Valse meeldauw

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Naast meeldauw bestaat er ook een plantenziekte die we valse meeldauw noemen. Daarbij groeit de schimmel vooral aan de onderkant van de bladeren. Denkt u dat uw planten besmet zijn met valse meeldauw? In dit artikel leest u hoe u valse meeldauw kunt herkennen, wat u kunt doen om valse meeldauw te voorkomen en hoe u valse meeldauw kunt bestrijden.

Wat is valse meeldauw?

Valse meeldauw is een snelgroeiende schimmelziekte die groeit op de onderkant van de bladeren van uw plant. Vooral tijdens vochtige weersomstandigheden zal een infectie met valse meeldauw snel uitbreiden. Voor u het weet zit de hele plant onder de pluizige witte/grijze schimmel en kunnen ook andere planten besmet raken.

Onbehandelde valse meeldauw kan uw planten behoorlijk aantasten. Jonge bladeren kunnen vervormen en bladeren en vruchten sterven af. Treft u valse meeldauw aan op één of meerdere van uw planten? Ga dan zo snel mogelijk over tot bestrijding.

Valse meeldauw herkennen

Waar meeldauw zichtbaar wordt op de hele plant, is valse meeldauw minder makkelijk te signaleren. Dat komt omdat de schimmel zich bij valse meeldauw voornamelijk aan de onderkant van de bladeren bevindt. Daar valt het grijze schimmelpluis een stuk minder op!

Na verloop van tijd kunt u onbehandelde valse meeldauw echter ook aan de bovenkant van de bladeren zien. Door valse meeldauw ontstaan er gele vlekken op de bovenkant van het blad die soms naar bruin verkleuren. Het zijn vlekken die u niet gemakkelijk weg kunt vegen.

Uiteindelijk zal valse meeldauw ervoor zorgen dat het blad afsterft. Ook vruchten aan een plant kunnen door valse meeldauw afsterven.

Hoewel valse meeldauw op allerlei planten kan voorkomen, zijn sommige planten er wel gevoeliger voor dan andere. In de (sier)tuin kunt u dan denken aan rozen, begonia’s, ridderspoor, asters en goudsbloemen. Bij fruitsoorten zijn druiven, appelbomen en aardbeienplanten extra gevoelig en in de moestuin moet u extra op valse meeldauw letten op courgette, komkommers, tomaten, pompoen, erwten en snijbiet.

Wat te doen tegen valse meeldauw

Hoewel valse meeldauw goed te bestrijden is, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Omdat de schimmel goed gedijt op vochtige weersomstandigheden, raden we aan om ervoor te zorgen dat meeldauwgevoelige planten snel kunnen opdrogen.

Zorg ervoor dat er geen water rondom de plant kan blijven staan en verwijder onkruid rondom de plant. Geeft u de planten water? Doe dit dan overdag, zodat de planten en de bodem sneller drogen. Bewater bij voorkeur de grond rondom de voet van de plant en niet de bladeren.

Door planten voldoende ruimte te geven en niet te dicht op elkaar te planten, zorgt u ervoor dat de planten genoeg lucht krijgen, zodat ze sneller kunnen drogen.

Net als bij andere plantenziekten, geldt ook voor valse meeldauw dat gezonde planten veel minder snel worden aangetast. U kunt de gezondheid van uw planten bevorderen door ze op de juiste plaatst te planten en ze te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Geef planten in droge periodes extra water zodat ze niet verzwakken.

Valse meeldauw bestrijden

Ook wanneer u erg uw best doet om valse meeldauw te voorkomen, kan het zijn dat uw planten toch geïnfecteerd raken met de schimmelziekte.

Valse meeldauw verspreidt zich snel. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en valse meeldauw te bestrijden. Haal hiervoor als eerst alle aangetaste bladeren weg en controleer of de grond rondom de plant is aangetast. In dat geval zult u ook de grond moeten verversen.

Om valse meeldauw verder te bestrijden zijn diverse bestrijdingsmiddelen te koop waarmee u de plant kunt bespuiten. Wilt u de valse meeldauw liever met biologische middelen bestrijden, ga dan met een natuurlijk middeltje aan de slag. Maak hiervoor een mengsel van 6 delen water, 4 delen magere melk en wat zout en spuit dit over de besmette plant.

Een andere optie is om valse meeldauw te bestrijden met knoflook. Hak 6 teentjes knoflook fijn en voeg deze toe aan 1 liter water. Laat het mengsel een dag trekken en voeg dan nog 2 liter water toe voordat u de planten ermee besproeit.

Valse meeldauw

© Elena@Mas - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen