Verbena - Plantengeslacht

Verbena is een plantengeslacht uit de Verbenaceae familie. Voor dit geslacht van eenmalig bloeiende planten en vaste planten staan er 15 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Verbena vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Verbena online bestellen

Verbena snoeien: wanneer & hoe

Verbena is met zijn mooie, paarse bloemen een echte vlinderplant. Het is eigenlijk geen vaste, maar een één- of tweejarige plant die ook wel ijzerhard wordt genoemd. Maar omdat de plant zichzelf uitzaait, kunt u er wel jaren plezier aan beleven en daarom wordt verbena toch wel een beetje gezien als vaste plant. De verbena bloeitijd is van juli tot en met september. Het lijkt daarom misschien voor de hand liggend om deze plant direct na de bloei te snoeien. Toch kunt u het beste in het voorjaar verbena snoeien. De kans op vorstschade is namelijk een stuk groter als u te vroeg snoeit. Kies een dag dat er geen nachtvorst wordt verwacht voor het snoeien van verbena.

Er ontstaan in het voorjaar weer nieuwe scheuten aan de voet van de plant. Snoei de uitgebloeide bloemstengels helemaal tot de grond terug. Op de nieuwgevormde stengels vindt vervolgens weer bloei plaats. Gebruik voor het snoeien van verbena een schone en scherpe snoeischaar.

Verbena verzorging & onderhoud

De verzorging van een verbena is niet erg moeilijk. De plant reageert gevoelig op te veel vocht. Wees daarom zuinig met water. Geef bijvoorbeeld alleen ’s morgens vroeg wat water, zodat de plant op kan drogen. In het voorjaar kunt u wat extra bemesting toevoegen. Om de ontwikkeling van nieuwe knoppen te stimuleren, is het van belang om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen.

De naam ijzerhard, hoe verbena ook wel wordt genoemd, verwijst niet echt naar de winterhardheid van de plant. Tegen een strenge winter dient u de plant dan ook te beschermen. U kunt de plant bedekken met wat stro of een andere soort bescherming. Het kan gebeuren dat ijzerhard een strenge winter niet overleefd. Maar gelukkig zaait de plant zich zodanig uit dat deze niet verloren gaat. Verbena in pot kunt u het beste tijdens de winter binnen zetten.

Verbena planten: wanneer & hoe

De verbena standplaats is bij voorkeur een beschut en zonnig plekje in uw tuin, want de plant houdt van warmte. Hoe meer zon de eenjarige heeft, hoe hoger deze wordt. De plant heeft een voorkeur voor humusrijke of lichte kleigrond. Gebruik bij het planten van verbena tuinplantengrond en zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is. Plant ongeveer negen plantjes per vierkante meter, want verbena komt het mooiste uit als deze in grote groepen is geplant.

De plant heeft niet veel water nodig. Droogte is niet snel een probleem, maar bij langdurig droge periodes is het wel aan te raden om regelmatig water te geven. Zorg altijd dat er geen overtollig water rond de wortels blijft staan. Dit kan wortelrot veroorzaken.

Verbena stekken & vermeerderen

Verbena vermeerderen gaat in feite automatisch, want de plant zaait zichzelf uit. U kunt dus overal nieuwe kleine plantjes tegenkomen. Deze kunt u gemakkelijk uit de grond trekken en op een andere plek in de tuin planten. Verbena verplaatsen is een fluitje van een cent. Toch kan het wel eens gebeuren dat de plant zich niet zelf uitzaait dus om er zeker van te zijn dat deze eenjarige volgend jaar weer in uw tuin staat, kunt u het beste verbena stekken. Doe dit in het najaar, rond september of oktober. Rond deze tijd zullen de stekken het meest waarschijnlijk wortelen. Zomerstekjes wortelen over het algemeen langzamer.

 1. Vul kleine potjes met een mengsel van potgrond en scherp zand.
 2. Knip van de verbena zijscheutjes af die niet gebloeid hebben.
 3. Het grootste deel van het blad verwijdert u.
 4. Steek de stekjes in de potjes die zijn gevuld met het mengsel. Steek ze langs de rand en goed van elkaar.
 5. Geef de stekjes wat water en dek de potjes af met een plastic kapje of zakje.
 6. Laat de kleine plantjes op een lichte en vorstvrije plek overwinteren.
 7. Plant ze in het volgende jaar buiten in uw tuin, bij voorkeur na de ijsheiligen.
 8. Verbena zal weer uit gaan groeien tot een sterke plant en u geniet weer tot ver in het najaar van de prachtige bloeiende paarse bloemen.

Verbena ziekten

Verbena is niet heel erg gevoelig voor ziekten. Alleen bij warm en vochtig weer kunnen ze gemakkelijk aangetast worden door meeldauw, een schimmelziekte. Dit herkent u aan de witte, poederachtige aanslag op de bladeren. Een goede luchtcirculatie helpt te voorkomen dat de schimmels zich verspreiden en de aangetaste delen dient u te verwijderen uit de verbena plant.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen