Kattenstaart - Lythrum

Kattenstaart (Lythrum) is een plantengeslacht uit de Lythraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 6 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Kattenstaart vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kattenstaart online bestellen

Kattenstaart snoeien: wanneer & hoe

Kattenstaart is een vaste plant. Deze zomerbloeier bloeit met purper-roze/paarse bloemaren. De kattenstaart bloeitijd valt precies in de zomer, van juni tot en met augustus. De prachtige bloemen trekken veel bijen, hommels en vlinders aan. Het is een goede nectarplant. Kattenstaart doet het goed als vijver- en oeverplant, maar ook in tuinborders tussen andere vaste planten komt deze vaste plant uitstekend tot zijn recht. U kunt op verschillende manieren en momenten kattenstaart snoeien.

Wordt de lythrum te hoog? Dan kunt u prima tijdens de bloei in de zomer de langste toppen wat inkorten. Deze vaste plant kan zich behoorlijk uitzaaien. Wilt u niet dat kattenstaart zich al te sterk uitzaait en overal in uw tuin omhoogkomt? Knip dan direct na de bloei de verwelkte bloemaren af. Het zaad krijgt dan geen kans te verspreiden. Bovendien stimuleert u hiermee een langere bloei. Daarnaast is het ook aan te raden om aan het einde van de winter of in het voorjaar kattenstaart te snoeien. U kunt dan gerust de stengels van de lythrum tot ongeveer vijf centimeter boven de grond terugsnoeien. Hiermee verjongt u de plant en blijft deze goed gezond. Voor het snoeien van kattenstaart gebruikt u een scherp snoeimes.

Kattenstaart verzorging & onderhoud

Kattenstaart verzorging stelt weinig voor. Het is daarom zeker de moeite om deze plant in uw tuin te hebben. Behalve dat kattenstaart heel mooi is en prachtig bloeit, heeft u er weinig omkijken naar. De lythrum is goed bestand tegen vochtige grondsoorten en doet het zelfs goed in het water tot ongeveer tien centimeter diep. U moet de plant royaal water geven bij warm weer. Dit om uitdroging te voorkomen. Het bemesten van kattenstaart is niet nodig.

Zoals gezegd kan de lythrum wel woekeren door uw tuin, omdat deze zichzelf uitzaait. Maar wanneer u uitgebloeide bloemen tijdig verwijdert, gaat de bloem niet over tot zaadvorming. Kattenstaart is winterhard maar niet wintergroen. De bovengrondse delen sterven af in de winter, maar in het voorjaar loopt alles weer mooi uit. Dankzij het minimale onderhoud van kattenstaart, is deze plant in veel tuinen te vinden.

Kattenstaart planten: wanneer & hoe

Gaat u kattenstaart planten, dan zult u merken dat deze plant gemakkelijk groeit, vooral op vochtige plaatsen. De lythrum houdt van een natte, voedzame grond. In normale tuingrond is de groei ook prima, zolang de grond niet te droog is. Kies als standplaats voor kattenstaart een zonnige tot half-zonnige plek uit. Schaduw in de namiddag is ideaal. Helemaal in de schaduw kan de lythrum ook staan, maar dan zal de bloei minder uitbundig zijn. Al is de plant niet heel erg kieskeurig, een zonnige tot licht beschaduwde standplaats voor kattenstaart geniet de voorkeur.

Bij het plaatsen van meerdere kattenstaart planten, wordt voor een mooi resultaat een planthoeveelheid van vijf tot zeven stuks per vierkante meter geadviseerd. U kunt zelfs in de moeraszone van een vijver kattenstaart planten. Wanneer u kattenstaart in de border zet, dient u ervoor te zorgen dat de plant in een constante vochtige bodem staat.

Kattenstaart stekken & vermeerderen

Om kattenstaart te vermeerderen, hoeft u in principe weinig te doen. De lythrum heeft dus sterk de neiging zichzelf uit te zaaien. Dit voorkomt u door de uitgebloeide bloemen weg te halen. U kunt de plant ook zijn gang laten gaan. Komen de zaadjes op een plek terecht waar u de plant niet wilt hebben, dan kunt u eenvoudig met een plantenschopje de zaaiingen eruit halen en ergens anders de nieuwe kattenstaart planten.

Daarnaast kunt u kattenstaart door stekken vermeerderen. In het voorjaar snijdt u enkele jonge uitlopers van de plant vlak boven de grond af en zet deze stekjes in een pot gevuld met een mengsel van potgrond en fijn grind (of scherp zand). U houdt de stekjes goed nat, zodat ze kunnen wortelen. Zodra de stekjes groter zijn, kunt u ze verplaatsen naar een plekje in uw tuin. Tot slot is het eveneens een optie om kattenstaart te vermeerderen door de plant te scheuren. U graaft dan de lythrum in zijn geheel op, deelt deze in meerdere stukken en zet alle losse delen terug in de grond. Geef ook hier ruim water. Eens in de drie jaar kattenstaart vermeerderen door te scheuren komt ook de bloei ten goede.

Kattenstaart ziekten

Kattenstaart is op zich goed bestand tegen ziekten en plagen, maar kan heel soms de bladvlekkenziekte oplopen. Dit is een schimmelziekte die te herkennen is aan kleine, lichtbruine vlekken op de bladeren. Op den duur vallen er gaten in het blad. Zodra u tijdens de verzorging van kattenstaart deze verkleuring opmerkt, dient u aangetaste delen te verwijderen. Bij ernstige aantasting kan het blad van de lythrum namelijk afsterven. 

Kattenstaart kopen

Koop Kattenstaart bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Kattenstaart soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Kattenstaart vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen