Penningkruid

Penningkruid is een vaste plant uit de Primulaceae familie en het geslacht Wederik (Lysimachia) en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Penningkruid ligt in mei, juni en juli en de bloemen zijn geel van kleur.

De kleur van de bladeren is groen of geel, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 10 centimeter en 10 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Penningkruid online bestellen

Penningkruid snoeien: wanneer & hoe

Penningkruid is een plant met gele bloemetjes. Het zijn maar kleine plantjes, ze worden namelijk ongeveer 5 centimeter hoog. Penningkruid doet het goed onder natte omstandigheden. Het loopt dan namelijk erg makkelijk uit. 

De plant heeft een lange geschiedenis. Het kruid werd gebruikt om vee rustig te houden. Penningkruid houdt namelijk vliegen en stekende insecten op afstand. Om de plant goed te laten groeien, is het belangrijk om elk voorjaar af te steken. Penningkruid hoeft verder niet veel gesnoeid te worden. 

De bloemetjes van Penningkruid hebben geen groot formaat, alhoewel de bloemetjes relatief groot zijn vergeleken met het blad. In een tuin komt u Penningkruid vooral tegen aan de rand van een vijver. Penningkruid groeit half in het water en heeft daarom een watervorm ontwikkeld. 

Penningkruid komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de oudheid. Deze plant werd gebruikt om ossen of paarden rustig te houden. Een tak of juk werd op het gareel gelegd en daardoor werden de dieren rustig. Na de middeleeuwen werd het ook gebruikt voor scheurbuik en koorts. 

De groeiwijze van Penningkruid is breed spreidend tot kruipend. Elke goede tuingrond is voor Penningkruid geschikt. Penningkruid is onderdeel van de sleutelbloemfamilie. Het is een plantenfamilie met de meest vaste en meerjarige planten. De familie komt op het hele noordelijke halfrond voor op verspreide plekken. 

Penningkruid verzorging & onderhoud

Penningkruid heeft geen speciale verzorging nodig. Het zijn vaste planten die bladhoudend en goed winterhard zijn. Daardoor heeft u er in de winter ook plezier van. Penningkruid bloeit de hele zomer met kleine en intense bloempjes. 

De plant geeft voorkeur aan een rijke, kleiachtige tot humusrijke grond. Penningkruid groeit het beste wanneer de grond vochtig en koel is. De vaste plant kan ook drogere grond verdragen, maar dan moet er in de zomer goed water worden gegeven. 

Penningkruid mag af en toe belopen worden. De plant heeft geen bijzonder onderhoud nodig, maar is soms wel verstandig om de ontwikkeling van de plant te blijven beheersen. De plant bloeit in de maanden juni en juli. Penningkruid doet het dus goed in de zomer. 

De plant groeit in de zon, halfschaduw of zelfs in de schaduw. De planten vormen een mooie, frisgroene mat. Speciale kenmerken van Penningkruid zijn dat het goede bodembedekkers zijn, het een woekerplant is en het vlinders aantrekt. 

Penningkruid planten: wanneer & hoe

Penningkruid kunt u het beste planten in het voorjaar. De planten staan vooral langs beekoevers of aan de oevers van open water en plassen. Het is belangrijk dat ze een goed doorlatende grond hebben. Veel humus is een voordeel voor Penningkruid, maar niet noodzakelijk. 

Het verdraagt een temperatuur tot -30 graden Celsius. Penningkruid blijft daarom ook de hele winter groen. Het gehele jaar kunt u genieten van penningkruid. Heeft u een watertuin? Dan is penningkruid zeer geschikt. Kies er bijvoorbeeld voor om de overgang van water naar land soepel te laten verlopen met deze planten.  

Onder de juiste omstandigheden kan penningkruid zich sterk ontwikkelen. De plant groeit dan erg uit en daarom kan het verstandig zijn om in het voorjaar ongewenste uitbreiding bij te werken.

De plant laat zich goed combineren met andere planten. De geadviseerde plantafstand is 30 centimeter. Penningkruid is ook geschikt voor verwildering. Alleen de grond mag niet uitdrogen in de zomer, dan groeit Penningkruid namelijk niet meer goed. 

Penningkruid stekken & vermeerderen

Penningkruid kunt u gemakkelijk vermeerderen door te scheuren. De planten kunt u gemakkelijk scheuren en daarna de afzonderlijke delen uitplanten. Penningkruid vermeerdert zich ook met uitlopers. Deze uitlopers worden opnieuw geworteld. Als de plant zich teveel uitbreidt, dan kunt u dit beperken door planten af te steken.

De zaden van penningkruid zijn klein en daardoor kunt u ze vermeerderen door te snijden. Stekken kunt u het hele jaar door doen. Het overlevingspercentage is in de lente en de herfst hoger. Kies sterke takken met 3 tot 5 knoppen en steek 3 tot 4 takken in de grond. Daarna kunt u de grond verdichten en de grond goed vochtig houden. 

Penningkruid ziekten

Als penningkruid is besmet met bladvlekkenziekte, is het belangrijk om de aangetaste bladeren direct te verwijderen. In de winter moeten de zieke bladeren op tijd schoongemaakt worden. Is er sprake van ernstige ziektes? Maak dan gebruik van bestrijdingsmiddelen die u op de planten kunt sproeien. 

Roest kan penningkruid ook ernstig beschadigen. Wanneer penningkruid besmet is met roest dan gaat de glans van de bladeren eraf. Bacteriële zachte rot en tripsen zijn ook plagen en ziekten waar penningkruid mee te maken kan hebben. Houd de planten daarom goed in de gaten.

Penningkruid kopen

Koop Penningkruid bij Plantenwinkel.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Penningkruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Penningkruid en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Lysimachia nummularia Vaste plant Mei, Juni, Juli Geel Lichte schaduw / Zon
Lysimachia nummularia 'Aurea' Vaste plant Mei, Juni, Juli Geel Halfschaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen