Wederik - Lysimachia

Wederik (Lysimachia) is een plantengeslacht uit de Primulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 13 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Wederik vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Wederik online bestellen

Wederik snoeien: wanneer & hoe

De wederik plant wordt ook wel de lysimachia clethroides genoemd. De wederik vraagt niet om veel snoeiwerk. Het enige snoeien van de wederik doet u in het voorjaar na de bloei van de plant. 

De wederik bloeit met gele of witte bloemen op hoge, dichte bloeistengels. De bladeren worden ongeveer 30 centimeter hoog. In het voorjaar kunnen de lelijke delen van de plant weggeknipt worden. 

Wederik verzorging & onderhoud

De wederik is een vaste plant en heeft wat betreft standplaats geen strenge eisen. De wederik staat graag op een plek in de zon of in halfschaduw. Elk soort tuingrond is geschikt, maar zorg ervoor dat het geen droge grond is. Zorg dus voor een vochtige grond, die ook waterdoorlatend is. Zo is de waterkant bijvoorbeeld een goede plaats voor de wederik. Bij droogte geeft u de lysimachia extra water. 

De grond kan het best humusrijk zijn. Hoe vochtiger de grond, des te hoger en breder de wederik groeit. De wederik kunt u het best bemesten in het voorjaar met organische mest.

De wederik kan een temperatuur tot -20 graden celsius verdragen en blijft de gehele winter groen. 

Ter bescherming kunt u de lysimachia ‘s winters tegen extreme kou afdekken met plastic en de bodem bedekken met afgevallen blad of stro. Deze vorstbescherming kunt u in het voorjaar weghalen. Let op: doe dit pas als er geen vorst meer wordt voorspeld.

Wederik planten: wanneer & hoe

De wederik plant u in een voedzame grond. Let bij het planten op de dichtheid van de planten. Per vierkante meter plant u 7 tot 9 stuks op een afstand van circa 33 centimeter.

De wederik plant kunt u goed gebruiken als borderplant. Ook laat de lysimachia zich gemakkelijk combineren met andere planten. De wederik is bijvoorbeeld prachtig te combineren met uw andere tuinplanten

Wat de wederik ook bijzonder maakt, is dat het een waardplant is. Dit betekent dat deze vaste plant een gunstig effect heeft op andere tuinplanten en insecten in uw tuin. Daarnaast ruikt de lysimachia ook nog eens erg lekker. De wederik is dus een mooie toevoeging in uw tuin waarvan u veel plezier zult hebben.

Wederik stekken & vermeerderen

De wederik plant kunt u vermeerderen door te stekken of scheuren. Stekken kunt u het hele jaar door doen, maar het wordt aangeraden om dit in de herfst of lente te doen. Het overlevingspercentage voor de lysimachia is dan namelijk hoger. Het zou natuurlijk zonde zijn als de plant na het stekken snel afsterft. 

Kies bij het vermeerderen sterke takken met 3 tot 5 knoppen. Vervolgens snijdt u deze tot 10 centimeter. Steek 3 of 4 van deze takken in de grond. Nu kunt u de grond verdichten en hier veel water overheen gieten. Zo houdt u de grond vochtig. 

Als u ervoor kiest om in de lengte te snijden, duurt het ongeveer 10 dagen om de wortels te laten groeien. In dit winter duurt dit 2 tot 3 weken. 

Wederik ziekten

De wederik is bijzonder robuust. Het kan voorkomen dat er snuitkevers knagen aan de bladeren. Dit zijn donkere kevers die ’s nachts actief zijn en halfronde kerven in de bladranden veroorzaken. Pas ook op voor larven. Zij vreten aan de wortels en bij sterke aantasting verwelken uw planten. 

Het is natuurlijk erg vervelend als uw lysimachia wordt aangetast door ziekten en plagen. Vooral wanneer u veel tijd en energie heeft gestoken in het verzorgen en onderhouden van uw plant.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Elke tuin kan te maken krijgen met plantenziektes. Om de kans te verkleinen geven wij u ten slotte nog een aantal concrete tips:

  • Zorg ervoor dat de wederik is geschikt voor uw tuinsituatie
  • De plant past bij uw grondsoort
  • Zorg voor een voedzame bodem
  • Geef planten 's ochtends water in plaats van in de avond
  • Gebruik natuurlijke biologische producten om uw lysimachia gezond te houden
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten

Wederik kopen

Koop Wederik bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen