Pampasgras

Pampasgras is een vaste plant uit de Poaceae familie en het geslacht Cortaderia en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids. De bloeitijd van een Pampasgras ligt in september en oktober en de bloemen zijn wit van kleur. De kleur van de bladeren is groen of gemengd, deze vaste plant heeft zowel wintergroene als niet wintergroene soorten en de volwassen hoogte ligt tussen de 70 centimeter en 2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Pampasgras

Pampasgras online bestellen

Pampasgras snoeien: wanneer & hoe

Pampasgras is een prachtig siergras met schitterende witte pluimen. De plant is in diverse soorten te koop. Om dit gras in topconditie te houden, is goed onderhoud noodzakelijk. Pampasgras snoeien hoort daar natuurlijk ook bij. Wanneer pampasgras snoeien? Bij voorkeur knipt u dit siergras in het voorjaar terug. Pampasgras is namelijk wat gevoelig voor vorst en kan daarom in de winter wel wat bescherming gebruiken. Eind februari, begin maart is de beste tijd voor het snoeien van pampasgras.

Tijdens deze jaarlijkse knipbeurt snoeit u de oude stengels vijfentwintig tot dertig centimeter terug. Verwijder dode bladeren uit het hart van de plant. Het snoeien van pampasgras gaat gemakkelijk met een scherpe, schone heggenschaar. Maar pas wel op, want de stengels van dit gras kunnen erg scherp zijn. Het gebruik van stevige tuinhandschoenen is zeker aan te raden tijdens deze klus. Door pampasgras te snoeien, wordt ruimte gecreëerd voor nieuwe bloemstengels en bladeren.

Pampasgras verzorging & onderhoud

Pampasgras is qua verzorging geen veeleisende plant. Eenmaal snoeien per jaar en alleen bij aanhoudende droogte (in de zomerperiode) moet u ervoor zorgen dat de kluit goed vochtig is. Het geven van water kunt u bij minder warm weer gerust een aantal dagen overslaan. De plant heeft liever af en toe veel water dan elke dag een beetje. Bovendien is te veel water ook niet goed, omdat het gras dan dor kan worden en dood kan gaan. Bij pampasgras in pot dient u te zorgen voor losse grond en voldoende drainage. Veel mest heeft de plant niet nodig. U kunt pampagras af en toe bemesten met wat stikstof-arme mest.

De plant is een laatbloeier, want de pampasgras bloeitijd is van augustus tot en met oktober. Pampasgras is winterhard, maar het blad sterft in de winter af en wordt dan geel. U hoeft deze bladeren niet te verwijderen, want dit dient als bescherming tegen de kou. In de lente kunt u dan de gele bladeren weghalen. Jonge pampasplanten hebben wat meer moeite met een strenge winter. Het is dan verstandig om de plant samen te binden en de voeten met wat tuinturf of blad te isoleren. Op die manier is jong pampasgras beter bestand tegen vorst.

Pampasgras planten: wanneer & hoe

Het voorjaar is de beste tijd om pampasgras te planten. Het siergras staat graag beschut, maar wel in de zon. Zorg dat het gras zo weinig mogelijk wind ervaart. Te veel wind kan schade aan de bladeren brengen. Een beetje wind is niet erg. De plant houdt van volle zon, maar halfschaduw is ook prima. Minimaal een tot drie uur zonlicht per dag heeft het gras wel nodig. Kies daarom als standplaats voor pampasgras een warm en beschut plekje in uw tuin uit, in de zon of halfschaduw. Bij het planten van pampasgras is het belangrijk dat de grond voedzaam (kalkrijk) en goed doorlatend is. Jong pampasgras dient u tijdens een strenge winter te beschermen en geeft u na het planten extra water.

Pampasgras stekken & vermeerderen

Wilt u pampasgras vermeerderen? Dan kunt u dit doen door de plant te scheuren. Dit betekent dat u de plant opgraaft, vervolgens in stukken verdeelt en ieder stuk als afzonderlijke plant weer in de grond plant, zodat ze elk verder uit kunnen groeien. Pampagras stekken is ook een optie. Van het siergras steekt u dan een stukje van de zijkant af. Dit stukje plaatst u in de grond. Het stekken van pampasgras is een vrij moeilijke klus, omdat het behoorlijk zwaar is om een stuk van de plant af te krijgen. Voordeel van pampasgras stekken is dat de moederplant kan blijven staan. Bij scheuren graaf u de plant namelijk op. De beste tijd om pampasgras te vermeerderen is voor de bloei, zo half april.

Pampasgras ziekten

Pampasgras is niet erg gevoelig voor ziekten. Let op tijdens het verzorgen van pampasgras dat de plant niet te veel water krijgt. Te veel vocht zorgt ervoor dat halmen en stengels verzwakken, zacht worden en ombuigen. Er ontstaat schimmelvorming of wortelrot. Soms kan het zijn dat het siergras niet bloeit. Wellicht heeft u dan een verkeerde standplaats voor pampasgras uitgekozen. Het gras heeft warmte nodig, dus wanneer de plant op een winderige, koele plek in de schaduw staat, dan komt de bloei moeilijk tot stand. Pampasgras verplaatsen naar een plek met meer zon en minder wind is dan natuurlijk de oplossing!

Pampasgras kopen

Koop Pampasgras bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Pampasgras soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Pampasgras en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Cortaderia selloana Vaste plant September, Oktober Wit Zon
Cortaderia selloana 'Splendid Star' Vaste plant September, Oktober Wit Zon
Plaats een klus