrijden is om de phlox in zijn geheel meteen af te knippen. 

Phlox kopen

Koop Phlox bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Phlox soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Phlox vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen