Lupine

Lupine is een vaste plant uit de Fabaceae familie en het geslacht Lupinus en er staan 7 verschillende soorten in onze plantengids. De bloeitijd van een Lupine ligt in juni, juli en augustus en de bloemen zijn geel, rood, wit, roze, blauw, paars of gemengd van kleur. De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 90 centimeter en 1 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Lupine snoeien: wanneer & hoe

Lupine is een vaste plant met een spectaculaire bloei van zowel de bloemen als het blad. De bloeitijd van lupine is doorgaans tijdens de zomermaanden. Er verschijnen langs de stengels vele kleine bloemen die samen een schitterend kleurrijk geheel vormen. Om deze plant mooi te houden, is het natuurlijk van groot belang lupine te snoeien en goed te verzorgen.

Wanneer lupine snoeien?

Snoei lupine in het najaar. De bladeren en uitgebloeide bloemen kunt u tot ongeveer tien centimeter boven de grond afknippen. Het jaar erop komt de plant dan weer tot bloei. Ook kunt u in het voorjaar de lupine helemaal terugsnoeien. U heeft dan in de zomer weer een mooie bloeiende plant.

Lupine verzorging & onderhoud

De verzorging van lupine vereist niet veel tijd. Bemesten is eigenlijk niet nodig, maar als u toch iets wilt geven, bemest de plant dan bij voorkeur in het voorjaar, voordat de plant gaat bloeien. Kalk wordt eveneens niet op prijs gesteld. Als lupine eenmaal goed is geworteld, kan de plant goed voor eigen water zorgen. Watergeven is dan alleen nog nodig bij langaanhoudende droge perioden.

Tijdens en na de lupine bloeitijd in mei en juni is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen direct te verwijderen. Zo worden nieuwe knoppen gevormd en komt lupine in augustus opnieuw tot bloei. Zo kunt u ook later in de zomerperiode genieten van de prachtige bloemen van deze plant. Wanneer de bloemtrossen te zwaar gaan doorwegen, kunt u deze daar waar nodig is ondersteunen. Lupine is matig winterhard. U kunt het beste de plant in de winter afdekken met bladeren of versnipperde boomschors.

Lupine planten: wanneer & hoe

Het voorjaar is de meest geschikte tijd om lupine te planten. U kunt het beste lupine planten in een vruchtbare, zeer goed doorlatende grond. De grond mag een beetje aan de zure kant zijn. De plant groeit prima in verschillende bodemsoorten, ook in wat minder vruchtbare en lichtzure grond. Gebruik bij het planten van lupine wat aanplantgrond. Hiermee geeft u de plant direct extra voedingsstoffen mee. Geef de planten voldoende ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. De plant houdt van zonnestralen. Kies daarom als standplaats voor lupine altijd voor een lekker plekje in de zon. Halfschaduw is ook geen probleem. Sterke windvlagen vormen een risico voor de stelen die het gewicht van de bloemen dragen. Zorg dus wel voor een beschutte standplaats voor uw lupine.

Lupine stekken & vermeerderen

Lupine vermeerderen kan op een paar manieren. De meeste eenvoudige manier is door te zaaien. Wanneer u eerst de zaden een nachtje in lauw water laat weken, zullen ze beter kiemen. Leg de zaadjes in een potje. Er zijn speciale perspotjes. Dit zijn potjes die bestaan uit een soort turf. Die kunt u na verloop van tijd met plant en al planten. Bedek de zaadjes met een paar millimeter grond en zet de potjes buiten. Geef iedere dag een beetje water. Lupinezaden kiemen onregelmatig. Het kan dus gebeuren dat niet alle plantjes na twee weken zichtbaar zijn. Zodra de jonge plantjes ongeveer tien centimeter hoog zijn, kunt u de ze met potje en al planten in de tuin.

Heeft u al een mooie lupineplant in uw tuin staan en wilt u deze vermeerderen om zijn kleur bloemen? Neem dan een wortelstekje van deze plant. Daarnaast kunt u ook nog lupine stekken voordat de plant begint te groeien, dus vroeg in het seizoen.

Lupine ziekten

Schimmelziekten vormen een gevaar voor lupines. Wanneer u bij het planten van lupine voldoende afstand tussen de planten houdt, kan regen- en gietwater sneller opdrogen. Vooral bij een te natte bodem kunnen schimmelziekten optreden. Ook een goede luchtcirculatie helpt om schimmels zoals meeldauw te voorkomen. Slakken zijn eveneens dol op lupineplanten. Natuurlijk wilt u voorkomen dat uw prachtige bloeiers worden opgegeten. Strooi daarom tijdig met biologische slakkenkorrels.

Lupine kopen

Koop Lupine bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Lupine soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Lupine en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Lupinus 'Chandelier' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Geel Zon
Lupinus 'My Castle' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Rood Zon
Lupinus 'Noble Maiden' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Wit Zon
Lupinus 'The Chatelaine' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Roze, Wit Zon
Lupinus 'The Governor' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw, Wit Zon
Lupinus 'Thundercloud' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Paars Zon
Lupinus Russell Hybrids Vaste plant Juni, Juli, Augustus Gemengd Zon
Plaats een klus