Brunel - Prunella

Brunel (Prunella) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Brunel vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Brunel online bestellen

Brunel snoeien: wanneer & hoe

De brunel is een bodembedekker. U kunt lang genieten van deze plant. De brunel heeft namelijk een zeer rijkelijke bloei die bovendien ook nog eens lang aanhoudt, gedurende de gehele zomer. De bloemen zitten vrij dicht tegen elkaar. Insecten zijn dol op de nectarrijke bloemen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid, blijven de schutbladeren staan. In het voorjaar kunt u eventueel de brunel snoeien en zo de plant wat in vorm brengen. Het is echter niet noodzakelijk. Alleen de bruine plantdelen weghalen in maart of april is al voldoende. U hoeft ook het blad van de brunel niet te snoeien. Deze bladeren vormen namelijk de winterbescherming voor uw prunella.

Brunel verzorging & onderhoud

De brunel is qua verzorging een hele gemakkelijke plant. De plant groeit het beste op een matig voedselrijke, licht vochtige grond. Na het wortelen heeft de brunel niet veel water nodig, tenzij de brunel op een droge plek staat. Geef tijdens droge periodes de plant goed water. In de zomer moet u ervoor waken dat de prunella niet uitdroogt. Ook is het verstandig om tijdens de bloei in de zomermaanden uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hierdoor verlengt u de bloei en geniet u langer van deze mooie bodembedekker. De brunel is daarnaast winterhard, maar heeft bij overvloedige regen en sneeuw wel enige bescherming nodig.

Brunel planten: wanneer & hoe

Gaat u brunel planten? Kies dan als standplaats voor de brunel een zonnige plek uit. De plant is uitermate geschikt voor een tuin op het zuiden. Mocht u niet over een volledig zonnige tuin beschikken? Dan nog kunt u de brunel planten, want de plant kan ook lichte schaduw hebben. Zon tot halfschaduw is de beste standplaats voor een prunella.

De brunel groeit eigenlijk op alle soorten grond, maar heeft wel een voorkeur voor grond die wat kalk bevat en grond die bovendien licht vochtig is. De prunella groeit bodembedekkend en laat zich goed met andere planten combineren. De geadviseerde plantafstand is ongeveer dertig centimeter. Gaat u meerdere Brunel planten plaatsen, dan betekent dit tussen de acht en elf planten per vierkante meter. In het voorjaar, bij voorkeur na de vorst, kunt u brunel planten. Nadat de plant in de grond staat, geeft u water.

Brunel stekken & vermeerderen

Bodembedekkers groeien vanuit de kern steeds verder uit. Dit geldt ook voor de brunel. Als de plant iets ouder is (na een of twee jaar) kunt u de brunel vermeerderen door deze te scheuren. Scheuren is een manier om vaste planten te verjongen. De prunella wordt dan in stukjes verdeeld en ieder deel vormt weer een nieuwe plant.

Brunel vermeerderen kan zowel in het voorjaar als in het najaar. Graaf de plant met kluit en al op uit de grond en deel de plant in twee of drie delen. Zet daarna de losse delen weer uit in uw tuin of geef ze een plekje in de border. Doet u dit in najaar, dan bemest u pas in het voorjaar, zodat de prunella niet te veel nieuwe scheuten aanmaakt zo vlak voor de winter. De eerste weken na het planten geeft u extra water. Het vermeerderen van brunel houdt de plant ook in goede conditie.

Ziet u het niet zitten om brunel te scheuren? Laat dan na de bloei de uitgebloeide bloemen zitten, zodat de plant zichzelf uit kan zaaien. Maar pas wel op, want brunel kan zich flink uitzaaien met als gevolg dat u straks een verwilderde tuin vol met bodembedekkers heeft.

Brunel ziekten

De brunel heeft weinig last van ongedierte en wordt ook vrijwel niet aangetast door ziekten. Zoekt u zodoende lage, bodembedekkende planten voor in uw tuin die nagenoeg geen schimmels of plaagdieren aantrekken en ook nog eens gemakkelijk in het onderhoud zijn? De brunel is dan een prima keuze! 

Brunel kopen

Koop Brunel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Brunel soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Brunel vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen