Kattenkruid

Kattenkruid is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Nepeta en er staan 14 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Kattenkruid ligt in mei, juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn roze, blauw, paars of wit van kleur.

De kleur van de bladeren is grijs of groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 30 centimeter en 1,2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kattenkruid online bestellen

Kattenkruid snoeien: wanneer & hoe

Kattenkruid is een sterke vaste plant. De plant is er in diverse soorten en is erg in trek bij vlinders, bijen en natuurlijk katten, alhoewel niet alle katten er dol op zijn. Net als met veel andere vaste planten en struiken, dient u ook kattenkruid te snoeien. Maar wanneer kunt u het beste kattenkruid snoeien?

Een goed moment voor het snoeien van kattenkruid is aan het begin van de lente, zo begin maart. Knip oude, verdorde en dode takken tot direct boven de grond af. De plant zal vervolgens in het voorjaar opnieuw uitlopen. Door pas in maart kattenkruid te snoeien, wordt de plant beter tegen vorst beschermd. Na de eerste bloei in de vroege zomer, rond juli-augustus, kunt u opnieuw kattenkruid snoeien. Knip dan de plant licht terug tot ongeveer de helft. Deze knipbeurt bevordert een tweede bloei in de zomer en houdt de plant beter in vorm. De bloeitijd van kattenkruid is van circa juni tot en met september, dus dit inkorten kunt u herhalen in de nazomer. Bij gunstig herfstweer kan kattenkruid dan zelfs voor een derde keer gaan bloeien. Gebruik schoon en scherp snoeigereedschap.

Kattenkruid zaait zichzelf gewillig dus als u ongecontroleerde verspreiding wilt voorkomen, is het snoeien van kattenkruid zeker aan te raden. Heeft u huisdieren? Zij worden aangetrokken door de geur en zullen zich met plezier in uw bloeiende plant wentelen. Om de plant weer in vorm te krijgen, dient u te snoeien.

Kattenkruid verzorging & onderhoud

De verzorging van kattenkruid is gemakkelijk, want de plant is niet veeleisend. Van oorsprong groeit kattenkruid in droge gebieden, de plant is dus geschikt voor droge grond. U hoeft de plant zelden water te geven. Alleen in de zomer dient u de grond extra in de gaten te houden en te checken of deze niet uitdroogt. Bij kattenkruid in pot laat u de grond tussen de gietbeurten door goed droogvallen. U kunt wat hydrokorrels op de bodem van de pot leggen of wat zand door de potgrond mengen. Ook bij kattenkruid in de tuin moet het water weg kunnen lopen. Zorg dat de grond goed doorlatend is. Omdat de plant van een arme bodem houdt, hoeft u niet te bemesten. Het kost dus weinig tijd om kattenkruid te verzorgen.

Kattenkruid is meestal winterhard, maar heeft tegen overvloedige regen en sneeuw wel enige bescherming nodig. De plant is bladverliezend, maar de plant loopt al vroeg in het jaar weer uit, zeker nadat u deze heeft gesnoeid.

Kattenkruid planten: wanneer & hoe

Gaat u kattenkruid planten? Zoek dan een warm plekje in uw tuin uit, want de plant heeft veel zon nodig om gelukkig te worden. De standplaats van kattenkruid is bij voorkeur in de volle zon. Half-zon kan ook. Zorg er in ieder geval voor dat het een lichte plek is, buiten de schaduwzone van andere heesters en bomen in uw tuin. De grond mag niet te nat zijn. Kattenkruid voelt zich het meest thuis op een droge humusrijke bodem.

Meestal wordt kattenkruid als bodembedekker en/of als omranding langs paden of borders geplant. Houd bij het planten van kattenkruid ongeveer vijf tot acht planten per vierkante meter aan, afhankelijk van het soort kruid. Met kattenkruid in pot geeft u uw tuin ook een prachtige uitstraling. De lange bloemscheuten hangen dan over de rand van de pot en vormen een charmant en bloeiend geheel.

Kattenkruid stekken & vermeerderen

U kunt kattenkruid vermeerderen door de plant in het voorjaar te delen of te scheuren. U graaft dan met een schop een volwassen plant uit en deelt deze in meerdere stukken, bijvoorbeeld in twee of drie delen. Het gescheurde kattenkruid kunt u opnieuw aanplanten. Geef voldoende water. U kunt kattenkruid ook stekken. Snijd dan voor de bloei in de lente enkele kruidachtige scheuteinden af. Zorg dat de stek ongeveer vijf centimeter lang is en uit minimaal drie paar bladeren bestaat. Nog een manier om kattenkruid te vermeerderen is door te zaaien. Doe dit na de vorst, zo rond april of mei.

Kattenkruid ziekten

Kattenkruid heeft nauwelijks last van ongedierte of ziekten. Soms kan poederige meeldauw, een veel geplaagde parasiterende schimmelziekte, voorkomen. Dit gebeurt meestal tijdens warm en droog weer. U herkent meeldauw aan de witte, meelachtige stof, veelal aan de bovenkant van de bladeren. De schimmel wordt na verloop van tijd donkerder en de bladeren krullen zich omhoog. U kunt de aangetaste delen van kattenkruid wegsnoeien.

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Kattenkruid kopen

Koop Kattenkruid bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Kattenkruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Kattenkruid en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Nepeta 'Porzellan' Vaste plant Juli, Augustus Roze Zon
Nepeta grandiflora 'Dawn to Dusk' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Roze Zon
Nepeta grandiflora 'Pool Bank' Vaste plant Juni, Juli, Augustus, September Blauw Zon
Nepeta nepetella Vaste plant Juli, Augustus Roze Zon
Nepeta nervosa Vaste plant Juli, Augustus, September Blauw Zon
Nepeta nuda 'Anne's Choice' Vaste plant Juli, Augustus Blauw, Roze Zon
Nepeta racemosa Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw, Paars Zon
Nepeta racemosa 'Little Titch' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Blauw, Paars Zon
Nepeta racemosa 'Walker's Low' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Blauw, Paars Zon
Nepeta subsessilis Vaste plant Juni, Juli, Augustus, September Blauw Zon
Nepeta x faassenii Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Blauw, Paars Zon
Nepeta x faassenii 'Six Hills Giant' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Blauw, Paars Zon
Nepeta x faassenii 'Snowflake' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Wit Zon
Nepeta x faassenii 'Superba' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Blauw Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus