Ridderspoor

Ridderspoor is een vaste plant uit de Ranunculaceae familie en het geslacht Delphinium en er staan 35 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Ridderspoor ligt in juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn paars, blauw, wit, roze, oranje of rood van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 40 centimeter en 2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Ridderspoor online bestellen

Ridderspoor snoeien: wanneer & hoe

Ridderspoor is een bijzondere plant waar veel vlinders, hommels en bijen op afkomen. De plant dankt zijn naam aan het feit dat iedere bloem een naar achter wijzend spoor heeft. Ridderspoor snoeien is officieel niet nodig, maar door de stengels met uitgebloeide aren af te knippen, kunt u wel de bloeiperiode verlengen.

Wanneer ridderspoor snoeien? Na de bloei, meestal eind juli, knipt u de stengels die hebben gebloeid een flink stuk af. U kunt tot bijna op de grond terugsnoeien. Het is wel aan te raden wat blad te laten zitten. Knip vlak boven een nieuwe scheut. Geef vervolgens na deze snoei een handjevol mestkorrels. Dit bevordert de bloei. In augustus-september heeft u hierdoor kans dat er een tweede bloei verschijnt. Wanneer de plant definitief is uitgebloeid, rond eind september, kunt u tot aan de basis ridderspoor snoeien.

Het snoeien van ridderspoor doet u met schoon en scherp snoeimateriaal.

Ridderspoor verzorging & onderhoud

Ridderspoor heeft wel wat onderhoud nodig. Het is niet altijd makkelijk de plant goed aan de bloei te houden. Een goede verzorging van ridderspoor in onontbeerlijk. Ridderspoor groeit graag in voedzame, goed gedraineerde, iets kalkhoudende grond. In de zomer mag de grond niet te droog zijn en in de winter niet te nat. Te nat en te droge grond wordt door Ridderspoor slecht verdragen. Geef de plant op de grond water en pas op met water uit sproeiers. Koude ‘slagregens’ uit de sproeier verkorten de bloeitijd.

Bemesten is ook noodzakelijk. Zeker tijdens de bloeitijd van ridderspoor (in de zomer) dient u regelmatig wat mest te geven om te zorgen dat de grond goed vruchtbaar blijft. Ridderspoor is een flinke eter. Geef de plant bij voorkeur in het voorjaar nog wat extra voeding in de vorm van een organische meststof. Dit zorgt voor een betere groei. Ridderspoor kan flink de hoogte in groeien. Hoge stelen kunnen omwaaien of knakken. Deze kunt u het beste ondersteunen, bijvoorbeeld met bamboestokken. U kunt ridderspoor ook bij het planten direct tegen een plantensteun zetten. Ridderspoor is goed winterhard, maar sterft ruim na de bloei in najaar wel bovengronds af. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen.

Ridderspoor planten: wanneer & hoe

Kies bij het planten van ridderspoor een zonnige plek in uw tuin uit. De plant is een echte zonaanbidder. Daarnaast is het ook aan te raden om een plekje uit te zoeken waar het niet te hard waait. De beste standplaats voor ridderspoor is een beschutte en zonnige plek, in een grond die bij voorkeur humusrijk is. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn, want ridderspoor staat niet graag met de voeten in het water. Bij zware grond kunt u de bodem met scherpe zand mengen. Dit zorgt niet alleen voor een betere waterdoorlatendheid, maar geeft de wortels ook meer zuurstof. Houd bij het planten van ridderspoor een afstand aan van ongeveer veertig centimeter tussen de verschillende planten. Strooi direct wat koemestkorrels en geef de planten voldoende water.

Ridderspoor stekken & vermeerderen

Wilt u langer dan twee jaar genieten van ridderspoor? Dan ontkomt u er niet aan om ridderspoor te vermeerderen. Dit doet u door de plant te delen en te verplanten. Ridderspoor houdt er niet van om jarenlang op dezelfde plaats te staan. Vaak wordt de plant aangetast door schimmels of is de bodem voedselarm, waardoor de plant niet meer goed bloeit. Daarom wordt ook geadviseerd iedere twee jaar ridderspoor te vermeerderen. In februari of maart graaft u de plant uit de grond, klopt de grond er goed vanaf en deelt de plant in stukken. Neem stelen die dat jaar hebben gebloeid, want aan de voet van deze stelen bevinden zich nieuwe ogen voor het jaar erop. Snijd hiervan een scheut met twee tot drie nieuwe ogen af en plant deze in de grond. Om rotting te voorkomen, kunt u ridderspoor na het vermeerderen met houtskoolpoeder bestrooien.

Ridderspoor ziekten

Ziekten of problemen die u bij ridderspoor tegen kunt komen zijn slakken, uitval en meeldauw. Slakken vreten de jonge scheuten aan. Om dit tegen te gaan, kunt u het beste in februari tot en met april slakkenkorrels strooien. Schelpengruis helpt ook, want slakken kruipen hier niet overheen en kunnen dan dus uw ridderspoor niet aantasten. Uitval kan optreden als ridderspoor niet wordt verplant. Om de plant staande te houden, is het nodig om ridderspoor te verplaatsen. Een meter verderop planten is soms al voldoende. Daarnaast kan het gebeuren dat er witte vlekken op het blad verschijnen. Dit ziet er vaak poederachtig uit. Er is dan sprake van meeldauw. Tijdens de verzorging van ridderspoor haalt u aangetaste delen weg en u kunt de plant bespuiten met een schimmelbestrijdingsmiddel.

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Ridderspoor kopen

Koop Ridderspoor bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ridderspoor soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Ridderspoor en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Delphinium 'Astolat' Vaste plant Juni, Juli Paars Zon
Delphinium 'Atlantis' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw Zon
Delphinium 'Bellamosum' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Berghimmel' Vaste plant Juni, Juli Blauw Zon
Delphinium 'Black Knight' Vaste plant Juni, Juli Paars Zon
Delphinium 'Blauwal' Vaste plant Juni, Juli Blauw Zon
Delphinium 'Blue Bird' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Wit Zon
Delphinium 'Blue Jay' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Wit Zon
Delphinium 'Bruce' Vaste plant Juni, Juli Paars Zon
Delphinium 'Camelliard' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Casa Blanca' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Wit Zon
Delphinium 'Chelsea Star' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Christel' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Cliveden Beauty' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw Zon
Delphinium 'Finsteraarhorn' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Galahad' Vaste plant Juni, Juli Wit Zon
Delphinium 'Gletscherwasser' Vaste plant Juni, Juli Blauw Zon
Delphinium 'Guinevere' Vaste plant Juni, Juli Blauw Zon
Delphinium 'King Arthur' Vaste plant Juni, Juli Paars, Wit Zon
Delphinium 'Kleine Nachtmusik' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Lamartine' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Lord Butler' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Moerheimii' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Wit Zon
Delphinium 'Ouvertüre' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Roze Zon
Delphinium 'Piccolo' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw Zon
Delphinium 'Schildknappe' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Sommernachtstraum' Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon
Delphinium 'Strawberry Fair' Vaste plant Juni, Juli Roze, Wit Zon
Delphinium 'Summer Skies' Vaste plant Juni, Juli Blauw Zon
Delphinium 'Völkerfrieden' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Blauw Zon
Delphinium Black Knight Group Vaste plant Juni, Juli Paars Zon
Delphinium grandiflorum 'Blauer Zwerg' Vaste plant Juni, Juli, Augustus, September Blauw Zon
Delphinium nudicaule Vaste plant Juni, Juli Oranje, Rood Zon
Delphinium tricorne Vaste plant Juni, Juli Blauw Zon
Delphinium x ruysii 'Pink Sensation' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Roze Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus